«Οφείλω να οδηγήσω την Εκκλησία σε αυτοκάθαρση» δήλωνε τον Φεβρουάριο του 2005 ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος την ώρα που η Ελλάδα συγκλονιζόταν από τις αποκαλύψεις για το παραδικαστικό κύκλωμα, την εμπλοκή του Αρχιμανδρίτη κ. I. Γιοσάκη, τις καταγγελίες για τον βίο και την πολιτεία του Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονα, του Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλιώτιδος και νυν Βρεσθένης κ. Θεόκλητου και του Αρχιμανδρίτη κ. Σ. Κουλουσούσα. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε ρητά δεσμευθεί ενώπιον της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι θα προχωρήσει στην κάθαρση, έναν χρόνο μετά όμως όλες οι καταγγελίες που αφορούσαν ιεράρχες ετέθησαν στο αρχείο. Και μόνο στην περίπτωση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος αναμένονται εξελίξεις αφού την επόμενη Παρασκευή η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εξετάσει την προσφυγή του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονος Μπεζενίτη που ζητεί να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος του 1984 – συντάχθηκε και ψηφίστηκε επί υπουργίας Παιδείας Αποστόλου Κακλαμάνη – βάσει του οποίου κηρύχθηκε έκπτωτος από τον θρόνο της Μητρόπολης Αττικής. Σχεδόν ταυτόχρονα ο κ. Παντελεήμων θα δικαστεί από το Μεικτό Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας κατηγορούμενος για υπεξαίρεση χρημάτων της Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Ορους Αμώμων (Οσίου Εφραίμ).


Πολλοί ιεράρχες εκτιμούν ότι η εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Επί δεκαετίες ο κ. Παντελεήμων βρισκόταν κοντά στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, ο οποίος στήριξε τη μετάθεσή του από τη Μητρόπολη Ζακύνθου στην Αττική και τον τοποθέτησε σε καίριες και νευραλγικές επιτροπές της Ιεράς Συνόδου όπως η Διαχριστιανικών Σχέσεων και η Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Ακόμη η Ιερά Σύνοδος έβαλε στο αρχείο τις κασέτες με τις ροζ συνομιλίες του ιεράρχη που έφθασαν στη Μονή Πετράκη το 2003. Ταυτόχρονα πείστηκε από τα επιχειρήματα που παρουσίασε ο ιεράρχης όταν αποκαλύφθηκε ότι διέθετε περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ σε ομόλογα.


Σήμερα όμως με τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής εξαντλείται όλη η εξαγγελία της Εκκλησίας για την κάθαρση. Ετσι αρχικά η Σύνοδος τον απομάκρυνε για έξι μήνες από τη Μητρόπολη Αττικής και τον Αύγουστο αποφάσισε την οριστική έκπτωσή του. Και επειδή ήταν γνωστό ότι ο κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης θα προσφύγει στο ΣτΕ, η Ιερά Σύνοδος ανέθεσε στον Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ τη διεξαγωγή ανακρίσεων εναντίον του.


Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κ. Παντελεήμων θα παρουσιάσει ένα πολύ ισχυρό χαρτί. Πρόκειται για την επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με την οποία γίνεται αποδεκτή η προσφυγή του Μητροπολίτη πρώην Αττικής και δηλώνεται ότι η απόφαση εκπτώσεως του ιεράρχη «εξεδόθη επί τη βάσει αντικανονικού νόμου του 1984 ο οποίος περιέχει κινδύνους για την ενότητα της Εκκλησίας και ιδιαίτερα της Ιεραρχίας». Ακόμη τονίζεται ότι θα έπρεπε η υπόθεσή του να εκδικαστεί από τα αρμόδια εκκλησιαστικά δικαστήρια, «για αυτό και μη εισερχόμενοι στην ουσία της υποθέσεως σας προτρέπουμε αδελφικώς να παραπέμψετε την υπόθεση στην εκκλησιαστική Δικαιοσύνη». Το γεγονός ότι το Πατριαρχείο χαρακτηρίζει αντικανονικό τον νόμο εκτιμάται από την πλευρά του κ. Παντελεήμονος ότι θα επηρεάσει σημαντικά το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Σχεδόν ταυτόχρονα ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής φέρεται ότι μπλοκάρει με δικαστικές αποφάσεις το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του που ζήτησε ο εκκλησιαστικός ανακριτής, δηλαδή ο Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ. Απέτυχε όμως να επιβάλει στη Σύνοδο την εξαίρεση του κ. Σεραφείμ από τη θέση του ανακριτή. Ο κ. Παντελεήμων δείχνει να φοβάται τον κ. Σεραφείμ καθώς ο προερχόμενος από την αδελφότητα θεολόγων «Σωτήρ» χαρακτηρίζεται αδέκαστος, αφιλοχρήματος και άτεγκτος σε ζητήματα ηθικής και οικονομικής φύσεως.


