Τι θα λέγατε για έναν Γύζη στο σαλόνι σας; Πολύ θα το θέλατε αλλά αν δεν είστε μεγαλοεπιχειρηματίας ­ ένας τέτοιος πριν από καιρό διέθεσε για το «Κρυφό Σχολειό» περίπου 180 εκατομμύρια δραχμές ­ μάλλον δύσκολο θα είναι. Αν είστε πρόθυμοι να ξοδέψετε πάνω από 50.000 δρχ. υπάρχει ένας τρόπος για να αποκτήσετε όχι μόνον Γύζη αλλά και Λύτρα και Ιακωβίδη και Βολανάκη και ό,τι άλλο επιθυμεί η ψυχή σας. Μην τρομάζετε, νομίμως θα αποκτήσετε τα έργα που σας ενδιαφέρουν και δεν θα είναι αντίγραφα από κάποιον ειδικό περί τις αντιγραφές έργων τέχνης ζωγράφο. Σύμμαχός σας η τεχνολογία και η Εθνική Πινακοθήκη.


Είναι μια διαδικασία που φέρει την εγγύηση της ίδιας της Πινακοθήκης, αλλά που ελάχιστοι γνωρίζουν. Εμείς σας την αποκαλύπτουμε.


Οπως εξηγεί η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, οποιοσδήποτε φιλότεχνος επιθυμεί ένα από τα έργα που εκτίθενται στην Πινακοθήκη, μπορεί να το παραγγείλει και σε περίπου 20 ημέρες θα το έχει στα χέρια του.


* Με ηλεκτρονική μέθοδο


Με ηλεκτρονική μέθοδο το έργο τυπώνεται σε μουσαμά και δεν διαφέρει σε τίποτα από το αυθεντικό, αφού το τέλειο ηλεκτρονικό μηχάνημα έχει μεταφέρει κάθε λεπτομέρεια ακόμη και την υπογραφή του καλλιτέχνη στο μουσαμά. Η μόνη διαφορά με το αυθεντικό είναι ελάχιστα χιλιοστά ως προς το μέγεθος. Ο κανόνας αυτός είναι διεθνής και έχει υπαγορευθεί για λόγους ασφαλείας.


Οι τιμές των ηλεκτρονικών αυτών αντιγράφων ξεκινούν από 50.000 δρχ. και κυμαίνονται ανάλογα με το μέγεθος του υπό αντιγραφήν έργου.


Ομως δεν είναι το μόνο είδος που μπορείτε να βρείτε στην Πινακοθήκη. Από το 2000 και μετά θα μπορείτε να περνάτε υπέροχες ημέρες εκεί κάνοντας και τα ψώνια σας. Αλλά και τώρα στο πωλητήριο της Πινακοθήκης μπορείτε να βρείτε θαυμάσια αντικείμενα τέχνης. Οπως επί παραδείγματι κοσμήματα σε σχέδια μεγάλων ελλήνων δημιουργών.



Παλαιότερα η Πινακοθήκη είχε συνεργασθεί σ’ αυτόν τον τομέα με την κυρία Καίτη Ταζεδάκη, αλλά εδώ και δύο χρόνια περίπου έχει αρχίσει να συνεργάζεται με την κυρία Μαρία Παπαστάμου που δημιούργησε κοσμήματα σε ασήμι πάνω σε σχέδια του Ακριθάκη, του Καρρά, του Φασιανού.


Ηταν τόσο όμορφα που η συνεργασία επεκτείνεται και με άλλους καλλιτέχνες μας όπως ο Μυταράς, ο Μποκόρος, η Παπαδοπεράκη κ.ά.


Και τα νέα κοσμήματα θα είναι σε ασήμι αλλά και σε χρωματιστή υαλόμαζα, μια νέα προσπάθεια που κάνει η κυρία Παπαστάμου με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Υπάρχουν ακόμη μερικά μπλουζάκια του Αντι Γουόρχολ και μπορείτε να επωφεληθείτε.


Θα σας συστήσουμε επίσης τα μπαζάρ της Πινακοθήκης που γίνονται τα τρία τελευταία χρόνια κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα. Θα βρείτε τις εκδόσεις, τις αφίσες, τα πολλαπλά της Πινακοθήκης με έκπτωση από 40%-50%.


«Εμείς δεν έχουμε για τις εκδόσεις μας διανεμητή» λέει η κυρία Λαμπράκη-Πλάκα «και συνήθως οι διανεμητές κρατούν ένα ποσοστό γύρω στο 50%. Εμείς επιλέξαμε αυτό το ποσοστό να το κάνουμε δώρο στους φίλους μας τις γιορτινές μέρες. Ούτως ή άλλως οι εκδόσεις μας είναι φθηνές. Οταν ένα απλό βιβλίο στοιχίζει 6.000-7000 δρχ. εμείς προσφέρουμε επιστημονικά έργα με πολύ σημαντικά στοιχεία και φωτογραφίες από το έργο διαφόρων καλλιτεχνών στις ίδιες σχεδόν τιμές. Σας θυμίζω τις εκδόσεις μας για τις κρητικές εικόνες, τις ρωσικές εικόνες, τον Γκρέκο στην Ιταλία κ.ά.».


* Κάρτες και βιβλία



Και φυσικά υπάρχουν πάντα οι κάρτες με τα έργα της Πινακοθήκης. Ομως αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική αγορά από το 2000 θα γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Το 2000 η Εθνική Πινακοθήκη συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Θα τα γιορτάσει λοιπόν πανηγυρικά. Ηδη μπαίνουν συνεργεία και το κτίριο επεκτείνεται.


Οι μόνιμες συλλογές θα βρουν τον χώρο που θα τις αναδείξει, η συλλογή Κουτλίδη (επιτέλους) το ίδιο. Θα εκδοθεί επετειακός τόμος με τα αριστουργήματα της Πινακοθήκης. Αλλά θα ανακαινισθεί και το πωλητήριο, που θα διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία ειδών από μολύβια ως φουλάρια με το σήμα της Πινακοθήκης, όπως εξάλλου γίνεται σε όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου.


Ηδη στην Πινακοθήκη λειτουργεί ένα καφέ με τη φροντίδα του «Καφέ ντε Κολομπύ» αλλά ετοιμάζεται και άλλο στην ταράτσα με απεριόριστη θέα και ανάλογο σέρβις για ευχάριστες ώρες.