Αγωνιώδεις προσπάθειες των αμερικανικών αρχών να αποτρέψουν χθες το κραχ στη Wall Street. Παρά το γεγονός ότι είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα των διακοπών, και οι τρεις ισχυρότεροι αμερικανικοί δείκτες- ο Dow Jones, o Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaqέπεφταν γύρω στο 6,30%-7%. Τα νέα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο απέρριψε με ψήφους 228 έναντι 205 το σχέδιο διάσωσης του χρηματοοικονομικού τομέα των ΗΠΑ, ύψους 700 δισ. δολαρίων, έδωσε τη χαριστική βολή στις αμερικανικές μετοχές. Οι επενδυτές προσδοκούσαν ότι υπό την ασφυκτική πίεση της χρεοκοπίας της μεγαλύτερης στεγαστικής τράπεζας των ΗΠΑ, της 119χρονης Washington Μutual, και της κατάρρευσης της Wachovia, ακόμη και οι πλέον επιφυλακτικοί γερουσιαστές και βουλευτές από τα δύο κόμματα θα ενέκριναν το σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης Μπους, από τον φόβο μήπως πυροδοτηθεί περαιτέρω οικονομική αναταραχή. Για τον λόγο αυτόν οι αρχικές απώλειες στη Wall Street ήταν σχετικά περιορισμένες.
Οταν ισχυρά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού κατέρρευσαν όπως τα ντόμινο, οι επενδυτές πανικόβλητοι έτρεξαν να ξεφορτωθούν, για μία ακόμη φορά, τις τραπεζικές μετοχές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της ΜSCΙ σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 20 ετών, κατά 4,13%, και ο παγκόσμιος δείκτης αναδυόμενων αγορών της ΜSCΙ έπεσε 5,85%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης που απαρτίζεται από τις μετοχές των 300 μεγαλύτερων εταιρειών της Ευρώπης, ο FΤSΕurofirst 300, χάνοντας 5,23% βούτηξε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004, στις 1.047.04 μονάδες. Τα τρία μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, του Λονδίνου, της Φραγκφούρτης και του Παρισιού, έχασαν αντίστοιχα 5,30%, 4,23% και 5,04% της αξίας τους σε μία ημέρα. Σφοδρό ήταν το χτύπημα για το ευρώ και τη στερλίνα. Το ευρωπαϊκό νόμισμα έπεσε έναντι του δολαρίου σε 1,4302 δολάρια από 1,46 δολάρια και η στερλίνα σε 1,7959 δολάρια από 1,8406 δολάρια.
Τα δυσοίωνα νέα του Σαββατοκύριακου τα οποία τρόμαξαν τους επενδυτές
Ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη
ήταν πολλά. Πρώτον, η αμερικανική Wachovia Βank εξαναγκάστηκε από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ να πουλήσει τις τραπεζικές εργασίες της στη Citigroup. Δεύτερον, η Μorgan Stanley προχώρησε σε νέα επείγουσα αύξηση κεφαλαίου πουλώντας ένα επιπλέον 21% στην ιαπωνική Μitsubishi UFJ. Τρίτον, ο βρετανικός όμιλος χορήγησης στεγαστικών δανείων Βradford & Βingley΄s κρατικοποιήθηκε, ενώ το δίκτυό του ξεπουλήθηκε στην ισπανική τράπεζα Santander. Τέταρτον, οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου έσπευσαν να διασώσουν από τη χρεοκοπία τον χρηματοπιστωτικό όμιλο Fortis. Και, πέμπτον, η γερμανική τράπεζα που δραστηριοποιείται στη στεγαστική πίστη, η Ηypo Real Εstate, διασώθηκε την τελευταία στιγμή από την κυβέρνηση της Γερμανίας και ένα κονσόρτσιουμ τραπεζών.
Η αβεβαιότητα τρομάζει τους επενδυτές για την ασφάλεια των επενδύσεών τους και τους στρέφει προς τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ή το ρευστό. Το απλό γεγονός είναι ότι αν οι τράπεζες δεν έχουν χρήματα δεν μπορούν να δανείσουν. Και επειδή η χρηματοδότηση είναι τόσο παγκοσμιοποιημένη, τα μέτρα που παίρνει οι ΗΠΑ θα επηρεάσουν όλον τον κόσμο. Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ όμως έχει σταματήσει να δουλεύει. Εχει μπλοκαριστεί από ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, εγγυημένα από «πεθαμένα» στεγαστικά δάνεια, τα οποία κανένας δεν θέλει να αγοράσει. Τα αζήτητα και συνεπώς άνευ αξίας αυτά ομόλογα, επειδή εμπεριέχονται σε τεράστιες ποσότητες στα βιβλία των τραπεζών, τις οδηγούν στην καταστροφή. Ο κ. Πόλσον ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση 700 δισ. δολαρίων για να αγοράσει τα αζήτητα αυτά ομόλογα από τις τράπεζες με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να τα ξαναπουλήσει στην αγορά όταν το κλίμα θα έχει βελτιωθεί και έτσι να πάρει πίσω μέρος των δισεκατομμυρίων δολαρίων, διασώζοντας και το τραπεζικό σύστημα.