ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ «Μπλόκο» στο σοσιαλιστικό, κατά τη γνώμη τους, σχέδιο σωτήριας των τραπεζών του οικονομικού επιτελείου Μπους έστησαν τελικά στο αμερικανικό Κογκρέσο 133 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, σε μια θεαματική «αποστασία» ενάντια στην κυβέρνηση του κόμματός τους!

Το πολυσυζητημένο σχέδιο Πόλσον κατέρρευσε τελικά με 228 ψήφους κατά και 205 υπέρ- και το ενδιαφέρον είναι πως οι (ομολογουμένως πιο «κεϊνσιανιστές» και «κρατιστές» στην ιδεολογία τους) Δημοκρατικοί στήριξαν τελικά το νομοσχέδιο με 140 ψήφους υπέρ και 95 κατά, ενώ οι «σκληροί» νεοφιλελεύθεροι Ρεπουμπλικανοί το… «σκότωσαν» με 133- 65! Είδηση που η Wall Street και οι άλλες αγορές υποδέχτηκαν με ραγδαία πτώση των δεικτών τους: είναι ενδεικτικό ότι ο Dow Jones έχασε περισσότερες από 400 μονάδες μέσα σε ένα δεκάλεπτο (και τελικά έχασε 777 μονάδες, δηλαδή 6,98%), ενώ ο δείκτης Βovespa του βραζιλιάνικου χρηματιστηρίου υποχωρούσε πάνω από 10%!

Είχε προηγηθεί ένας πραγματικός μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ των κομματικών ηγεσιών, υπό την ασφυκτική πίεση της καταρρέουσας Wall Street και των υπολοίπων αγορών. Τελικά, οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στα δύο σώματα του Κογκρέσου συμφώνησαν σε ένα νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης: ένα σχέδιο που όμως ουδεμία σχέση είχε με το αρχικό σχέδιο Πόλσον και το οποίο τελικά δεν έφτασε καν στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί το απέρριψαν μετά βδελυγμίας ως… «σοσιαλιστικό»!

Πράγματι, αντί για τουλάχιστον 700 δισ. δολάρια, που ίσως θα έφταναν το ένα τρισεκατομμύριο, τελικά προβλεπόταν ότι μόνο τα 250 δισ. δολάρια θα διατεθούν άμεσα για αγορά «κακών δανείων», τα επόμενα 100 δισ. δολάρια θα δοθούν μετά την υπογραφή του (επόμενου…) αμερικανού προέδρου, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί αργότερα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, έπειτα από νέα έγκριση του Κογκρέσου! Στην ουσία, δηλαδή, το σχέδιο θα «έσπαγε» σε τρεις φάσεις.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος» από την εξέλιξη. Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος- ο οποίος έπειτα και από αυτή τη δραματική ήττα-κόλαφο πρέπει να θεωρείται οριστικά… παρελθόν για τη χώρα του και τον κόσμο- είχε δηλώσει ότι το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων για τη σωτηρία των αμερικανικών τραπεζών αντιμετωπίζει την κρίση «στη ρίζα της»: πρόκειται, είπε, για ένα «τολμηρό νομοσχέδιο», που θα βοηθήσει ώστε «η κρίση στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα να μην επεκταθεί σε όλη την οικονομία μας» και να «αρχίσει να αποκαθίσταται η ισχύς και η σταθερότητα στο πιστωτικό σύστημα της Αμερικής και συνολικά στην οικονομία μας».

Ωστόσο αυτή ήταν μια άποψη την οποία ελάχιστοι συμμερίζονταν- περιλαμβανομένων και των περισσότερων «αρχιτεκτόνων» της διακομματικής συμφωνίας: στην πραγματικότητα το νέο σχέδιο… εθνικοποίησης των ζημιών των αμερικανικών και όχι μόνον τραπεζών ήταν από την πρώτη στιγμή εξαιρετικά αντιδημοφιλές, παρά τις σημαντικές τροποποιήσεις του -, όπως έδειξαν και τα δεκάδες χιλιάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κατακλύζουν από χθες το Καπιτώλιο.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Δημοκρατικού βουλευτή και προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών Μπάρνεϊ Φρανκ. «Πολλοί από εμάς νιώθουμε πως το εθνικό συμφέρον μάς υποχρεώνει να πράξουμε κάτι που είναι από πολλές απόψεις αντιδημοφιλές» είπε πριν από την ψηφοφορία ο Φρανκ. Ενώ ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Τέξας Τζεμπ Χένσαρλινγκ συνόψισε τις απόψεις των περισσότερων συναδέλφων του, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «ένα ολισθηρό μονοπάτι προς τον σοσιαλισμό!»…