Σε 14.000 ευρώ κατά μέσο όρο την ημέρα ανήλθε τους πρώτους έξι μήνες του 2008 ο τζίρος της απάτης με κάρτες αναλήψεων μετρητών από ΑΤΜ. Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2008 εκλάπησαν 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του 2007 το αντίστοιχο ποσό προσέγγισε τα 5 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση της απάτης στα ηλεκτρονικά μέσα και συστήματα πληρωμών. Ο κ. Χρ.Γκόρτσος, γενικός γραμματέας της Ενωσης, επεσήμανε ότι οι ηλεκτρονικοί ληστές εξελίσσουν συνεχώς τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να εισβάλλουν παράνομα στα συστήματα πληρωμών των τραπεζών, ενώ υπογράμμισε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα και υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων η ασφάλεια των συναλλαγών και οι δράσεις που αναλαμβάνουν για την πρόληψη και καταστολή της συγκεκριμένης μορφής απάτης. «Οσο αυξάνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές πληρωμώντόσο αυξάνεταικαι στο πεδίο αυτόη δράση του οργανωμένου εγκλήματος,το οποίο αναπτύσσει συνεχώς νέες τεχνικές εξαπάτησης με στόχο την υποκλοπή των προσωπικών στοιχείων των συναλλασσομένωνκαι την απόκτηση πρόσβασης στα ηλεκτρονικά μέσα με τα οποία αυτοί πραγματοποιούν

Οσο αυξάνονται οι e-συναλλαγές αυξάνεται και η δράση του e-εγκλήματος

τις ηλεκτρονικές πληρωμές τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόρτσος. Στην εκδήλωση μίλησαν στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών που ασχολούνται με την ασφάλεια των συστημάτων πληρωμών και ανέλυσαν τους τρόπους που χρησιμοποιούνται για την κλοπή των χρηστών των καρτών τόσο μέσω των ΑΤΜ όσο και μέσω των μηχανημάτων ΡΟS που χρησιμοποιούνται στα εμπορικά καταστήματα για την πληρωμή με πιστωτικές κάρτες, ενώ αναφορά έγινε και στις μεθόδους που ακολουθούνται στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, οι διεθνείς σπείρες αποτελούνται συνήθως από Ρουμάνους και Βούλγαρους, οι οποίες μέσω εκτεταμένου δικτύου συνεργατών παγιδεύουν τις ΑΤΜ με μηχανισμούς αντιγραφής των καρτών και των ΡΙΝ τους, χρησιμοποιώντας συχνά κάρτες μνήμης από play station, κάρτες sim, μπαταρίες κινητών τηλεφώνων, καθώς και μικροκάμερες. Συχνά τα στοιχεία που υποκλέπτονται μεταφέρονται την ίδια ώρα από την παγιδευμένη ΑΤΜ online στο κινητό τηλέφωνο ανθρώπου της σπείρας. Ακολουθεί η μαζική παραγωγή καρτών κλώνων, που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση αναλήψεων μετρητών ή αγορών.

Οπως τόνισε ο κ. Κ.Ράγκος, υπαστυνόμος Α΄ του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πέρυσι η υπη ρεσία του εντόπισε τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατάφεραν χρησιμοποιώντας γνήσια ΡΟS και πλαστές κάρτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν με τη βοήθεια συνεργών εικονικές συναλλαγές ύψους 14 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο από μία επιχείρηση εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών πραγματοποιήθηκαν σε μόλις μία ημέρα συναλλαγές ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία και εισπράχθηκαν δύο ημέρες αργότερα από τις τράπεζες. Ο συγκεκριμένος έμπορος συνελήφθη από την Αστυνομία και είναι ως σήμερα προφυλακισμένος.