Α νησυχητικά ήταν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από έρευνα για τη σχέση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων με την ανδρική γονιμότητα. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ έδωσαν σε 35 υγιείς άνδρες παροξετίνη, η οποία ανήκει σε μια κατηγορία κοινών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που ονομάζονται επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Επηρεάζει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μπορεί να προκαλούν κατάθλιψη, πανικό ή άγχος, ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα. Η παροξετίνη χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία της κατάθλιψης, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής (κοινωνική φοβία) και της μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής. Στα φάρμακα που περιέχουν παροξετίνη συμπεριλαμβάνονται τα δημοφιλή Ρaxil (κυκλοφορεί και με το όνομα Seroxat) και Ρrozac.

Στους (υγιείς) άνδρες υπάρχει ένα μικρό ποσοστό των κυττάρων του σπέρματός τους που παρουσιάζει διασπάσεις του DΝΑ, οι οποίες καθιστούν τα συγκεκριμένα κύτταρα άχρηστα στον μηχανισμό γονιμοποίησης. Στους εθελοντές της έρευνας το ποσοστό των άχρηστων κυττάρων του σπέρματος προτού ξεκινήσουν να λαμβάνουν τα φάρμακα ήταν κατά μέσο όρο 14%. Μετά τη θεραπεία οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των άχρηστων κυττάρων του σπέρματος των εθελοντών είχε ξεπεράσει το 30%. Το εύρημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό όσο και ανησυχητικό αφού στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να κάνουν παιδί τα ποσοστά του άχρηστου DΝΑ στο σπέρμα των ανδρών κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με αυτά που προέκυψαν από την έρευνα.

«Οπως φαίνεται,είναι πολύ πιθανό ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών που λαμβάνουν παροξετίνη να έχουν παρενέργειες στο DΝΑ του σπέρματός τους» αναφέρουν στο άρθρο τους οι ερευνητές. Η ιδέα για την έρευνα προέκυψε όταν η ίδια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε πριν από δύο χρόνια ότι οι δύο άνδρες που έκαναν χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων εμφάνιζαν σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα του σπέρματός τους. Πάντως η επιστημονική κοινότητα υποδέχθηκε με αρκετές επιφυλάξεις την ανακοίνωση, αφού πολλοί ειδικοί δέχονται ότι η έρευνα χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου αλλά από την άλλη θεωρούν ότι το δείγμα είναι εξαιρετικά μικρό και θα πρέπει να γίνουν νέες, μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες έρευνες για να διαπιστωθεί αν πράγματι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα προκαλούν πρόβλημα γονιμότητας στους άνδρες.