Ο Σαρλ Κρεάνζ αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση στο πληθωρικό τοπίο του σύγχρονου χορού στη Γαλλία. Γεννιέται το 1953 στην Αλγερία από οικογένεια εκπαιδευτικών. «Γεννήθηκα στην έρημο. Δώδεκα πανομοιότυπα σπίτια σε σχήμα κύβου ήταν το χωριό μου. Εκεί σφυρηλατήθηκε το γούστο μου για τις απλές δομές, τα πρωτογενή υλικά, τις γεωμετρικές φόρμες. Προτιμούσα ανέκαθεν το τετράγωνο» αναφέρει μεταξύ άλλων.


Σπουδάζει χειρουργός οδοντίατρος, επάγγελμα που αρχίζει να ασκεί ώσπου ανακαλύπτει τον χορό με τα μαθήματα που παίρνει πλάι στον Πίτερ Γκος, για να αφιερωθεί στη συνέχεια ολοκληρωτικά σε αυτόν. Από το 1984, οπότε ίδρυσε την ομάδα του, ως σήμερα περισσότερα από 20 έργα ιχνηλατούν τη διαδρομή ενός καλλιτέχνη που αγαπά τις εξερευνήσεις, χωρίς να υστερεί σε ακρίβεια και σε συγκρότηση. «Η ύλη, ο χώρος και ο χρόνος έγιναν τα εργαλεία της χορογραφικής γραφής μου, ανοίγοντάς μου ένα ατελείωτο πεδίο πειραματισμών. Πλησίασα εκ νέου ένα παρελθόν όχι και τόσο μακρινό, όπου συσχετίζονται αστικός χώρος και μαθηματικές δομές». Το 1990 σηματοδοτεί την κορύφωση μιας πορείας καθώς κερδίζει από τα χέρια του Μερς Κάνινγχαμ το πρώτο βραβείο στον χορογραφικό διαγωνισμό του Μπανιολέ για τη δημιουργία του «Σκοτεινή αίθουσα».


Στο ντουέτο με τίτλο «Α propos de squares», με το οποίο εμφανίζεται στην Αθήνα για πρώτη φορά την ερχόμενη Πέμπτη, η σκηνογραφική σύλληψη θυμίζει installation. Ο τετράγωνος χώρος της σκηνής βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας, οπότε ο θεατής δεν μένει καθηλωμένος στην ίδια μετωπική θέση ως προς τα δρώμενα. Είναι ελεύθερος να μετακινείται αλλάζοντας οπτική γωνία. Και η χορογραφική σύλληψη διέπεται αντίστοιχα από τη λογική του περίοπτου, ενώ η κινησιολογία προσαρμόζεται στην αισθητική και στην ιδιαίτερη ιστορία του εκάστοτε χώρου. Η συγκεκριμένη περφόρμανς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Fondation Cartier στο Παρίσι, έργο του αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ.


Με το σόλο «Monsieur Soudain», που ερμηνεύει ο ίδιος, θα μπορέσει κανείς να ανακαλύψει τις κινητικές δομές που απασχολούν τον χορογράφο αλλά και τον προσωπικό του εκφραστικό τρόπο.


Ο καλλιτέχνης θα δώσει μία μόνο παράσταση την Πέμπτη στο «Εργοστάσιο», στις 9 μ.μ. Θα έχει προηγηθεί σεμινάριο σύγχρονου χορού που απευθύνεται σε χορευτές από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη, σε συνδιοργάνωση από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Μικρό Χορευτικό Θέατρο.