Στο αρχείο έθεσε ουσιαστικά η ειδική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου που λειτούργησε υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα τις καταγγελίες εις βάρος των μητροπολιτών: πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Θεοκλήτου, Κορίνθου κ. Παντελεήμονος, Τριφυλίας κ. Στεφάνου, Πειραιώς κ. Καλλινίκου και Διδυμοτείχου κ. Νικηφόρου. Ενώ δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιου, ο οποίος κατηγορήθηκε από τη βουλευτή του ΠαΣοΚ κυρία Ελένη Κούρκουλα για οικειοποίηση – μέσα από διαθήκη – της περιουσίας της θείας της, καθώς ουδέποτε διατυπώθηκε καταγγελία εις βάρος του στην Ιερά Σύνοδο.


Οι υποθέσεις έκλεισαν αφού, όπως δήλωσε η Ιερά Σύνοδος, από τις ανακρίσεις που διεξήχθησαν δεν προέκυψαν αποδείξεις. Ετσι:


* Ο Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητος, ο οποίος παραιτήθηκε υπό το βάρος της αποκάλυψης ότι δάνεισε – όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε – 5.000 ευρώ στην ανακρίτρια κυρία Αντωνία Ηλία σχεδόν την ίδια περίοδο που βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τους ιερωνυμικούς μητροπολίτες πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Κωνσταντίνο Σακελλαρόπουλο και πρώην Αττικής κ. Νικόδημο Μπεζενίτη, έλαβε πριν από 15 ημέρες τον τίτλο του Τιτουλάριου – χωρίς ποίμνιο – Μητροπολίτη Βρεσθένης και διαδέχθηκε τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. H υπόθεσή του ετέθη στο αρχείο καθώς, όπως δήλωσε η Ιερά Σύνοδος, από τις ανακρίσεις που διεξήχθησαν διαψεύστηκαν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Θεόκλητος συνελήφθη σε μπαρ της Θεσσαλίας μαζί με τον τότε Αρχιμανδρίτη κ. Σεραφείμ Κουλουσούσα. Υπέρ του κ. Θεοκλήτου κατέθεσαν 24 μάρτυρες και εναντίον του οκτώ, οι οποίοι όμως δεν παρουσίασαν αποδείξεις.


Σήμερα ο κ. Θεόκλητος ζει στον Βόλο και αναμένει την ώρα που θα εκλεγεί από την Ιεραρχία ποιμενάρχης μιας περιοχής. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Σεραφείμ Κουλουσούσας παραιτήθηκε και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό. Ανεξάρτητα από την παραίτηση που υπέβαλε, η Σύνοδος τον καθαίρεσε.


* H υπόθεση του Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παντελεήμονος μπήκε ουσιαστικά στο αρχείο. H Σύνοδος, σεβόμενη, όπως δήλωσε, το γεγονός ότι ο Ιεράρχης είναι 86 χρόνων, θα αναμένει τις αποφάσεις του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ναυπλίου ενώπιον του οποίου θα δικαστεί κατηγορούμενος για υπεξαίρεση 100 εκατ. δρχ. από τη Μητρόπολή του. Ακόμη εις βάρος του εκκρεμούν κατηγορίες για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων της Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού.


Σήμερα ο Μητροπολίτης νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας αφού αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο Κακουργημάτων Ναυπλίου αναβλήθηκε.


