Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει παγιωθεί στον χώρο των περισσότερων ελληνικών αθλητικών ομοσπονδιών είναι το ότι στις εν εξελίξει εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των διοικήσεων του νέου ολυμπιακού κύκλου (2008-2012) ακόμη και υπόδικοι μπορούν και διεκδικούν την ηγεσία τους. Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) κ. Βασίλη Γκαγκάτση και όσους εκ των συνεργατών του στην τωρινή ηγετική ομάδα θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του Νοεμβρίου τα μέλη του προεδρείου της ΕΠΟ κκ. Γκαγκάτσης, Βασίλης Χατζηαποστόλου,Γιάννης Οικονομίδης και Γιώργος Γκιρτζίκης θα καθήσουν στο εδώλιο με την κατηγορία της απιστίας και της πλαστογραφίας. Επίσης με πόρισμα της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) που έχει σταλεί στην Εφορία της Νέας Σμύρνης, όπου υπάγεται οικονομικά η ΕΠΟ, έχει επιβληθεί πρόστιμο που αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ για φορολογικές παραβάσεις και ειδικότερα για τη μη απόδοση ΦΠΑ κατά την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της εθνικής ομάδας. Αν μάλιστα το πόρισμα καταλογίζει και ποινικές ευθύνες, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα προωθηθεί και στον αρμόδιο εισαγγελέα της ΥΠΕΕ κ. Ευ. Ιωαννίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η πιθανότητα να ακολουθήσει και νέο πόρισμα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδας το 2005 που κατέληξαν στην ΕΡΤ και για τα οποία επίσης δεν αποδόθηκε ΦΠΑ.

Θα πρέπει επίσης να υπενθυμιστεί ότι εκκρεμεί δικογραφία στον 4ο ειδικό ανακριτή ο οποίος εξετάζει την ανάθεση μέσω της ΕΠΟ έργων εκατομμυρίων ευρώ στον Αγιο Κοσμά χωρίς διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό.

Εν μέσω λοιπόν δικαστικών διώξεων στελεχών της, οικονομικού ανοίγματος το οποίο υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ και αντιπαράθεσης με την πολιτεία ως προς την εφαρμογή ή μη συγκεκριμένων διατάξεων της αθλητικής νομοθεσίας, η παράταξη που «κουμαντάρει» την ΕΠΟ από το 1997 στήνει κάλπες στις 4 Οκτωβρίου ελπίζοντας να παραμείνει στην ποδοσφαιρική εξουσία ως το φθινόπωρο του 2012. Οι εκλογές θα γίνουν με τους κανόνες της ΕΠΟ, οι οποίοι είναι υπεράνω αθλητικής νομοθεσίας. Ο αθλητικός νόμος παρέχει τη δυνατότητα στις 52 ενώσεις-μέλη της ΕΠΟ να ρίξουν στην κάλπη μία ψήφο ανά δέκα σωματεία που έχουν στη δύναμή τους. Αυτό σημαίνει διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων, απολογισμό των ενώσεων, συζήτηση των προβλημάτων, εκλογές για την ανάδειξη των ικανοτέρων, εν ολίγοις περισσότερη δημοκρατία στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Το Καταστατικό της ΕΠΟ ορίζει, αντιθέτως, ότι στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση προεδρεύει υποχρεωτικά ο απερχόμενος πρόεδρός της, ενώ δικαίωμα ψήφου παρέχει

Εν μέσω δικαστικών διώξεων και φορολογικών παρα(ομο)σπονδιών η ηγετική ομάδα της ΕΠΟ επιχειρεί να παραμείνει στην ποδοσφαιρική εξουσία

αποκλειστικά στους 52 προέδρους των ενώσεων-μελών της. Αλλωστε οι εν λόγω πρόεδροι είναι που όλα αυτά τα χρόνια ψηφίζουν τις διατάξεις του Καταστατικού, αποφασίζουν τις εκλογικές διαδικασίες που τους χρειάζονται, προσδιορίζουν τα εκλογικά τους κωλύματα, περιορίζουν στο ελάχιστο τα δικαιώματα των σωματείων και ταυτόχρονα λειτουργούν ανεξέλεγκτα από τη Βουλή. Παρ΄ όλα αυτά, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε πρόσφατα ο νέος αθλητικός νόμος για το ντόπινγκ και τη γηπεδική βία, αρκετοί βουλευτές επικαλέστηκαν το Σύνταγμα για να υψώσουν φωνή υπεράσπισης μεταξύ άλλων και καθεστώτων όπως αυτό που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στην ΕΠΟ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΠΟ στην ενότητα «Εκλογή διοικητικού συμβουλίου», «όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα με κλητήριο θέσπισμα ή με τελεσίδικο βούλευμα ή όποιος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για τέλεση κακουργήματος…» κωλύεται να θέσει υποψηφιότητα. Σύμφωνα τώρα με τον κανονισμό εφαρμογής του Καταστατικού της ΕΠΟ που δημοσιεύεται στην ίδια ιστοσελίδα, τη «γλιτώνουν» όποιοι έχουν παραπεμφθεί για κακούργημα με κλητήριο θέσπισμα ή τελεσίδικο βούλευμα και την «πληρώνουν» μόνο όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα.

Ποιο από τα δύο κείμενα ισχύει; Το πρώτο που είναι πιστή αντιγραφή του αθλητικού νόμου ή το δεύτερο που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των 53 προέδρων στη γενική συνέλευσης της 7ης Ιουνίου 2007 και φέρει την υπογραφή του προεδρεύοντος κ. Γκαγκάτση; Και στα δύο κείμενα αναφέρεται πάντως ρητά ότι δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά του ποδοσφαίρου δεν έχουν όσοι καταδικαστούν αμετάκλητα για απιστία ή πλαστογραφία, δύο αδικήματα για τα οποία θα δικαστούν με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών οι κκ. Γκαγκάτσης, Χατζηαποστόλου, Οικονομίδης και Γκιρτζίκης.

Αυτό σημαίνει ότι, ούτως ή άλλως, αν καταδικαστούν τελεσίδικα με οποιαδήποτε ποινή τα τέσσερα εκ των στελεχών που συγκροτούν το σημερινό προεδρείο της ΕΠΟ, τερματίζουν άδοξα την παραγοντική καριέρα τους. Εκτός αν οι πρόεδροι των ενώσεων προλάβουν την ποινική δικαιοσύνη και με απόφαση της γενικής συνέλευσης διαγράψουν από τον κανονισμό του Καταστατικού τη σχετική απαγορευτική διάταξη ή την τροποποιήσουν προς όφελος όσων καταδικάζονται για απιστία ή πλαστογραφία. Και στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να βρεθεί και ο κατάλληλος αθλητικός δικαστής ο οποίος ως προς τα κωλύματα θα εφαρμόσει τη διάταξη της ΕΠΟ και όχι τον αθλητικό νόμο. Ισως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που η ηγετική ομάδα της ΕΠΟ επιμένει τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου να συγκροτούνται κατά πλειοψηφία από δικηγόρους και όχι από τακτικούς δικαστές.