Ανθρωποι αδίστακτοι, που δεν διστάζουν να τραβήξουν πιστόλι και δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές προκειμένου να αποκτήσουν χρήματα, να εκδικηθούν μέλη αντίπαλων συμμοριών, να εκτελέσουν συμβόλαια θανάτου ή να αποκτήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» των κερδών παράνομων δραστηριοτήτων, είχαν ανοίξει κύκλους αίματος σε διάφορες περιοχές της Αττικής και αποτελούσαν τον εφιάλτη των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με αστυνομικούς, οι κακοποιοί αυτοί είναι ιδιαίτερα σκληροί και αποφασισμένοι να φέρουν εις πέρας την «αποστολή» τους με οποιοδήποτε κόστος- ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Οπως σημείωναν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., στην αιματηρή αλληλοεξόντωση που είχε ξεσπάσει από πέρυσι τον Σεπτέμβριο ως εφέτος το καλοκαίρι ανάμεσα σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα Αλβανών τα οποία διεκδικούσαν τον απόλυτο έλεγχο στη διακίνηση ναρκωτικών και την αποκόμιση των κερδών οφείλεται η βαριά εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονος.

Πριν από μία εβδομάδα στη μακρά λίστα των ανθρώπων της νύχτας που έχασαν τη ζωή τους πληρώνοντας παλιούς ανοιχτούς λογαριασμούς προστέθηκε ακόμη ένα θύμα. Ο 47χρονος Αλέκος Κοσμόπουλος εκτελέστηκε εν ψυχρώ από άγνωστα άτομα μέσα στο αυτοκίνητό του. Τη δεκαετία του 1980 ο Κοσμόπουλος ήταν ένας από τους «πρωταγωνιστές» στον χώρο των εκβιαστών.

Παράλληλα- την ίδια στιγμή που οι εμπρηστικές επιθέσεις ατόμων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και η μικροεγκληματικότητα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη- τους τελευταίους δύο μήνες έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ δύο αρχινονών έγκλειστων σε φυλακές, το «μενού» του οποίου περιλαμβάνει δολοφονικές επιθέσεις και βομβιστικές επιθέσεις σε επιχειρήσεις.

Οι αιματηρές επιθέσεις όμως δεν αποτελούν «προνόμιο» μόνο των σκληρών κακοποιών. Στα τέλη Οκτωβρίου άγνωστοι εκτέλεσαν 43χρονο από τη Γεωργία. Επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών σχετικά με αγοραπωλησίες ναρκωτικών.