* Στο αρχείο ετέθησαν και οι καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Νικηφόρου. Εναντίον του κ. Νικηφόρου κατέθεσε μόνο ένας μάρτυρας ενώ ο δεύτερος που εκλήθη δεν προσήλθε ποτέ. Αντίθετα, υποστηρίχθηκε από 537 μάρτυρες που προσήλθαν αυτοβούλως και άλλους 47 που κάλεσε η Σύνοδος.


* Στο αρχείο ετέθησαν και οι κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης ιεροψάλτη από τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο αφού, σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, οι καταγγελίες δεν αποδείχθηκαν. Αυτή η υπόθεση θα απασχολήσει και την τακτική δικαιοσύνη, όπου υποβλήθηκαν μηνύσεις και από τις δύο πλευρές.


* Στο αρχείο ετέθη και η υπόθεση του Μητροπολίτη Τριφυλίας κ. Στεφάνου. Ο 91 χρόνων ιεράρχης φαινόταν γυμνός σε φωτογραφία που δημοσίευσε εφημερίδα και υπέβαλε μήνυση. Το δικαστήριο, όπως ανακοίνωσε η Σύνοδος, δέχθηκε τη δήλωση του δικηγόρου της εφημερίδας ότι «μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε πως το περιεχόμενο του δημοσιεύματος δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα και είναι προϊόν εσφαλμένης παραπληροφόρησης, οφειλομένης σε άλλους σκοπούς».


* Στο αρχείο ετέθη και η υπόθεση του Αρχιμανδρίτη κ. Επιφάνιου Οικονόμου, ο οποίος πριν από έναν χρόνο και ως εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου προσπάθησε να αγοράσει κασέτες που ενοχοποιούσαν τον Μητροπολίτη Ζακύνθου. Το ζήτημα διερευνήθηκε από την Αρχιεπισκοπή και ετέθη στο αρχείο. Ο Αρχιμανδρίτης έχασε τη θέση του εκπροσώπου Τύπου αλλά πριν από δύο μήνες διορίστηκε γενικός διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.


«ΤΟ BHMA» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ολο το κατηγορητήριο κατά του πρώην Αττικής




ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ λογαριασμοί, υπεράκτιες εταιρείες και απίστευτες συναλλαγές περιέχονται στο κατηγορητήριο που συνέταξε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά του Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος, το οποίο δημοσιεύει αυτούσιο «Το Βήμα». Ενα κατηγορητήριο το οποίο ουδόλως φαίνεται να παραπέμπει σε ιεράρχη.


H Ιερά Σύνοδος δηλώνει προς τον Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ ότι:


A. Κρίνει τας παρασχεθείσας παρά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αττικής κ. Παντελεήμονος πληροφορίας και εξηγήσεις ως μη επαρκείς και ότι συντρέχει περίπτωσις κανονικής διώξεως κατ’ αυτού.


B. Ασκεί κανονικήν δίωξιν και αγωγήν κατά του εν τοις ύπερθεν διαλαμβανομένου Αρχιερέως επί:


1. Συμμετοχή εις εμπορικήν υπεράκτιον κερδοσκοπικήν Εταιρείαν υπό την επωνυμίαν «HIGH SKY TRADING LTD» εδρεύουσαν εν Akara Blog De Kastro Street, Wickhams Cay 1 Road Town Tortola, British Virgin Islands, της οποίας τυγχάνει εκπρόσωπος και επικαρπωτής, δι’ ης Εταιρείας διακινούνται χρηματικά ποσά και μερίδες χαρτοφυλακίου επί σκοπώ υπερμέτρου πλουτισμού απάδοντος του Αρχιερατικού ήθους και του οφειλομένου εις Κληρικόν προσανατολισμού, γεγονός ό επιπροσθέτως αποδεικνύεται και εκ των ως κάτωθι λογαριασμών εις ους μετέχει ο ως είρηται Αρχιερεύς.


i. Λογαριασμός υπ’ αριθμ. 55/762895 με δικαιούχον την υπεράκτιον εταιρείαν «HIGH SKY TRADING LTD» και τίτλους (ομόλογα, κρατικά και ιδιωτικά, μετοχάς αξίας περί τα 3.000.000 ú).


