Μέσα στα επόμενα 24ωρα ο ειδικός εφέτης ανακριτής κ. I. Σίδερης αναμένεται να ασκήσει νέες ποινικές διώξεις σε βάρος έξι δικαστικών λειτουργών και τριών δικηγόρων. Ηδη ως σήμερα έχουν απολυθεί από το δικαστικό σώμα εννέα δικαστικοί, ενώ ένας ανώτατος δικαστικός έχει παραπεμφθεί στο προβλεπόμενο από το Αρθρο 91 του Συντάγματος Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης. Επίσης έχουν προφυλακιστεί δύο δικαστικοί, ενώ εκκρεμούν ανεκτέλεστα εντάλματα σύλληψης κατά της πρώην πρωτοδίκου Αντωνίας Ηλία και της παραιτηθείσης από το δικαστικό σώμα πρώην πρωτοδίκου Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια. Ακόμη δεκάδες δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως και δικηγορικά γραφεία, ελέγχονται τόσο από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά όσο και από τον κ. Σίδερη. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται ο κ. Σανιδάς να ζητήσει την άσκηση νέων ποινικών διώξεων κατά τεσσάρων δικαστικών. Τουλάχιστον 33 τραπεζικοί λογαριασμοί δικαστικών ελέγχονται από τον κ. Σανιδά, ενώ μεγάλο αριθμό λογαριασμών δικαστικών και δικηγόρων ελέγχει ο κ. Σίδερης. Στο μεταξύ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για την υπόθεση της κατάθεσης 7 εκατομμυρίων δραχμών που έγινε από συνεργάτη του δικηγορικού γραφείου του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή κ. Π. Μαντούβαλου στον λογαριασμό του προφυλακισμένου πρώην προέδρου Πρωτοδικών Ευ. Καλούση. Ωστόσο και ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. P. Κεδίκογλου θα παραπέμψει δύο δικαστές στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για απόλυση, λόγω ανεπάρκειας.


Στις 5 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο όλη η κοσμική Αθήνα είχε έναν προορισμό: το πάρτι του δικηγόρου Σάκη Κεχαγιόγλου στο Κολωνάκι. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, μοντέλα διασκέδαζαν μέχρι το πρωί με δυνατή μουσική, finger food, σούσι και το αλκοόλ να ρέει σαν το κρασί της Κανά, ανεξάντλητο. Ο κ. Κεχαγιόγλου με τα άψογα χειροποίητα πουκάμισα και τα εκκεντρικά μανικετόκουμπα ήταν η ενσάρκωση του greek dream, της γρήγορης επιτυχίας, του ανενδοίαστου πλούτου. Ολοι τον ήθελαν για φίλο. Μετά τις αποκαλύψεις και την εμπλοκή του ονόματός στο παραδικαστικό κύκλωμα, δύσκολα βρίσκει συντροφιά έστω για έναν καφέ. Τις τελευταίες ημέρες έσπασε τη δεκάμηνη απομόνωσή του, επιλέγοντας τον χρόνο για να υπερασπιστεί δημοσίως τον εαυτό του – ως παλιός σκακιστής ξέρει ότι καμία παρτίδα δεν χάνεται πριν από την κίνηση ματ.


Το 1961 ο διευθυντής της Εφορίας Βέροιας Θεόδωρος Κεχαγιόγλου και η δασκάλα σύζυγός του απέκτησαν τον πρωτότοκο γιο τους Θανάση (Σάκη). Τα γράμματα είχαν μεγάλη αξία στην οικογένεια και έτσι και τα τρία παιδιά του ζεύγους, εκτός από τις σπουδές τους (νομική και οικονομία), διαθέτουν μια βαθύτερη καλλιέργεια. Τα δύο μικρότερα αδέλφια επέστρεψαν για να εργαστούν στη Βέροια, όχι όμως ο Σάκης. Αυτός είχε όνειρα που ξεπερνούσαν τη ζωή μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Στις νοερές αποδράσεις από την Ημαθία τον συντρόφευε ο παιδικός του φίλος (από την A’ Δημοτικού) κ. Χρ. Ζαμπούνης και στα πραγματικά εφηβικά ταξίδια οι συμπαίκτες του από τη σκακιστική ομάδα του ΓΑΣ Βέροιας. Ο Σάκης Κεχαγιόγλου, σε μια πόλη με ισχυρή παράδοση στον επιτραπέζιο αθλητισμό, είχε τη φήμη δεινού σκακιστή με νίκες σε πρωταθλήματα της A’ Εθνικής. Σε έναν τέτοιο αγώνα γνώρισε τον πρώην πρόεδρο Πρωτοδικών Ευ. Καλούση, μέλος τότε της Ενωσης Σκακιστών Εθνικής Τράπεζας.


