Ζέστη και… πάλι ζέστη. Το σκηνικό του καιρού της εβδομάδος που ξεκινάει από αύριο θα είναι σχεδόν ίδιο με την εβδομάδα που μόλις αφήσαμε πίσω μας. Τα μελτέμια εξασθενούν και ο υδράργυρος, που σήμερα στα ηπειρωτικά θα αγγίξει τους 37 βαθμούς Κελσίου, το επόμενο διήμερο (Δευτέρα-Τρίτη) ετοιμάζεται να «χτυπήσει» θερμοκρασίες που θα… καίνε. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τις επόμενες 48 ώρες η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα ­ και κυρίως στις νοτιότερες περιοχές της Ελλάδας, όπου ο υδράργυρος αναμένεται να «δείξει» και πάλι 38-39 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πάντως, η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει μικρή πτώση από την Τρίτη το απόγευμα στα δυτικά και στα βόρεια, όπου μετά το μεσημέρι ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Στην Κεντρική και στη Νότια Ελλάδα όμως οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν κατά τόπους υψηλές ως και την Τετάρτη, οπότε και προβλέπεται ότι ο υδράργυρος θα αρχίσει να επιστέφει σταδιακά στις συνήθεις για την εποχή ενδείξεις.


«Η ζέστη θα αρχίσει να γίνεται αισθητή από σήμερα σε όλη τη χώρα, ενώ αύριο και μεθαύριο αναμένουμε και περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας στους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου» σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Γκέλυ Μουχασίρη, μετεωρολόγος της ΕΜΥ. Και συνεχίζει: «Οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες όμως δεν προβλέπεται να μας ταλαιπωρήσουν για πολλές ημέρες, καθώς από την Τρίτη φαίνεται ότι στα δυτικά και στα βόρεια (όπου θα εκδηλωθούν και λίγες καταιγίδες) ο υδράργυρος θα αρχίσει να σημειώνει μικρή πτώση, και από την Τετάρτη και στην υπόλοιπη χώρα. Βέβαια ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ότι αναμένουμε κάποια ιδιαίτερα σημαντική πτώση ή να κάνουμε λόγο για ανάσες δροσιάς. Τα πρώτα στοιχεία μάς δείχνουν ότι στα μέσα της εβδομάδας θα υποχωρήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες, σε γενικές γραμμές όμως και αυτή η εβδομάδα θα είναι ζεστή ­ μην ξεχνάμε βέβαια ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού».


Πιο αναλυτικά για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει αίθριο καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην Ηπειρο και στη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3-4 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και στην ηπειρωτική χώρα θα φθάσει στους 37 βαθμούς Κελσίου. Στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές όμως οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμαίνονται τρεις-τέσσερις βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα.


Για αύριο, Δευτέρα, προβλέπεται ότι ο καιρός σε όλη τη χώρα θα είναι γενικά αίθριος και μόνο στα βόρεια ηπειρωτικά το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.


Την Τρίτη στη Δυτική, στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στα βόρεια θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ και στα δυτικά και νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στη Δυτική και στη Βόρεια Ελλάδα αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.


Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο σε όλη τη χώρα.