ii. Λογαριασμός όψεως υπ’ αριθμ. 0026.0026.98.1200030207 με δικαιούχον την υπεράκτιον εταιρείαν «HIGH SKY TRADING LTD» και καταθέσεις εις δολλάρια.


iii. Λογαριασμός όψεως υπ’ αριθμ. 0026.0026.92.0200597312 με δικαιούχον πάλι την υπεράκτιον εταιρείαν «HIGH SKY TRADING LTD» και αξία τίτλων περί τα 280.000 ú.


iv. Λογαριασμός υπ’ αριθμ. 55/561877 με δικαιούχους τους Μπεζενίτην Αντώνιον – Παντελεήμονα ή Μαρίνον Νικόλαον ή Μαρίνον Σπυρίδωνα, με μερίδας χαρτοφυλακίου αξίας τίτλων περί τα 250.000 ú.


v. Λογαριασμός ταμιευτηρίου υπ’ αριθμ. 0026.0095.54.0100231604 με δικαιούχο τον Μπεζενίτην Αντώνιον – Παντελεήμονα.


vi. Λογαριασμός ταμιευτηρίου υπ’ αριθμ. 0026.0095.51.0100247738 με δικαιούχους τους Μαρίνου Δέσποιναν και Μπεζενίτην Αντώνιον – Παντελεήμονα.


vii. Λογαριασμός με μερίδας χαρτοφυλακίου, υπ’ αριθμ. 51/586281 με δικαιούχους τον Μπεζενίτην Αντώνιον – Παντελεήμονα και την υπεράκτιον εταιρεία «HIGH SKY TRADING LTD».


2. Νοσφίσει και ιδιοποιήσει εκκλησιαστικών κινητών αξιών ιδιαιτέρως μεγάλου ύψους εξικνουμένου εις το ποσόν των ενενήκοντα τεσσάρων εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ελληνικών δραχμών (94.500.000) ισοδυναμουσών προς το ποσόν των διακοσίων εβδομήκοντα επτά χιλιάδων τριακοσίων τριάκοντα ΕΥΡΩ (277.330,00 ú), εκ της περιουσίας της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορους Αμώμων της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής.


3. Ηθική αυτουργία και παροτρύνσει εις τας εκνόμους κατά συναυτουργίαν μετ’ αυτού ενεργείας της υπεξουσίας αυτού τότε Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορους Αμώμων της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, μακαριστής Μοναχής Μακαρίας και του εργολάβου οικοδομικών κατασκευών Διονυσίου Μπαρζού προς επίτευξιν της ως άνω νοσφίσεως και οικειοποιήσεως των χρημάτων της ως άνω Ιεράς Μονής.


4. Απιστία περί την ανατεθείσαν αυτώ υπό της Εκκλησίας προστασίαν των διά την εύρυθμον λειτουργίαν της εν τη κανονική αυτού δικαιοδοσία ανηκούσης Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορους Αμώμων, οικονομικών αξιών αυτής και ειδικώτερον ότι Μητροπολίτης τυγχάνων της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος και δη και της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής: Εν Νέα Μάκρη Αττικής, κατά το χρονικόν διάστημα από τας αρχάς του έτους 1995 έως και τον Αύγουστον του 1998, με περισσοτέρας πράξεις που συνιστούν εξακολούθησιν του ιδίου κανονικού εγκλήματος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων, εις τον οποίον είχε ανατεθή η προστασία της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορους Αμώμων ως Μητροπολίτου Αττικής, ιδιοποιήθη υπό την ανωτέρω ιδιότητά του, παρανόμως το συνολικόν ποσό των ενενήκοντα τεσσάρων εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (94.500.000) ελληνικών δραχμών ισοδυναμουσών εις το ποσόν των διακοσίων εβδομήκοντα επτά χιλιάδων τριακοσίων τριάκοντα Ευρώ (277.330 ú) εις βάρος της περιουσίας της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορους Αμώμων της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, η οποία, ως θρησκευτικόν καθίδρυμα κατά τας διατάξεις του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποτελεί νομικόν πρόσωπον Δημοσίου δικαίου. Ειδικώτερον, ιδιοποιήθη τα κατωτέρω αναφερόμενα χρηματικά ποσά, τα οποία παρελάμβανε από την τότε Ηγουμένην της Ιεράς Μονής Μοναχήν Μακαρίαν, εκμεταλλευόμενος την θέσιν του και την ιδιότητά του ως Μητροπολίτου Αττικής και την, ως εκ τούτου, δυνατότητά του προς επιβολήν επί της υπεργήρου Ηγουμένης και δη και:


