ΕΠΙ ­ κομματικού ­ τάπητος θα τεθεί η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» στις 10 και 11 του μηνός, με αφορμή τη συνδιάσκεψη για την Παιδεία που διοργανώνει ο αρμόδιος τομέας του ΠαΣοΚ. Ο γραμματέας του τομέα Παιδείας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρ. Σμυρλής – Λιακατάς, φιλοδοξεί να γίνει η συνδιάσκεψη ένα πρώτο βήμα διαλόγου για τις νέες ρυθμίσεις, καθώς αμέσως μετά θα ακολουθήσουν περιφερειακές συνδιασκέψεις για την Παιδεία. Ο κ. Σμυρλής ήταν από αυτούς που είχαν επισημάνει ευθύς εξ αρχής την ανάγκη διεξαγωγής διαλόγου, πριν από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Τώρα, μετά την ψήφιση των νέων ρυθμίσεων έθεσε όρο, σύμφωνα με πληροφορίες στα αρμόδια κομματικά όργανα να μην εκδοθεί κανένα προεδρικό διάταγμα και καμία υπουργική απόφαση πριν από τη συνδιάσκεψη, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις.


Ετσι η συνδιάσκεψη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα ακουστούν αρκετές ενστάσεις όσον αφορά τη μεθοδολογία και τον χειρισμό των πολλών από τις βασικές νέες ρυθμίσεις, όπως λόγου χάρη, η μέθοδος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.


Πρώτος πρόκειται να «πάρει τον λόγο» στη συνδιάσκεψη, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, ο οποίος δείχνει μεν να υιοθετεί και να στηρίζει την όλη προσπάθεια του υπουργού Παιδείας κ. Γερ. Αρσένη, αλλά ποτέ ως τώρα δεν έχει μιλήσει ο ίδιος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, πέραν γενικών αναφορών ως προς την αναγκαιότητά της.


Θα ακολουθήσει ομιλία του αρμόδιου υπουργού κ. Αρσένη, ο οποίος αισιοδοξεί ότι στη συνδιάσκεψη θα γίνει γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν τριβές.


Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος ξέρει πάντοτε να κρατάει τις λεπτές ισορροπίες, όπου χρειάζεται, και να στρογγυλεύει… γωνίες.


Πέραν όμως των πολιτικών ομιλιών αναμένονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον και οι παρεμβάσεις γνωστών ανθρώπων των γραμμάτων, όπως είναι ο ευρωβουλευτής κ. Δημ. Τσάτσος, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γ. Γραμματικάκης, ο κ. Θεόδ. Λιανός, ο κ. Κ. Βαΐτσος, ο κ. Σ. Μπουζάκης, ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Θεοδ. Εξαρχάκος και επίσης από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο οι εκπαιδευτικοί κκ. Χρ. Δούκας και Μαρία Χριστοπούλου, οι πρόεδροι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών κ.ά.