Μία ακόμη «επίσκεψη» έκανε χθες νωρίς το μεσημέρι (στις 12.34 ακριβώς) ο Εγκέλαδος στο λεκανοπέδιο της Αττικής με μια ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – η οποία παρά το μικρό μέγεθός της έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους των νοτιοδυτικών προαστίων της Αθήνας. Οπως ανακοινώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός προερχόταν από τον γνωστό εστιακό χώρο της Πάρνηθας, όπου τον Σεπτέμβριο του 1999 «έδωσε» τον ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά ασθενή σεισμική δόνηση στην περιοχή με διαφορά μόλις λίγων ωρών, αφού και προχθέςείχε καταγραφεί σεισμός 3,5 Ρίχτερ.


Οι σεισμολόγοι πάντως εμφανίζονται προς το παρόν καθησυχαστικοί και κάνουν λόγο για «φυσιολογική σεισμική δραστηριότητα» ή για… αργοπορημένους μετασεισμούς από το 1999. Ωστόσο επισημαίνουν ότι αν η δραστηριότητα αυτή συνεχιστεί χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό το… τόσο καθυστερημένο ξύπνημα! «Η μια πρώτη και πιο πιθανή εκτίμηση που μπορούμε να κάνουμε για τους δύο αυτούς μικροσεισμούς που σημειώθηκαν στην Αττική χθες και προχθές είναι ότι πρόκειται για καθυστερημένους μετασεισμούς του μεγάλου σεισμού της Αθήνας τον Σεπτέμβριο του 1999, γεγονός που αν είναι έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Ευθ. Λέκκας, αναπληρωτής καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και επισημαίνει: «Υπάρχει όμως και μια μικρή πιθανότητα την οποία χρειάζεται να εξετάσουμε, μήπως οι δονήσεις αυτές προέρχονται από μια άλλη μεγάλη ρηξιγενή ζώνη και ειδικά από εκείνη που έχει διεύθυνση Βορράς – Νότος και βρίσκεται κατά μήκος της Εθνικής οδού – κατά μήκος του Κηφισού, η οποία δεν ενεργοποιήθηκε το 1999 και έχει τη δυνατότητα να μας δώσει και σεισμούς κοντά στα 6 Ρίχτερ. Αυτή είναι μια άλλη εκδοχή την οποία και χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά τις επόμενες ημέρες».


Δεν υπάρχει προς το παρόν κανένας λόγος ανησυχίας, σημείωσε ο κ. Δ. Μάκαρης, σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο οποίος και πρόσθεσε ότι «αν και πράγματι είναι λίγο παράξενο να έχουμε μετασεισμούς ύστερα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό από μόνο του δεν προκαλεί ανησυχία καθώς οι δονήσεις αυτές προέρχονται από μια περιοχή που μας έχει δώσει ήδη έναν μεγάλο σεισμό και έτσι για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός από τον συγκεκριμένο χώρο». Επιπλέον, πρόσθεσε ο σεισμολόγος, από τη στιγμή που ο εστιακός χώρος της Πάρνηθας ενεργοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, είναι φυσιολογικό να μας δίνει ανά αραιά χρονικά διαστήματα τέτοιους μικρούς σεισμούς.