Η αισιοδοξία ότι τελικά το Κογκρέσο θα εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης των 700 δισ. δολαρίων που έχει προτείνει η κυβέρνηση του Μπους προκάλεσε ράλι ανακούφισης στη Wall Street και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον παραμέρισαν όλα τα νέα δυσοίωνα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, αλλά και τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο, της General Εlectric, και έκαναν ανάρπαστες τις μετοχές του τραπεζικού τομέα.
Από νωρίς και οι τρεις ισχυροί αμερικανικοί δείκτες – ο Dow Jones, o Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq- κατέγραφαν κέρδη γύρω στο 3% και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο μεταξύ του 2% και του 3%. Ειδικότερα, το Λονδίνο και η Φραγκφούρτη έκλεισαν με το ίδιο ποσοστό κερδών κατά 1,99% και το Παρίσι ανέβηκε 2,73%.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, αφού προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με «σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση» και ως εκ τούτου απειλείται από «μακροπρόθεσμη και οδυνηρή ύφεση» αν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει το σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησής του, υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να άρει το αδιέξοδο αυτό. Για τον λόγο αυτόν, όπως δήλωσε, κάλεσε χθες στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Κογκρέσου και τους δύο υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, τον Ρεπουμπλικανό Τζον Μακ Κέιν και τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα. Οι αγορές φαίνεται ότι πείστηκαν μετά και τις δηλώσεις του προέδρου της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, Κρίστοφερ Ντοντ, ότι οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί έχουν συμφωνήσει «στις κυριότερες αρχές» του σχεδίου διάσωσης.
Σημειωτέον ότι η κατάσταση αυτή έδωσε την αφορμή για μία
Δριμεία κριτική κατά των ΗΠΑ από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών
ακόμη φορά στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ να επιτεθεί κατά των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών αγορών. Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο ο κ. Στάινμπρουκ ζήτησε αυστηρότερους κανονισμούς για να μπει ένα τέρμα στην ασυδοσία των αγορών και επιτέθηκε κατά των Αμερικανών δηλώνοντας ότι «οι ΗΠΑ θα χάσουν την ηγεμονία τους στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα αναδυθούν άλλα κέντρα με ισχυρότερη και καλύτερη κεφαλαιακή υποδομή στην Ασία και στην Ευρώπη». Επισημαίνεται ωστόσο ότι για τη χρεοκοπία και μάλιστα κρατικών τραπεζών της Γερμανίας, οι επικεφαλής των οποίων κερδοσκόπησαν πάνω στα αμερικανικά subprime δάνεια, δεν ευθύνονται μόνον οι άπληστοι τραπεζίτες της Wall Street, αλλά και της Γερμανίας και του υπόλοιπου κόσμου.
Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν τον αγοραστικό πυρετό στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- διαφορετικά η χθεσινή πληθώρα των αρνητικών νέων θα είχε προκαλέσει νέο ξεφόρτωμα των μετοχών. Ο βιομηχανικός γίγαντας General Εlectric – βαρόμετρο για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίαςπροχώρησε σε δραματική διόρθωση των προηγούμενων προβλέψεών του ως προς τα κέρδη του τρέχοντος έτους και ακύρωσε επίσης το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Τις κινήσεις αυτές η General Εlectric τις απέδωσε στην «άνευ προηγουμένου εξασθένηση και αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Το τελευταίο διάστημα οι μετοχές της GΕ δέχονταν έντονο σφυροκόπημα εξαιτίας των ανησυχιών ότι και ο δικός της χρηματοπιστωτικός κλάδος, ο GΕ Capital, είναι εκτεθειμένος στα πιστωτικά προβλήματα τα οποία έχουν «εξαφανίσει» τους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street. Οι μετοχές της χάνουν σχεδόν πάνω από το 40% της αξίας τους από τον Οκτώβριο του 2007.