Ηταν τεσσάρων ετών όταν, σαν όλα τα μικρά παιδιά, ψάχνοντας μέσα σε ένα ντουλάπι με παλιά και άχρηστα πράγματα, η «Τζίπι» ανακάλυψε κάτι που την ενθουσίασε και έβαλε τις φωνές: ήταν μια μικρή σιδερένια βαριά «μπάλα» με κάτι τρύπες και ένα περίεργο καπάκι. Στις φωνές της μικρούλας έτρεξε η Σάρα, η μητέρα της- και ήταν τώρα η σειρά της να βάλει τις φωνές. Τρόμαξε. Αδικα όμως. Η «μπάλα» ήταν μια παλιά χειροβομβίδα αλλά ευτυχώς αφοπλισμένη. Ξεχασμένη μαζί με άλλα «απομεινάρια εκείνων των ημερών» σε ένα ντουλάπι που σπανίως έμενε ανοιχτό, αποτελούσε μία ακόμη μαρτυρία της ιστορίας της οικογενείας της. Ο πατέρας της Εϊτάν Λίβνι και η μητέρα της Σάρα Ρόζενμπεργκ ήταν στελέχη της διαβόητης οργάνωσης Ιργκούν, που έπαιξε ιστορικό ρόλο στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ τη δεκαετία του ΄40 και που εκείνη την εποχή είχε χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τους Βρετανούς, οι οποίοι είχαν τότε τον έλεγχο της λεγόμενης Παλαιστίνης. Η μικρή εκείνη χειροβομβίδα- ή κάποιο αντίγραφό της- βρισκόταν στο γραφείο της Τζίπορα Μάλκα Λίβνι- αυτό είναι το πραγματικό της όνομα- στο υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου έχει την ηγεσία από τον Μάρτιο του 2005.

Η νέα, από την περασμένη Τετάρτη, αρχηγός του κόμματος Καντίμα γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ τον Ιούλιο του 1958, είναι παντρεμένη με τον λογιστή Ναφταλί Σπίτσερ και μητέρα δύο παιδιών. Είναι ενθουσιώδης χορτοφάγος και μιλάει (με βαριά προφορά) γαλλικά και αγγλικά. Οπως όλα τα κορίτσια στο Ισραήλ, υπηρέτησε στον στρατό δύο χρόνια στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 παρακολουθώντας ταυτόχρονα τα μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν, από το οποίο αποφοίτησε το 1983. Εκείνη την εποχή στρατολογήθηκε στην ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ, η οποία μάλιστα την έστειλε στο Παρίσι για (δήθεν) μεταπτυχιακές σπουδές και της εξασφάλισε ένα διαμέρισμα. Οι φήμες θέλουν τη Λίβνι να ειδικεύεται στην επισήμανση και σύλληψη «τρομοκρατών», αλλά επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ήταν «πράκτορας περιορισμένων αρμοδιοτήτων». Γεγονός πάντως είναι ότι αυτές οι φήμες- τις οποίες η ίδια ουδέποτε διέψευσε- τη βοήθησαν αρκετά στην πολιτική καριέρα της, που εγκαινίασε από τα πανεπιστημιακά χρόνια ακόμη.

Εργάστηκε επί περίπου 10 χρόνια ως δικηγόρος στο Τελ Αβίβ, ειδικευμένη σε ζητήματα εμπορικού δικαίου, και το 1999 εκλέγεται βουλευτής με το κόμμα Λικούντ. Οταν, το καλοκαίρι του 2001, ο αρχηγός του Αριέλ Σαρόν έγινε πρωθυπουργός, η Τζίπι ανέλαβε το υπουργείο Περιφερειακής Συνεργασίας- ένα μάλλον σημαντικό υπουργείο- και διαδοχικά άλλα υπουργεία. Το 2005 αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είναι εντελώς ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας στο Ισραήλ. Εδώ υποστηρίζει τον Σαρόν στο πρόγραμμα για την «αποστασιοποίηση» από τον παλαιστινιακό πληθυσμό, δέχεται επικρίσεις από τη δεξιά παράταξη του κυβερνητικού κόμματος Λικούντ, αλλά δεν υποχωρεί σε κομματικές πιέσεις- μάλιστα παίζει ηγετικό ρόλο στην κοινοβουλευτική μάχη για την επικύρωση της αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας. Η Λίβνι ήταν το μόνο ηγετικό μέλος του κόμματος το οποίο παρευρέθη και μίλησε στο πολιτικό μνημόσυνο για τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν τον Νοέμβριο του 2005. Οταν ο Σαρόν και ο (σημερινός πρωθυπουργός) Εούντ Ολμερτ αποσχίστηκαν και δημιούργησαν το νέο κόμμα Καντίμα, η Τζίπι Λίβνι τούς ακολούθησε και ανέλαβε, το 2006, αντιπρόεδρος στη νέα κυβέρνηση διατηρώντας και το υπουργείο Εξωτερικών. Στο Ισραήλ τη θεωρούν «βράχο τιμιότητας» και «μαχητή κατά της διαφθοράς»ήταν η Λίβνι που πρώτη κατηγόρησε τον Ολμερτ για ηθικές παραβάσεις-, ενώ το αμερικανικό «Forbes» την κατέταξε 52η ανάμεσα στις εκατό «γυναίκες με διεθνή επιρροή».