α) Κατά το χρονικόν διάστημα από τας αρχάς του έτους 1995 έως και τον Αύγουστον του 1998, ο κατηγορούμενος, ως Μητροπολίτης Αττικής, παρέλαβε από την ανωτέρω Ηγουμένην της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορους Αμώμων της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής το ποσόν των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ελληνικών δραχμών δι’ εκάστην επίσκεψιν αυτού, η οποία ελάμβανε χώραν μίαν φοράν ανά δεκαπέντε (15) ημέρας, το ποσόν των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ελληνικών δραχμών τρεις φοράς τον χρόνον και δη και κατά την Ακολουθίαν του Μεγάλου Αποδείπνου κατά την Μεγάλην Τεσσαρακοστήν, κατά την Ακολουθίαν του Νυμφίου κατά την Μεγάλην Εβδομάδα και κατά την Ακολουθίαν του Ευχελαίου της Μεγάλης Τετάρτης, καθώς και το ποσόν του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων (1.500.000) ελληνικών δραχμών δυο φοράς το έτος κατά την 5ην Μαΐου, ημέραν της εορτής του Οσίου Εφραίμ, και την 3ην Ιανουαρίου, ημέραν ανευρέσεως των ιερών λειψάνων του Οσίου Εφραίμ. Συνολικώς, κατά το ανωτέρω χρονικόν διάστημα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων παρέλαβε από την τότε Ηγουμένην της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορους Αμώμων της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής Μοναχήν Μακαρίαν το χρηματικόν ποσόν των εξήκοντα δύο εκατομμυρίων (62.000.000) ελληνικών δραχμών (ή 181.952 ú), το οποίον και ιδιοποιήθη παρανόμως.


β) Κατά το χρονικόν διάστημα από τας αρχάς του έτους 1995 έως και τον Φεβρουάριον του 1996, υπό την ιδιότητά του και αύθις ως Μητροπολίτου Αττικής και εκμεταλλευόμενος τη δυνατότητα της επιβολής του εις την τότε Ηγουμένην της Ιεράς Μονής Μοναχήν Μακαρίαν, παρέλαβε από αυτήν, μέσω του υπ’ αυτού εντεταλμένου Πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Γρύλλη, όστις υπηρέτει ως Γραμματεύς εις το ιδιαίτερον Γραφείον αυτού, το συνολικόν ποσόν των δεκαπέντε εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (15.500.000) ελληνικών δραχμών (ή 45.488 ú) και δη και το ποσόν των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ελληνικών δραχμών ανά εικοσαήμερον και το ποσόν των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ελληνικών δραχμών εις άγνωστον ημερομηνίαν, πάντως εντός του θέρους του έτους 1995. Τα ποσά αυτά τα παρελάμβανε από την τότε Ηγουμένην της Ιεράς Μονής Μοναχήν Μακαρίαν, διά λογαριασμόν του Σεβ. Μητροπολίτου Αττικής κ. Παντελεήμονος, ο Ιερεύς Θεόδωρος Γρύλλης και τα παρέδιδε εις τον εντολέα του, ο οποίος τα ιδιοποιήθη παρανόμως και


