Μέσα σε κλίμα έντασης και επεισοδίων πραγματοποιήθηκαν και χθες, δεύτερη ημέρα του διαγωνισμού, οι εξετάσεις για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Η συμμετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), έφθασε το 59,48%.


Ειδικότερα από τους 5.897 δασκάλους που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό προσήλθαν και εξετάστηκαν 3.336, ήτοι ποσοστό 56,57%, από τους 2.701 θεολόγους προσήλθαν 1.785, (66,09%), από τους 1.972 καθηγητές αγγλικής γλώσσας προσήλθαν 1.203 (61%) και από τους 271 καθηγητές πληροφορικής προσήλθαν 124 (45,76%).


Σήμερα διαγωνίζονται καθηγητές φυσικοί, χημικοί, φυσιογνώστες, βιολόγοι και γεωλόγοι και οι νηπιαγωγοί.


Αύριο, τελευταία ημέρα του διαγωνισμού, θα εξετασθούν καθηγητές μαθηματικοί, καλλιτεχνικών μαθημάτων, κοινωνιολόγοι, φυσικής αγωγής, πτυχιούχων νομικών και πολιτικών επιστημών και οικιακής οικονομίας.


Τόσο από το ΑΣΕΠ όσο και από το υπουργείο Παιδείας έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο επανάληψης του διαγωνισμού είτε στο σύνολο του είτε για τους υποψηφίους εκείνους που, ενώ επιθυμούσαν, δεν κατόρθωσαν λόγω των επεισοδίων να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα και να διαγωνισθούν. Και αυτό διότι, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής του ΑΣΕΠ, που φέρει την ευθύνη για την διεξαγωγή του διαγωνισμού, κ. Γ. Βέης «πρώτον, τα ποσοστά συμμετοχής είναι υψηλά και, δεύτερον, διότι ο διαγωνισμός διεξήχθη σε όλα ανεξαιρέτως τα εξεταστικά κέντρα».


Πολλοί ωστόσο είναι οι εκπαιδευτικοί που προτίθενται να προσφύγουν στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι παρεμποδίστηκαν να διαγωνισθούν εξαιτίας των επεισοδίων.


Εκτιμάται δε ότι ο αριθμός των προσφυγών θα αυξηθεί καθώς τα θέματα χαρακτηρίζονται από τους ίδιους τους υποψηφίους «επιπέδου Λυκείου».


Ο διαγωνισμός δεν πρόκειται να «πέσει», όσες προσφυγές και να γίνουν στα δικαστήρια, υποστήριζαν χθες κύκλοι του υπουργείου Παιδείας υπογραμμίζοντας ότι έχουν εξετασθεί όλα τα ενδεχόμενα και ότι δεν υφίσταται νομικό θέμα.


Στο μεταξύ το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια και αποδίδοντας την ευθύνη γι’ αυτά στην κυβέρνηση, εξήγγειλε για αύριο Δευτέρα 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος.