Με παραστάσεις που ξεκινούν αύριο, Δευτέρα, και διαρκούν ως τις 6 Ιουλίου το Ανοιχτό Θέατρο μετατρέπεται για ένα δίμηνο σχεδόν και για πέμπτη συνεχή χρονιά σε χορευτική σκηνή, στον ιστό μιας πολυπληθούς πρωτεύουσας που εκ των ενόντων στεγάζει αυτή την τέχνη του ζωντανού θεάματος.


Η επιμήκυνση του Μήνα Χορού σε Μήνες δεν οφείλεται σε κάποια εντυπωσιακή αλλαγή στο ύφος του προγραμματισμού από τη Δόνη Μιχαηλίδη. Κρίθηκε ως φαίνεται αναγκαία εξαιτίας του μεγαλύτερου αριθμού των ομάδων που συμμετέχουν ­ είναι 12 συνολικά ­ ενώ ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα περισσότερων παραστάσεων στην κάθε ομάδα.


Τα τελευταία χρόνια το κοινό των φίλων του σύγχρονου χορού αυξάνεται σταθερά και η μία και μοναδική παράσταση που δινόταν παλαιότερα είναι ξεπερασμένη εκ των πραγμάτων.


Τι ξεχωρίζει όμως από αυτόν τον ποταμό χορευτικών δράσεων την άνοιξη του 2000; Από άποψη αισθητικής προσέγγισης, οι αναζητήσεις επικεντρώνονται στο κινητικό λεξιλόγιο με βασικό εργαλείο τον αυτοσχεδιασμό.


Το παρών δίνουν ορισμένοι από τους πρώτους διδάξαντες σε αυτή την κατεύθυνση, όπως Οι Χορευτές (21, 22 Μαΐου) ή η ομάδα χορού Λάθος Κίνηση του Κωνσταντίνου Μίχου (15, 16, 17, 18 Ιουνίου).


Η νέα παραγωγή τής SineQuaNon (20, 21, 22, 23 Ιουνίου), με χορογραφίες του Δημήτρη Σωτηρίου αυτή τη φορά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρόσκληση σε ενδοσκόπηση σε αναλογία με την προσωπικότητα του δημιουργού που έλκεται τόσο από τελετουργικά στοιχεία της παράδοσης όσο και από την ελευθερία που προσφέρουν οι τεχνικές ριλίζ ή το ραπ. Ως γκεστ της ομάδας εμφανίζεται ο χορευτής, χορογράφος και δάσκαλος χορού από τη Βενεζουέλα Νταβίντ Σαμπράνο, γνωστός διεθνώς ως αυτοσχεδιαστής, που θα ερμηνεύσει το σόλο Acme.


Οσο για την καινούργια δουλειά της Μαριέλας Νέστορα Vice Versa, πρόκειται για ένα ντουέτο που ερμηνεύουν οι Τζέιμι Ντράιμπεργκ και Νίκι Ελις (24, 25, 26 Μαΐου).


Μήπως οι έλληνες χορογράφοι συνδέουν εκ νέου την καλλιτεχνική τους έκφραση με βαθύτερες εσωτερικές αναγκαιότητες, αφού προσπεράστηκε το στάδιο της επίδειξης γνώσεων και τεχνικής επιδεξιότητας;


Μάιος


Δευτέρα, Κέντρο Ελληνικής Τέχνης της Βαγγελιώς Ιερωνυμάκη


Πέμπτη, Παρασκευή, Τιμ Φέλντμαν


21, 22 Χορευτές


24, 25, 26 Yelp και ομάδα Εκτός Βάρους


29, 30, 31 Ασώματες Δυνάμεις (Μάχη Δημητριάδου-Λίνταλ)


Ιούνιος


1, 2, 3 Ασώματες Δυνάμεις


6, 7, 8 Βραδιές με σόλι


10, 11, 12, 13 Ομάδα Σύγχρονου Χορού της Πέρσας Σταματοπούλου


15, 16, 17, 18 Λάθος Κίνηση


20, 21, 22, 23 SineQuaNon


25, 26, 27 Με λίγα λόγια (Χάρις Ανταχοπούλου)


29, 30 Αλλού Εδώ Παντού (Πατρίτσια Λάζου)


Ιούλιος


2, 3 Αμάλγαμα (Μαρία Γοργία)


5, 6 Τάδε