Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι εξελίξεις στη ΔΕΗ μετά την επίσημη παραδοχή από πλευράς του προέδρου της κ. Π.Αθανασόπουλου ότι οι ζημιές του δεύτερου εξαμήνου θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από τις ιλιγγιώδεις ζημιές των 112 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου. Αποτέλεσμα των δηλώσεων αυτών, η μετοχή της ΔΕΗ να υποχωρήσει, χθες, κατά 22,26% στο Χρηματιστήριο και να προσγειωθεί απότομα λίγο πάνω από τα 10 ευρώ. Θορυβημένος ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης κάλεσε στο γραφείο του τον πρόεδρο της ΔΕΗ και του ζήτησε εξηγήσεις για τις δηλώσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα παραίτησης του κ. Αθανασόπουλου επισήμως δεν υφίσταται, παρά το χθεσινό όργιο φημολογίας. Το βέβαιον είναι ότι πλέον η ΔΕΗ εξελίσσεται σε έναν ακόμη «πόλο αναταραχής» για την κυβέρνηση με δρακόντειες ζημιές για τα ελληνικά δεδομένα, πολλώ δε μάλλον που η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατέθεσε χθες αγωγή κατά του κ. Αθανασόπουλου κατηγορώντας τον για την οικονομική κατάρρευση της επιχείρησης που θέτει εν αμφιβόλω τόσο την πορεία της όσο και τις θέσεις εργασίας σε αυτήν. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο press room, ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ.Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις για τη ΔΕΗ και τα μπόνους τα οποία δόθηκαν στα στελέχη, κάλυψε μεν χλιαρά την κίνηση και τα ζημιογόνα αποτελέσματα μιλώντας για «άνευ προηγουμένου αυξήσεις των διεθνών τιμών των καυσίμων» αλλά ουσιαστικά απέφυγε να αναμειχθεί, παραπέμποντας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ κατήγγειλε ότι οι μηνιαίοι μισθοί των γενικών διευθυντών φθάνουν ως και στα 14.185,39

ευρώ τη στιγμή που τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ακρίβυναν κατά 23,4% τους τελευταίους 22 μήνες και έπεται νέα ανατίμησή τους κατά 7,5% από τον Ιανουάριο λόγω ρήτρας καυσίμων και ρύπων «και την ίδια στιγμή η ΔΕΗ βουλιάζει στις ζημιές». Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλος μίλησε για «προκλητικές αυξήσεις των μισθών των στελεχών τηςμέσω αυξήσεων 48%63% διαφόρων επιδομάτων τους» και για «στελέχη- πραίτορες», καταγγέλλοντας ότι θεσμοθετείται επίδομα και στους γενικούς διευθυντές, με 1.500 ευρώ καθαρά τον μήνα. Από τη ΓΕΝΟΠ καταγγέλλουν ότι θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ το ποσόν που θα πληρώσει εφέτος η ΔΕΗ σε εισαγωγείς και εμπόρους για να προμηθευτεί ηλεκτρική ενέργεια. Ηδη το πρώτο εφετινό εξάμηνο πληρώθηκαν 811 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες, ποσόν που είναι αυξημένο κατά 230% σε σχέση με τις αγορές του 2005. Οσον αφορά τις ετήσιες μεγάλες ζημιές της επιχείρησης, η ΔΕΗ αποδίδει την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της στην αύξηση των δαπανών για εισαγόμενα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), σε αγορές ενέργειας από τρίτους για την πλήρη κάλυψη της ζήτησης, καθώς και δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Αλογοσκούφη ο κ. Αθανασόπουλος ζήτησε αναδρομικές αυξήσεις στα τιμολόγια που θα καλύπτουν ολόκληρο το κόστος της ρήτρας καυσίμου από την 1η Αυγούστου, αναφέρθηκε σε μεγάλες ζημιές από την Οριακή Τιμή του Συστήματος, υποστήριξε ότι η ΔΕΗ δεν πρέπει πλέον να αποτελεί «τελευταίο καταφύγιο» για τους ιδιώτες και εκτίμησε ότι πρέπει να αγοράζει το φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ φθηνότερα. Σχετικά με το τελευταίο, γινόταν το σχόλιο από πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ότι εδώ και έναν χρόνο η ΔΕΗ δεν έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με τη ΔΕΠΑ, όπως της έχει προτείνει η τελευταία, βάσει της οποίας θα μπορούσε να έχει σημαντικές εκπτώσεις στο τέλος του έτους λόγω της υψηλής κατανάλωσης που κάνει, αφού είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ. «Οποιαδήποτε άλλη ειδική μεταχείριση θα ήταν αιτία προσφυγών των ιδιωτών παραγωγών για αθέμιτο ανταγωνισμό» λένε οι ίδιοι κύκλοι.