H δίψα για προβολή έστρεψε τον κ. Κεχαγιόγλου αρχικά στην πολιτική. Οργανώθηκε στη μαθητική παράταξη της ΝΔ και το 1978 επελέγη για να προσφωνήσει τον τότε Πρωθυπουργό κ. Γ. Ράλλη, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Βέροια. Την επόμενη χρονιά εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη ως πρωτοετής φοιτητής της Νομικής Σχολής, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. H Νύμφη του Θερμαϊκού μπορεί να γοήτευσε πολλούς αλλά αποδείχθηκε στενόχωρη για τον κ. Κεχαγιόγλου. Με αφορμή τη ΔΑΠ άρχισε να κατεβαίνει συχνά στην Αθήνα. Χρήματα δεν υπήρχαν, φιλοξενούνταν σε σπίτια φίλων και περνούσε με δανεικά. Ακόμη και τα τηλεφωνήματά του τα έκανε από χώρους όπου εργάζονταν φίλοι και γνωστοί. Δεν το έβαλε κάτω. Αντιθέτως, σαν τον δρα Μπ., τον φυλακισμένο ήρωα του Στέφαν Τσβάιχ, σχεδίαζε στο μυαλό του τις παρτίδες της ζωής του. Οι κινήσεις του είχαν προοπτική, διορατικότητα, στόχο και έτσι απέδρασε από την «κοινωνική φυλακή» για την οποία τον προόριζαν η καταγωγή και η οικονομική επιφάνεια της οικογένειάς του. Αρχισε να συχνάζει στα γραφεία σημαντικών πολιτικών προσώπων, όπως οι K. Τσάτσος, Π. Κανελλόπουλος, Ευ. Αβέρωφ. Στην αρχή αυτοί τον αντιμετώπισαν συγκαταβατικά, σαν έναν «συμπαθή κολλιτσίδα». Κοινωνικός, ευχάριστος και καταφερτζής, ο κ. Κεχαγιόγλου δεν άργησε να κερδίσει τη συμπάθειά τους. Ευφυώς σκεπτόμενος, έριξε πνευματικές γέφυρες θεμελιωμένες στην κοινή προτίμηση όλων για την καντιανή φιλοσοφία. Το βιβλίο του K. Τσάτσου «Διάλογοι σε μοναστήρι» και το πολύτομο έργο του Π. Κανελλόπουλου «Ιστορία του ευρωπαϊκού πνεύματος» ήταν τα αγαπημένα του αναγνώσματα. Με τον τελευταίο έτρωγε συχνά στην ταβέρνα του Φιλίππου στο Κολωνάκι, δίπλα στο σπίτι του αείμνηστου πολιτικού.


Παράλληλα καλλιεργούσε τις σχέσεις του με τους συνομηλίκους του στην ΟΝΝΕΔ αλλά και στο πανεπιστήμιο. Συμφοιτητές του ήταν οι κκ. K. Γκιουλέκας (βουλευτής ΝΔ), Μαρ. Σχοινάς (συνεργάτης των Επιτρόπων Λογιόλα ντε Παλάθιο και M. Κυπριανού), B. Φραντζής και N. Ταχιάος, σημαίνοντα στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και στενοί φίλοι του πρωθυπουργού κ. K. Καραμανλή. Από εκείνη την εποχή χρονολογείται η στενή φιλία του με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη αλλά και η προσωπική γνωριμία με τον κ. Καραμανλή. Φιλικές σχέσεις διατηρούσε και με στελέχη της ΠΑΣΠ, τα οποία αργότερα κατέλαβαν υπουργικούς θώκους. Το 1983 έφυγε με υποτροφία για την Αμερική από όπου επέστρεψε με ένα πολύ καλό μεταπτυχιακό και με προϋπηρεσία στο γραφείο του υπερσυντηρητικού γερουσιαστή Τζέσι Χελμς, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας όταν έγινε ο A’ πόλεμος του Κόλπου, πρώην αρχηγού της CIA.


Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έχασε και τους δύο γονείς του. Την ίδια περίοδο εργάστηκε ως σύμβουλος του κ. Μιλτ. Εβερτ, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Προεδρίας. Οταν ο κ. Εβερτ έφυγε από την κυβέρνηση λόγω διαφωνιών με τον κ. K. Μητσοτάκη, ο κ. Κεχαγιόγλου (ο οποίος συνδεόταν φιλικά με την κυρία Μαρίκα Μητσοτάκη) αντιμετωπίζοντας βιοποριστικό πρόβλημα εγκατέλειψε το όνειρο της πολιτικής και στράφηκε στη δικηγορία. Εντάχθηκε στο γραφείο του κ. Αλ. Λυκουρέζου και έγινε το δεξί του χέρι. Το άστρο του έλαμψε για πρώτη φορά στη δίκη Κοσκωτά. H μεγάλη επιτυχία όμως ήρθε με την υπόθεση Βαγιωνή – ο κ. Λυκουρέζος μετά την επίθεση στην πρόεδρο του δικαστηρίου αποτραβήχτηκε και βγήκε στο προσκήνιο ο κ. Κεχαγιόγλου. Από τότε άρχισε η πορεία προς την κορυφή. Ασχολήθηκε με μεγάλες υποθέσεις (διακίνηση κοκαΐνης στο Κολωνάκι, δίκη Π. Λυμπέρη, δίκη «17 Νοέμβρη» ως συνήγορος του κ. Γ. Πέτσου, διεκδικήσεις αποζημιώσεων για τις οικογένειες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και του Μητροπολίτη Καρθαγένης). Από τον αδελφό της μητέρας του κ. Γ. Τσαούση, οικογενειακό φίλο της κυρίας Καλλιρρόης Πατρονικόλα, αδελφής του Αρ. Ωνάση, γνωρίζει τη Χριστίνα Ωνάση. Λέγεται πως, παρά τη διάθεση και των δύο, ο αιφνίδιος θάνατος της Χριστίνας εμποδίζει τη σχέση να εξελιχθεί και σε επαγγελματικό επίπεδο. H Βέροια, λόγω των πολλών εκκλησιών και του θρησκευτικού της χαρακτήρα, αναφέρεται ως «η μικρή Ιερουσαλήμ» – θα ήταν παράδοξο αν ο κ. Κεχαγιόγλου δεν διατηρούσε στενές σχέσεις με την Εκκλησία. Τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο επισκεπτόταν το Αγιον Ορος.


