Ο καυτός μήνας Ιούλιος ετοιμάζεται να κάνει ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο με 40 βαθμούς υπό σκιάν με το… πρώτο καλημέρα του από την Τρίτη. H Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί με έκτακτες ανακοινώσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει από αύριο, οπότε και υπολογίζεται ότι σταδιακά (και ως και το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας) ο υδράργυρος θα αρχίσει να… καλπάζει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Οι περιοχές όπου αναμένεται ότι οι θερμοκρασίες θα χτυπήσουν «κόκκινο» είναι η Δυτική, η Νότια και η Κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής βεβαίως). Το ίδιο ανησυχητικές είναι και οι προβλέψεις για τις τιμές των ελάχιστων θερμοκρασιών, για τις οποίες και υπολογίζεται ότι από τη Δευτέρα δεν θα πέφτουν κάτω από τους 26-27 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις μεγαλουπόλεις θα βρίσκονται σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα – προς ενημέρωση εκείνων που θα περιμένουν επί ματαίω τις νύχτες να δροσίσει! Την ίδια στιγμή τα διεθνή κλιματολογικά κέντρα που πραγματοποιούν μακροχρόνιες προβλέψεις αναφέρουν ότι τα μετεωρολογικά στοιχεία για τις «διαθέσεις» του καιρού το επόμενο τρίμηνο (Ιουλίου – Σεπτεμβρίου) ευνοούν την τάση για υψηλότερες τιμές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Κεντρικής και της Ανατολικής Μεσογείου, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα ύψη βροχής, για τα οποία και φαίνεται ότι θα είναι μειωμένα στο μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου.


Εδώ ευρωπαϊκός Νότος. Δύο βήματα (στον χάρτη) από τη Μαύρη Ηπειρο και την Ανατολία. H Αφρική θα αρχίσει να μας στέλνει την πρώτη γερή «γεύση» από τον λίβα της τις επόμενες 24 ώρες. H… κόλαση ζέστης όμως προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει από την Τετάρτη. Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία.


«H θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει σταδιακή άνοδο σε όλη τη χώρα από αύριο και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας καθώς η γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας θα ευνοεί όλες τις επόμενες ημέρες τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από τα νότια πλάτη (την Αφρική) προς τη χώρα μας» σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Πέτρος Ξηράκης, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της EMY, και συνεχίζει: «Τα ως τώρα μετεωρολογικά στοιχεία μάς δείχνουν ότι το διήμερο Τρίτης – Τετάρτης ο υδράργυρος θα φθάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, με περαιτέρω τάση ανόδου τις επόμενες τρεις ημέρες (από Πέμπτη ως και Σάββατο), οπότε και υπολογίζεται ότι θα φθάσει και τους 42 βαθμούς Κελσίου».


Το φαινόμενο της μεταφοράς θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς την περιοχή μας δεν είναι σπάνιο για την εποχή καθώς ο Ιούλιος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας του καύσωνα για την Ελλάδα (και ειδικά το πρώτο δεκαήμερό του). Ωστόσο οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα με συνθήκες καύσωνα (υψηλές θερμοκρασίες, άπνοια, υψηλές τιμές υγρασίας) που θα ευνοούν την ανάπτυξη του φωτοχημικού νέφους στο Λεκανοπέδιο και θα ανεβάσουν τον «δείκτη δυσφορίας» σε υψηλά επίπεδα.


Οι περιοχές που προβλέπεται ότι θα «βασανιστούν» περισσότερο από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι όσες βρίσκονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως οι μεγαλουπόλεις (Αθήνα, Αργος, Τρίπολη, Λαμία και Λάρισα θα υποφέρουν), όπου τα κτίρια και η άσφαλτος έχουν ήδη αρχίσει να θερμαίνονται και τοπικά ο υδράργυρος μπορεί να ανεβαίνει 3-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τις προβλεπόμενες μέγιστες τιμές. Οι μετεωρολόγοι ωστόσο ενημερώνουν ότι η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη στις παραθαλάσσιες περιοχές και στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι μέγιστες τιμές θα είναι πιο κάτω κατά 3-4 βαθμούς Κελσίου.