Το δείγμα της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας μάς το πρόσφερε η διαχείριση της πρόσφατης απεργίας των τελωνειακών

Η χρηματοπιστωτική κρίση αποβιβάστηκε πια και στην Ευρώπη. Πέρασε τον Ατλαντικό και απειλεί το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία. Ηδη, από πολλές ημέρες, την (εκτός ευρώ) Βρετανία. Και από πολλές εβδομάδες, για διαφορετικούς λόγους, όπως ο πόλεμος στη Γεωργία, τη Ρωσία. Αύριο-μεθαύριο μπορεί να φτάσει και ως τα μέρη μας. Θα μας είχε ήδη τινάξει στον αέρα χωρίς το ευρώ. Αλλά αυτό δεν αρκεί για να μην υπάρχει σοβαρή ανησυχία για αύριο: πόσο ισχυρό και προσεκτικό είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Και με ποια μέτρα η κυβέρνηση θωρακίζει τη χώρα; Ασφαλώς, το αγωνιώδες μάζεμα φόρων κάθε λογής για να κλείνουν οι δημοσιονομικές τρύπες δεν αρκεί. Ισως μάλιστα να μεγαλώνει τους κινδύνους, καθιστώντας ακόμα πιο ευάλωτους τους μικρούς και τους μεσαίους, όσους δηλαδή ζουν και στεγάζονται με δάνεια, αφαιρώντας πολύ από το εισόδημά τους.

Να υποθέσουμε ότι ένας αμήχανος Πρωθυπουργός και μια υπό εσωτερική διάλυση κυβέρνηση, που πνίγονται επιπλέον μέσα στα σκάνδαλα, προσπαθούν να μας διασκεδάσουν με το κακό θέατρο των «ανταρτών» και των αρχηγικών παλικαρισμών γιατί δεν μπορούν κάτι το σοβαρό;

Το ερώτημα δεν είναι αυθαίρετο. Μια κυβέρνηση που θα έδινε πραγματικές μάχες κατά της διαφθοράς και, ταυτόχρονα, για να σωθούν τα εισοδήματα των πολιτών και το κομπόδεμα όσων έχουν κάτι, δεν θα κινδύνευε από κανέναν Τατούλη. Η μετατροπή της μικροπολιτικής σε μικροεκβιασμό δεν θα προσλάμβανε τις σημερινές διαστάσεις αν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του κυβερνούσαν.

Ο Πρωθυπουργός δεν περιέλαβε κάτι το καινούργιο στο «μήνυμά» του της περασμένης Παρασκευής προς τους δήθεν «αντάρτες»: τα ίδια λέει από μήνες. Χωρίς αποτέλεσμα.

Απλά γιατί δεν μπορεί να απαλλαγεί από τους αντάρτες, που θα αβγατίσουν αν γίνει ανασχηματισμός και γι΄ αυτό διστάζει να απαλλαγεί από τους κκ. Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη: θα χάσει την πλειοψηφία και θα έχουμε νέες εκλογές. Με τις σημερινές δημοσκοπήσεις;

Ως τώρα, η κυβέρνηση, το σημειώσαμε ήδη, δεν μας έχει πει, έστω και σε γενικές γραμμές, με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα προσπαθούσε να προστατεύσει τη χώρα, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από την πιθανή κρίση. Είτε για να μη φτάσει ως εδώ. Είτε για να περιοριστούν οι συνέπειές της. Για την ακρίβεια δεν μας είπε τίποτε το συγκεκριμένο. Το δείγμα της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας που μας πρόσφερε η διαχείριση της πρόσφατης απεργίας των τελωνειακών και η ασύστολη κερδοσκοπία που τη συνόδευσε αιτιολογεί κάθε ανησυχία.

Κάτι το συγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν μας το είπε ούτε το ΠαΣοΚ, που πάντως δημοσκοπικά πάει καλύτερα. Αλλά με αυτά θα πάμε στις εκλογές που μερικοί λένε ότι επιθυμούν και μάλιστα σε ώρες που ο κόσμος καίγεται; Βέβαια η κυβερνητική παράταξη δεν δίστασε το 2007 να προκηρύξει εκλογές ενώ καίγονταν τα δάση. Αλλά τώρα η πυρκαγιά έχει άλλη, διεθνή διάσταση. Πάντως, αν είναι να γίνουν εκλογές, ας οργανωθούν αμέσως. Μπας και προλάβουμε συλλογικά κάτι!

somerit@otenet.gr