ΗΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έκλεισε τους λογαριασμούς της με τις Βρυξέλλες ομολογώντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή» (το 3% του ΑΕΠ) αλλά το 2007. Παρείχε δε διαβεβαιώσεις ότι το 2008 και το 2009, βοηθούντων και των φορολογικών μέτρων, «θα συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις» για σταδιακή μείωση του ελλείμματος.

Ολα όμως θα εξαρτηθούν από το βάθος και τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και η επίδραση της οποίας στην πραγματική οικονομία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Με βάση τις πρώτες υποθέσεις του σχεδίου του προϋπολογισμού ο ρυθμός ανάπτυξης το 2009 θα υποχωρήσει περαιτέρω και θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 3%, ενώ ο πληθωρισμός λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας θα εξασθενήσει. Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που έχουν «ξεφουσκώσει», χωρίς οι διεθνείς οργανισμοί να μπορούν ακόμη να προβλέψουν τι θα συμβεί τον χειμώνα.

Επειτα από μία εβδομάδα κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους κοινοτικούς εμπειρογνώμονες που ήρθαν στην Αθήνα για να ελέγξουν τα πραγματικά στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά και έντονου παρασκηνίου στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης εξασφάλισε ότι η φθινοπωρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας δεν θα καταδικάζει την οικονομική πολιτική. Ωστόσο η ομολογία αποτυχίας

Ομολογία αποτυχίας από την κυβέρνηση – Στο κόκκινο το έλλειμμα, αλλά το 2007

ως προς τη συγκράτηση του ελλείμματος αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα καθώς πλέον κατέρρευσε το επιχείρημα «για όλα φταίει το ΠαΣοΚ».

Επί της ουσίας η χώρα αποφεύγει την εκ νέου ένταξή της σε καθεστώς επιτήρησης για υπερβολικό έλλειμμα αφού όλες οι παρεκκλίσεις μεταφέρθηκαν στο παρελθόν και κερδίζει χρόνο για να φέρει τον προϋπολογισμό ξανά σε λογαριασμό.

Για την ιστορία, επισήμως, το έλλειμμα ξέφυγε το 2007 λόγω του κόστους των καταστρεπτικών πυρκαϊών στην Πελοπόννησο, που προσδιορίστηκε σε 750 εκατ. ευρώ (0,3% του ΑΕΠ), της καταβολής της αναδρομικής εισφοράς της Ελλάδας στα κοινοτικά ταμεία 1 δισ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) και των διαφορών στις εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.

Πιο σημαντικό όμως είναι ότι το 2008 ο προϋπολογισμός θα κλείσει με μεγάλη δυσκολία καθώς υποχωρούν τα φορολογικά έσοδα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κινείται και πάλι στο όριο της «κόκκινης γραμμής» αλλά αυτή τη φορά από κάτω.

Για το 2009 οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες, οπωσδήποτε όμως η χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη από την εφετινή, αφού τα «απόνερα» της διεθνούς κρίσης που φθάνουν στην Ελλάδα επηρεάζουν δυσμενώς την ψυχολογία, τα χρηματιστήρια, όπου χάθηκαν μεγάλα ποσά, και, τέλος, την κατανάλωση και την πραγματική οικονομία.