Αγωγή ΓΕΝΟΠ κατά Αθανασόπουλου για οικονομική κατάρρευση της επιχείρησης

Στο εξώδικο της ΓΕΝΟΠ προς της ΔΕΗ αναφέρεται ότι η ΔΕΗ είναι «ύστατος προμηθευτής» όλων των ενδιαφερομένων (και όχι μόνο των απλών καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων) και υφίσταται την επιβολή ρυθμιζόμενων τιμολογίων για τους βιομηχανικούς πελάτες τα οποία δεν αντανακλούν το πραγματικό κόστος της ΔΕΗ, τον αποκλεισμό από νέους διαγωνισμούς και τη μη αντικατάσταση παλαιών μονάδων.

«Η ήδη σοβαρή οικονομική ζημιά επιτείνεται από τη μη καταβολή στη ΔΕΗ των ποσών τα οποία της οφείλονται για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ)» αναφέρεται επίσης ως σαφής αιχμή προς το Δημόσιο.

Οι συνδικαλιστές εγκαλούν τον κ. Αθανασόπουλο διότι δεν απαιτεί την άρση του καθεστώτος ύστατου προμηθευτή, δεν ζητεί από το Δημόσιο την καταβολή στη ΔΕΗ των οφειλόμενων ποσών για την παροχή ΥΚΩ και δεν ζητεί αποζημίωση για τις παλαιές μονάδες που δεν αντικαθιστά. Πάντως η ΔΕΗ μετατρέπεται πλέον σε προβληματική επιχείρηση αφού από την εύρυθμη λειτουργία και την ανθηρή κερδοφορία των 500 εκατ. ευρώ του 2004 εμφάνισε ιλιγγιώδεις ζημιές 115 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του έτους, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμολογίων που της έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι καθαρές ζημιές μετά τους φόρους το α΄ εξάμηνο του 2008 έφθασαν στα 111,8 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 99,4 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2007. Στη ΔΕΗ δεν υπάρχει σήμερα σταθερό σχέδιο ούτε πρόγραμμα το οποίο να υλοποιείται με συνέπεια ούτε διοίκηση ικανή να εμπνεύσει τα στελέχη και να προχωρήσει με αναπτυξιακό όραμα. Η διοίκηση του κ. Αθανασόπουλου (ο οποίος σε δηλώσεις του εξήγγειλε ένα ακόμη επιχειρηματικό σχέδιο το φθινόπωρο) ζητεί διαρκώς αυξήσεις τιμολογίων και περιμένει με αγωνία την εφαρμογή ρήτρας καυσίμου από τον Ιανουάριο για να προβαίνει σε συνεχείς αυξήσεις τιμολογίων ώστε να αποφεύγει τις ζημιές.

Η πυξίδα χάθηκε μαζί με τα τελευταία στελέχη τα οποία αποχώρησαν με συνταξιοδότηση ή απομακρύνθηκαν εκόντες άκοντες και είχαν μεταμορφώσει τον βραδυκίνητο και μονοπωλιακό οργανισμό του 2000 στη σύγχρονη εταιρεία με τους μεγάλους ξένους θεσμικούς μετόχους η οποία πήρε «βραβείο ηλεκτροδότησης» στους Ολυμπιακούς του 2004. Μάλιστα, ορισμένοι από τους σημερινούς γενικούς διευθυντές ήταν για πολλά χρόνια εκτός δράσης, δεν διαθέτουν διοικητικά ή παραγωγικά προσόντα και δεν έχουν ιδέα από τις σημερινές απαιτήσεις της μεγαλύτερης εταιρείας στην Ελλάδα. Συνεπώς, οι δραματικές εξελίξεις δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη για κανέναν.