Η άψογη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος εξαρτάται από την αυστηρή, αδέκαστη, ακομμάτιστη και απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας από την ανεξάρτητη δικαστική λειτουργία

Η μακροχρόνια δικαστική ή κοινωνική εμπειρία διδάσκει ότι η εμπιστοσύνη του λαού προς τον δικαστικό θεσμό είναι αναγκαία για τον περιορισμό και την καταστολή των λεηλασιών του δημοσίου χρήματος και της δημόσιας περιουσίας, όπως για παράδειγμα είναι οι μίζες από τη Siemens, οι επισημανθείσες από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κτηματικές συναλλαγές του Δημοσίου με την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, ερευνητέα ως εγκληματική, διότι ενθαρρύνει, στηρίζει και ενισχύει τη νόμιμη δικαστική επέμβαση, κατά τη μοναδική θεσμική δικαστική διαδικασία, που διασφαλίζει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τη διακρίβωση και την τιμωρία των εγκλημάτων.

Η δικαστική ανεξαρτησία αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για εφαρμογή των νομίμων ανθρωπίνων αξιών της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου η άψογη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος εξαρτάται από την αυστηρή, απόλυτη, αδέκαστη, αμερόληπτη, ακομμάτιστη και απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας από την ανεξάρτητη δικαστική λειτουργία. Δεν υφίσταται, ούτε ευλόγως προτείνεται από κανέναν, κάποιος άλλος αποτελεσματικός, περισσότερο αδιάβλητος, θεσμικός τρόπος για την επίλυση της ηθικής κρίσεως σε μια κοινωνία. Εξάλλου επιβάλλεται οπωσδήποτε η κατάργηση της, κατ΄ εξαίρεση, ισχύουσας εξωδικαστικής δικαιοδοσίας της Βουλής για την ποινική δίωξη ή για την ασυλία των υπουργών και βουλευτών, με την ανεπίτρεπτη προνομιακή διάκρισή τους από τους άλλους απλούς ανθρώπους του λαού.

Οι αξιωματούχοι των πολιτειακών λειτουργιών της Εκτελεστικής Εξουσίας και της Νομοθετικής Εξουσίας, κατά την ευρεία έννοια του όρου συνάδελφοι των δικαστικών λειτουργών στην επιτέλεση του πολιτειακού έργου, αλλά και όλοι ανεξαιρέτως οι έλληνες πολίτες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν την αλήθεια αυτή και να μεριμνήσουν για την ανιδιοτελή ενημέρωση ολόκληρου του λαού και ιδίως της άπειρης και ανώριμης νεολαίας μας.

Θυμάμαι πόσο απογοητεύθηκα από την άγνοια της αλήθειας αυτής και για την ιδεολογική σύγχυση, τη συνεπαγόμενη αναπόφευκτα ιδεολογικό παραστράτημα, όταν, μετά την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση της 16.4.1996 εναντίον της οικογενείας μου και της οικογενειακής εστίας της, διάβασα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» το περιεχόμενο της προκηρύξεως της φερομένης ως δράστιδος τρομοκρατικής οργανώσεως «Φράξια των Μηδενιστών», στην οποία οι προφανώς ιδεολογικά ανώριμοι και ανενημέρωτοι συντάκτες της με χαρακτήριζαν ως «εγκληματία», μόνο και μόνο επειδή, κατά την επί λέξει διατύπωσή της, ήμουν, κατά τη γνώμη τους, «προασπιστής της νομιμότητος και των νόμων» και «εξέχουσα προσωπικότητα της δικαιοσύνης», δηλαδή προέβαλλαν ιδιαίτερα ως δικαιολογία της βομβιστικής επιθέσεώς τους ένα αυτονόητο, για κάθε δικαστικό λειτουργό, ιδιαίτερα απαραίτητο, κοινότοπο «δικαστικό προτέρημα». Γι΄ αυτό είναι απαραίτητες και ικανοποιητικές για την άψογη λειτουργία του πολιτεύματος οι ενημερωτικές για τον έλληνα πολίτη, υπεύθυνες και εδραιώνουσες το κύρος του δικαστικού θεσμού δηλώσεις κυβερνητικών ή άλλων πολιτικών παραγόντων. Ως παραδείγματα τέτοιων χρήσιμων πολιτικών δημοσιευμάτων ας επισημανθούν: α) Το πρόσφατο άρθρο του σημερινού βουλευτή, τέως υπουργού Αλ. Παπαδόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής» την 10.8.2008, στο οποίο μνημονεύεται αφενός μεν ότι, όταν ο Αυτοκράτορας της Πρωσίας Μέγας Φρειδερίκος διέταξε την εκκένωση μιας περιοχής από ενοχλητικούς υπηκόους, ένας μυλωνάς, ιδιοκτήτης ακινήτου, αρνήθηκε να υπακούσει και απάντησε με την ιστορική φράση «υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο», αφετέρου δε ότι «το Βρετανικό Ελεγκτικό Συνέδριο επέπληξε τα μέλη της βασιλικής οικογένειας διότι δεν συμμορφώθηκαν πλήρως σε προηγούμενες οδηγίες του για περιορισμό των υπερβολικών δαπανών» και περαιτέρω β) το βιβλίο τού τέως υπουργού και σημερινού βουλευτή Ιωάννου Βαρβιτσιώτη υπό τον τίτλο «Η αναγκαία αναθεώρηση του Συντάγματος», στο οποίο υπογραμμίζεται η ανάγκη της δικαστικής ανεξαρτησίας έναντι της πολιτικής εξουσίας για την εδραίωση της αξιοπιστίας του δικαστικού θεσμού και για την άψογη λειτουργία ενός κράτους δικαίου.

Καλούμε τους πολιτικούς παράγοντες, που είναι οι δημόσιοι λειτουργοί της πολιτικής εξουσίας, να θωρακίσουν τις δημοκρατικές αξίες και να συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του ανεξάρτητου δικαστικού θεσμού και των άλλων δύο ισότιμων διακεκριμένων δημοκρατικών πολιτειακών λειτουργιών.

Ο κ. Α. Ι. Σταθόπουλος είναι αντεισαγγελεύς Αρείου Πάγου ε.τ., Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Αρείου Πάγου ε.τ.