Σ το ρευστό πολιτικό σκηνικό, όπως αποτυπώνεται από τη δημοσκοπική «ανατροπή» η οποία φέρει για πρώτη φορά το ΠαΣοΚ να έχει το προβάδισμα, ενώ παράλληλα εμφανίζει μειωμένα τα ποσοστά των κομμάτων της Αριστεράς, οι φόβοι των επιτελών του Περισσού και της Κουμουνδούρου εστιάζονται κυρίως στη διαφαινόμενη, κατά τους ίδιους, προσπάθεια δημιουργίας κλίματος δικομματικής πόλωσης. Στην πραγματικότητα θεωρούν ότι η κρίση που μαστίζει το πολιτικό σύστημα και τους δύο πυλώνες του «είναι δρόμος χωρίς επιστροφή» , καθώς παρά την όποια μεταστροφή του κλίματος υπέρ του ΠαΣοΚ οι μετρήσεις επιμένουν να καταγράφουν χαμηλά ποσοστά για τα μεγάλα κόμματα, καθιστώντας το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας εξαιρετικά δύσκολο.
Στο ΚΚΕ παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις κυρίως σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική πορεία της εγχώριας Αριστεράς το «ανανεωτικό» τμήμα της έχει υπερσκελίσει δημοσκοπικά τον «ορθόδοξο» πόλο της, απειλώντας τον εκλογικά. Οι σχεδιασμοί του Περισσού για την αντιστροφή του κλίματος δεν αλλάζουν: το ΚΚΕ θα επιμείνει στον τριμέτωπο αγώνα που διεξάγει τόσο κατά της ΝΔ και του ΠαΣοΚ στην κατεύθυνση της πολιτικής ταύτισης και του συμψηφισμού όσο και κατά της «αντίπερα όχθης» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο αποδίδει ευθέως ότι λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΠαΣοΚ, με το οποίο, όπως εικάζουν στον Περισσό, είναι έτοιμο να συνεργαστεί. Είναι μια επιχειρηματολογία η οποία μπορεί να μη φέρνει ψήφους στο ΚΚΕ αλλά τουλάχιστον «στεγανοποιεί» τον χώρο του και μπορεί να λειτουργήσει μελλοντικά ως «άλλοθι» σε περίπτωση τυχόν εκλογικής υποχώρησης των δυνάμεών του, όπως εκτιμούν ορισμένοι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ΚΚΕ αποκλείει κάθε συζήτηση για συνεργασία του σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, σε αντίθεση με το προηγούμενο του ΄89, το οποίο ξορκίζει η σημερινή ηγετική ομάδα υπό την κυρία Αλέκα Παπαρήγα.
Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται (ΑLCΟ) να πέφτει κάτω από το 10%, καταγράφοντας μονοψήφιο ποσοστό (8,3%), ενώ πολύ μικρότερη πτώση σημειώνει το ΚΚΕ (6,6%). Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι «είναι θλιβερή η εμφανιζόμενη ως εικόνα ανόδου του ΠαΣοΚ με ποσοστά κάτω του 30%,και μάλιστα σε μια φάση που το μισό Υπουργικό Συμβούλιο στρέφεται εναντίον του άλλου μισού και τα σκάνδαλα πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση». Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι οι ερμηνείες περί «ανατροπής σκηνικού» δεν συνιστούν παρά «τεχνητές ενέσεις στον Γ.Παπανδρέου και πίεση προς τον Κ.Καραμανλή», σχολιάζοντας ότι «θα ανησυχούσαμε αν είχαν ανέβει τα ποσοστά του δικομματισμού ή έστω του ενός από τα δύο κόμματα». Παρά λοιπόν την πτώση της πρωτοφανούς δυναμικής που εμφάνιζε στις μετρήσεις της κοινής γνώμης το κόμμα των κκ. Αλ.Αλαβάνου και Αλ.Τσίπρα, στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι τα πρόσφατα ευρήματα «επικυρώνουν και στην παρούσα δύσκολη φάση τη γενική τάση που είναι ότι ο δικομματισμός έχει υποστεί μεσο-μακροπρόθεσμη μείωση και επιπλέον ότι υπάρχει ο τρίτος πόλος της ριζοσπαστικής Αριστεράς που μπαίνει “σφήνα” αποσπώντας ψήφους και από τα δύο μεγάλα κόμματα».
Το μείζον ερώτημα σε κάθε περίπτωση είναι τι προτίθενται να πράξουν στην περίπτωση που το ΠαΣοΚ έλθει πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, δίχως ωστόσο να αποσπά την αυτοδυναμία. Επ΄ αυτού στην Κουμουνδούρου φαίνεται ότι έχουν καταλήξει πως ενδεχόμενο συνεργασίας δεν υπάρχει. Μάλιστα περιμένουν «να παίξει πολύ αυτό το σενάριο», όπως εκμυστηρεύονται, αλλά δηλώνουν ότι στον ΣΥΝ «υπάρχει βαθιά συμφωνία μετά γνώσεως των ποσοστών μας στο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ταλαντεύσεις για συνεργασία με το ΠαΣοΚ είτε στις ευρωεκλογές είτε στις εθνικές εκλογές». Θεωρούν μάλιστα ότι η στάση αυτή συνιστά στάση-«κλειδί» για τις εξελίξεις και τη διαμόρφωση ενός νέου σκηνικού. «Αν πούμε τώρα ότι υπάρχει έστω και η ακραία οριακή πιθανότητα για “μπλοκ” ΠαΣοΚ- Αριστεράς,θα είναι σαν να αυτοχειριαζόμαστε» λένε χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του κ. Αλαβάνου περί «καθόδου στον Αδη». Στον ΣΥΝ προσβλέπουν σε ρηγματώσεις από την ανατροπή του σκηνικού τέτοιες που να επιτρέπουν «να μιλήσει κάποιος ρεαλιστικά για διέξοδο μέσω μιας προοδευτικής λύσης», επισημαίνουν, δίχως να αποσαφηνίζουν τι θα πράξουν σε περίπτωση δεύτερων εκλογών.
ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζουν την πόλωση
Σ το ρευστό πολιτικό σκηνικό, όπως αποτυπώνεται από τη δημοσκοπική «ανατροπή» η οποία φέρει για πρώτη φορά το ΠαΣοΚ να έχει το προβάδισμα, ενώ παράλληλα εμφανίζει μειωμένα τα ποσοστά των κομμάτων της Αριστεράς, οι φόβοι των επιτελών του Περισσού και της Κουμουνδούρου εστιάζονται κυρίως στη διαφαινόμενη, κατά τους ίδιους, προσπάθεια δημιουργίας κλίματος δικομματικής πόλωσης. Στην πραγματικότητα θεωρούν ότι η κρίση που μαστίζει το πολιτικό σύστημα και τους δύο πυλώνες του ...
Σ το ρευστό πολιτικό σκηνικό, όπως αποτυπώνεται από τη δημοσκοπική «ανατροπή» η οποία φέρει για πρώτη φορά το ΠαΣοΚ να έχει το προβάδισμα, ενώ παράλληλα εμφανίζει μειωμένα τα ποσοστά των κομμάτων της Αριστεράς, οι φόβοι των επιτελών του Περισσού και της Κουμουνδούρου εστιάζονται κυρίως στη διαφαινόμενη, κατά τους ίδιους, προσπάθεια δημιουργίας κλίματος δικομματικής πόλωσης. Στην πραγματικότητα θεωρούν ότι η κρίση που μαστίζει το πολιτικό σύστημα και τους δύο πυλώνες του ...
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.