Εργα και ημέρες στο Κολωνάκι * Επαγγελματική άνοδος και κοσμική ζωή


Το 2001 ο Σάκης Κεχαγιόγλου ανοίγει το δικό του δικηγορικό γραφείο (η σχέση του με τον Αλ. Λυκουρέζο δεν διαταράχθηκε) στην οδό Σέκερη, στο Κολωνάκι, μαζί με την κυρία Χριστίνα Βαληνάκη-Χαρατσάρη, σύζυγο του υφυπουργού Εξωτερικών κ. I. Βαληνάκη. Ασχολείται προσωπικά επί μήνες με τη διακόσμησή του. Ξύλινες επενδύσεις, δερμάτινοι καναπέδες, ιδιωτικό σαλόνι, πολλές πόρτες εξόδου, φωτογραφίες με τους Ρίγκαν, Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο: ήταν ένα γραφείο που με την «ήσυχη» πολυτέλεια και τη διακριτικότητά του έκανε την υψηλή πελατεία του να αισθάνεται σαν στο σπίτι της. Με το δικό του σπίτι, στην οδό Αναγνωστοπούλου, ο κ. Κεχαγιόγλου ασχολήθηκε σοβαρά αφού τελείωσε με το γραφείο του.


H επαγγελματική του άνοδος συνοδεύτηκε με έντονη κοσμική ζωή. Ξόδευε πολλά λεφτά, με προκλητικό τρόπο, ντυνόταν ακριβά, απέκτησε μανίες με τα μανικετόκουμπα και τις γραβάτες του, ταξίδευε συχνά σε εξωτικούς προορισμούς από όπου επέστρεφε μαυρισμένος στο μέσον του χειμώνα, κουβαλούσε κιβώτια με πούρα από την Κούβα. Σύχναζε στα πιο in στέκια της πόλης με εκλεκτές παρέες. Χαρακτηριστική περίπτωση καλοφαγά (το φανερώνει και η σιλουέτα του) με αδυναμία στα καλά κρασιά και στα malt ουίσκι. Ανθρωπος χαρισματικός, βαθιά καλλιεργημένος, ευφυολόγος, γοητευτικός και γενναιόδωρος, εντάχθηκε τόσο πολύ στην υψηλή κοινωνία ώστε το πάρτι που διοργάνωνε τα τελευταία 4-5 χρόνια, στις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα των γενεθλίων του, αντιμετωπιζόταν στο Κολωνάκι σαν προαιώνιος θεσμός. Το μικρόβιο της κοινωνικής ανέλιξης έγινε μανία για προβολή. H κοσμικότητα και η τρυφηλότητα απορροφούσαν σταδιακά όλες τις άλλες πτυχές της ζωής του ώσπου χάθηκε κάθε έλεγχος.


Στην εικονική πραγματικότητα της κοσμικής Αθήνας η πτώση του ήρθε πολύ ταιριαστά: μέσα από την τηλεόραση. Με τις πρώτες αποκαλύψεις για το παραδικαστικό κύκλωμα η πρωινή παρέα της πλατείας Κολωνακίου έχασε ένα από τα μόνιμα μέλη της και το δικηγορικό γραφείο του κ. Κεχαγιόγλου την κυρία Βαληνάκη από συνεργάτιδα. Σε αυτό συνέτειναν και οι αποκαλύψεις για την κουμπάρα της, κυρία Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμφισσας, η οποία ετέθη σε προσωρινή αργία επειδή το 2002 δεν υπέβαλε «πόθεν έσχες». Τους μήνες της μοναξιάς του ο κ. Κεχαγιόγλου μέτρησε τους φίλους του και ο απολογισμός ήταν θλιβερός. «Ολοι αυτοί που έρχονταν στα πάρτι μου τώρα με κατηγορούν και κάνουν ότι δεν με γνωρίζουν» παραπονείται στους πολύ στενούς ανθρώπους του.