γ) Κατά μήνα Ιούλιον του έτους 1996, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων, εκμεταλλευόμενος την ανωτέρω ιδιότητά του και τη δυνατότητα επιβολής του εις την τότε Ηγουμένην της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορους Αμώμων της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής Μοναχήν Μακαρίαν, εξηνάγκασε αυτήν να αναθέση το έργον της λιθεπενδύσεως και επικεραμώσεως του συγκροτήματος του κωδωνοστασίου της Ιεράς Μονής εις τον έμπιστον αυτού εργολάβον οικοδομικών κατασκευών Διονύσιον Μπαρζόν αντί του ποσού των τριάκοντα πέντε εκατομμυρίων (35.000.000) ελληνικών δραχμών, καίτοι υπήρχον μικρότεραι εργολαβικαί προσφοραί διά την ανάληψιν του έργου της τάξεως των 8.000.000 έως 17.000.000 ελληνικών δραχμών, από το ποσόν δε των 35.000.000 ελληνικών δραχμών ο εργολάβος Διονύσιος Μπαρζός εκράτησε ως εργολαβικόν αντάλλαγμα το ποσόν των δεκατεσσάρων εκατομμυρίων (14.000.000) ελληνικών δραχμών, αφού δε από την διαφοράν των 21.000.000 ελληνικών δραχμών αφήρεσε τον Φ.Π.A. εκ 4.000.000 ελληνικών δραχμών, παρέδωσε το υπόλοιπον ποσόν των δεκαεπτά εκατομμυρίων (17.000.000) ελληνικών δραχμών (ή 49.890 ú) εις τον Σεβ. Μητροπολίτην Αττικής κ. Παντελεήμονα, ο οποίος το ιδιοποιήθη παρανόμως. Συνολικώς, επομένως ο Σεβ. Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων, εκμεταλλευόμενος την ανωτέρω ιδιότητά του, ιδιοποιήθη εις βάρος της περιουσίας της Ιεράς Μονής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορους Αμώμων της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής το ποσόν των 94.500.000 ελληνικών δραχμών εντελώς παρανόμως, χωρίς νόμιμον δικαίωμα και χωρίς την συγκατάθεσιν της Ιεράς Μοναστικής Αδελφότητος και του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής, ενσωματώνων αυτό εις την ατομικήν του περιουσίαν και εκδηλώνων βούλησιν κυριαρχίας επ’ αυτού.


5. Δεινοτάτω σκανδαλισμώ της συνειδήσεως των πιστών, προκληθέντι εκ της γνωστοποιήσεως και δημοσιοποιήσεως των ως άνω αδίκων πράξεων, επί αδικήμασι σαφώς προβλεπομένοις και ρητώς τιμωρουμένοις υπό των Θείων και Ιερών Κανόνων KE´, ΛΗ´, NH´, ΟΒ´, ΟΓ´ των Αγίων Αποστόλων, H´ του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, ως και υπό των Γραφικών Λογίων Ματθ. IH´ 6-9, B´, I´ και ΣΤ´ του Γρηγορίου Νύσσης, E´ Καρθαγένης, ΞΔ´ M. Βασιλείου, Κολασαείς Γ´ 5-6, Σοφία Σειράχ 14,9, Εξοδ. κ-14, Λευιτ. ΙΘ´-11, Δευτ. 11,19, Ματ. ΙΘ´ 18-19, Μαρκ. I´19, Λουκά 18,20, Ιωάν. I´ 8-10, Ρωμ. ΙΓ´, 9, Λουκ. 12, 15, Εφ. E´ 28, Ματθ. ΣΤ´, 19-20, A´ Κορ. ΣΤ´-10-11».


Οθεν, Συνοδική Αποφάσει, ληφθείση εν τη Συνεδρία της 6ης μηνός Απριλίου εντέλλεται η υμετέρα Σεβασμιότης όπως διενεργήση τακτικάς ενόρκους ανακρίσεις εις βάρος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αττικής κ. Παντελεήμονος, προσλαμβάνουσα ως Γραμματέα τον Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτην κ. Ιερώνυμον Κάρμαν, Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων.


Οι κατηγορίες


* Συμμετοχή σε εμπορικές υπεράκτιες κερδοσκοπικές εταιρείες.


* Διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών, ομολόγων και μετοχών.


* Ιδιοποίηση εκκλησιαστικών κινητών αξιών ιδιαιτέρως μεγάλου ύψους.


* Ηθική αυτουργία και παρότρυνση υφισταμένων του σε έκνομες ενέργειες.


* Απιστία περί την ανατεθείσα σε αυτόν προστασία της Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.


* Είσπραξη του ποσού των 500.000 δρχ. για κάθε επίσκεψή του στη μονή.


* Δεινότατος σκανδαλισμός της συνειδήσεως των πιστών.