Τρεις τάσεις στην αγορά αποτυπώνουν την επενδυτική ψυχολογία

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ ο Ρόμπερτ Φ.Κένεντι δανείστηκε μια κινεζική ρήση («είθε να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς») δηλώνοντας με τη σειρά του ότι ζούμε πλέον σε «ενδιαφέροντες καιρούς». Οι οικονομολόγοι, κυρίως από τις ΗΠΑ, μπορεί να μη θυμούνται όλοι την κινεζική αυτή ρήση, φαίνεται όμως να συμφωνούν με τις τότε δηλώσεις του Κένεντι θεωρώντας πως και σήμερα έχουν την ίδια αξία. Με τη Washington Μutual να αποτελεί τη 13η τράπεζα που καταρρέει (εξαγοράστηκε από την JΡ Μorgan Chase), ο κόσμος συνεχίζει να βιώνει την πρώτη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση στις τιτλοποιημένες διεθνείς κεφαλαιαγορές, όπου τα ρίσκα κατανέμονται σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτών και κανείς δεν ξέρει ποιος έχει τι και με ποιο ρίσκο.

Σε αυτή τη συγκυρία τρεις τάσεις στην αγορά δείχνουν να αποτυπώνουν καλύτερα την επενδυτική ψυχολογία:

Η πρώτη λέει ότι οι αγορές έπιασαν πάτο και καθώς έχουν δημιουργηθεί ελκυστικές ευκαιρίες ήρθε η ώρα των αγοραστών, μια απόφαση που ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι μικρομεριδιούχοι αμοιβαίων κεφαλαίων προβαίνουν σε μαζικές εξαγορές. Δεδομένου μάλιστα ότι οι μετοχές βρέθηκαν σε ελκυστικά επίπεδα σε σχέση με τα ομόλογα, παρουσιάζεται σήμερα, λένε, μια μοναδική ευκαιρία αγοράς μετοχών, ιδιαίτερα των blue chips, σε τιμές σχεδόν εξευτελιστικές.

Η δεύτερη υποστηρίζει ότι οι μετοχές δύσκολα θα πέσουν πιο χαμηλά, εφόσον βέβαια δεν υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση στα πιστωτικά spreads. Βραχυπρόθεσμα θα κινούνται σε ένα εύρος διακύμανσης των τιμών ευρισκόμενες σε φάση συσσώρευσης, ενώ μια άνοδος σε πτωτική αγορά κατά 10%-15% είναι προ των πυλών. Καθώς πάντως αναμένεται νέα επιβράδυνση των εταιρικών κερδών σε μια περίοδο που τα πράγματα στις οικονομίες είναι ακόμη αρνητικά, η νέα μακροπρόθεσμα ανοδική τάση στα χρηματιστήρια θα καθυστερήσει.

Η τρίτη λέει ότι τα δεδομένα δείχνουν πως οι οικονομίες θα βιώσουν μια εντυπωσιακά ισχνή ανάπτυξη στα όρια της ύφεσης τα επόμενα χρόνια. Το ανησυχητικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των προηγούμενων οικονομικών κρίσεων είναι μάλιστα ότι τείνουν να έρχονται κατά κύματα και έτσι θα ήταν λανθασμένο να αναμένουμε σήμερα μια πλήρη αποκατάσταση των αγορών αφότου τερματίστηκε η πρώτη κρίση του συστήματος. Καθώς τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα εκτοξευθούν, καλύτερη τύχη έχουν οι μακροπρόθεσμες θέσεις στα ομόλογα έναντι των μετοχών των ανεπτυγμένων αγορών. Ο,τι να να διαλέξετε πάντως θα πρέπει να έχετε υπόψη τον κοινό παρονομαστή των εκτιμήσεων που αναφέρει ότι οι διακυμάνσεις και η μεταβλητότητα θα παραμείνουν για καιρό ακόμη στις αγορές…