Νότια Κρήτη, Ιεράπετρα. Η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, που ατενίζει το ατέρμονο γαλάζιο του Λιβυκού πελάγους, είναι μια πόλη χαμηλών τόνων.


Στην τουριστική αγορά ακούγονται συχνότερα μονάχα τα βαρύγδουπα ονόματα των αδελφών της πόλεων του Βορρά: Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αγιος Νικόλαος.


Οσοι όμως βρεθείτε στην Κρήτη, τώρα που φθινοπώριασε, μην αποπροσανατολίζεστε. Πάρτε την βαλίτσα σας και τραβήξτε για την Ιεράπετρα. Στο Λιβυκό πέλαγος, στην πιο ζεστή ελληνική θάλασσα, το κολύμπι διαρκεί ολόκληρο τον χρόνο. Από την Ιεράπετρα με καΐκι και σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων, μπορείτε να επισκεφθείτε μια από τις νοτιότερες εσχατιές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τη νήσο Χρυσή ­ Χρυσέα όπως την έλεγαν στην αρχαιότητα.


Εχει έκταση 9,5 τ. χλμ. Δεν υπάρχουν υψώματα, είναι μάλλον επίπεδη και μονάχα ανατολικά προς το Μικρονήσι, εκεί όπου βρίσκονται οι σπηλιές με τις φώκιες, αποκτά κάποιο ύψος. Την περιβάλλουν ύφαλοι, ξέρες και μονάχα στο νότιο μέρος σε ένα μικρό σημείο βγαίνεις ψηλοκρεμαστός από σκάλα που ρίχνουν από την πλώρη του πλεούμενου. Το μήκος της είναι πέντε χλμ. και το πλάτος της 1,5 χλμ. Απαγορεύεται η ανοικοδόμηση και έτσι δεν υπάρχει οικισμός στο νησί. Κάποια σκόρπια μισογκρεμισμένα αυθαίρετα βρίσκονται έρημα σπαρμένα εδώ κι εκεί.


Τα νησιά στο Λιβυκό πέλαγος είναι ελάχιστα. Αρχίζουμε με τη γνωστότερή μας Γαύδο και τη Γαυδοπούλα στη δυτική άκρη της Κρήτης. Σε μια τεράστια απόσταση προς ανατολάς βρίσκεται η «δικιά» μας Χρυσή και ακολουθεί ανατολικότερα το Κουφονήσι. Δελφίνια θα συνοδέψουν τις πιο πολλές φορές τον ευτυχισμένο ταξιδιώτη που θα φτάσει, σε μια ώρα από την Ιεράπετρα, στις παραλίες της Χρυσής.


Τα ρόδινα και χρυσαφιά μικροσκοπικά κοχύλια της βόρειας ακτής (εκατομμύρια τον αριθμό) δίνουν αυτό το ιδιαίτερο χρώμα στις αμμουδιές της και έτσι ώθησαν τους αρχαίους ημών… να την αποκαλέσουν Χρυσέα.



Η χλωρίδα της είναι εκπληκτική. Το μισό του νησιού σχεδόν καλύπτεται από κέδρους. Είναι του είδους Γιουνίπερους του τύπου Αρκενθος η Μακρόκαρπος (Juniperus Macrocarpa). Στην Κρήτη είναι γνωστά σαν κέντρα (κέντρος). Ανήκουν στην οικογένεια των Κυπαρισσιδών και η συγγένειά τους με τους κέδρους του Λιβάνου είναι στενή. Οι αμμόλοφοι (dunes) στη ΝΑ πλευρά σου δίνουν την αίσθηση (όχι την ψευδαίσθηση) αφρικανικού τοπίου.


Υπάρχει ένας φάρος στα ΒΔ, τα ερείπια του οικισμού της αρχαίας Χρύσας, το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου και τα ερείπια μιας ρωμαϊκής βίγλας (πύργου). Η Χρυσή ήταν γνωστή στην αρχαιότητα για την παραγωγή πορφύρας, άριστης ποιότητας.


Αυτό το παρθένο νησί, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μπορεί να γίνει για λίγες μέρες ο παράδεισός σας. Κολύμπι, ψαροντούφεκο, ελεύθερη κατάδυση, ψάρεμα και κατασκήνωση στους αμμόλοφους, στον ίσκιο των κέδρων. Και μιας μέρας επίσκεψη όμως γίνεται μια ανάμνηση μαγική.


Δεν υπάρχουν δρόμοι, ηλεκτρικό, αυτοκίνητα, μονάχα μονοπάτια μέσ’ στα κέδρα, από τα ανατολικά προς τα δυτικά του νησιού, που σου δίνουν την αίσθηση του «Ροβινσώνα».


Εκείνη όμως που μένει αξέχαστη εμπειρία στον νου και στα καρέ της φωτογραφικής μηχανής είναι η μοναδικότητα των δέντρων του νησιού, των κέδρων, σε σχήματα τόσο πλαστικά (κορμοί και ρίζες) ώστε έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε ένα τεράστιο εικαστικό γίγνεσθαι, με γλύπτη και ζωγράφο τη μητέρα Φύση.


Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λειτουργούν τρεις ταβέρνες στο νησί, μία από αυτές με το εξωτικό όνομα «Χαβάη»!, που είναι το δημοτικό τουριστικό περίπτερο Νέας Χρυσής Ιεράπετρας.


Αν σχεδιάζετε ελεύθερη κατασκήνωση, πρέπει να φέρετε όλες τις προμήθειές σας από την Ιεράπετρα και φυσικά άφθονο πόσιμο νερό. Το καλοκαίρι το καραβάκι «Καπετάν Νικόλας» πραγματοποιεί ημερήσιες κρουαζιέρες προς τη Χρυσή από την Ιεράπετρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες, χρήσιμα τηλέφωνα είναι τα ακόλουθα: Λιμεναρχείο 0842-22294, Δήμος 22562, Αστυνομία 22560.