Ητάση αποκλιμάκωσης που παρατηρείται στις τιμές των τροφίμων διεθνώς δεν έχει περάσει στους έλληνες καταναλωτές, επεσήμανε χθες ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Οπως αποκάλυψε, σιωπηρώς έχουν περάσει από τη βιομηχανία τροφίμων και τους προμηθευτές προς το λιανεμπόριο νέες αυξήσεις για το τελευταίο τετράμηνο του έτους. Οι αυξήσεις στις τιμές κυμαίνονται από 3% ως και 20% για 13 κατηγορίες τροφίμων και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι πρόκειται για το πέμπτο κύμα ανατιμήσεων από τις αρχές του έτους και υπογράμμισε ότι έρχεται σε μια συγκυρία όπου οι τιμές για το σιτάρι, τη σόγια, το ρύζι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα υποχωρούν.

Ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία διεθνώς η τιμή για το ρύζι έχει υποχωρήσει κατά 32% από τον Μάιο του 2008, κατά 35,5% για το σιτάρι από τον Ιούλιο του 2008 και κατά 21,5% για τη σόγια από τον Ιούλιο. Οσο για τα γαλακτοκομικά, έχουν υποχωρήσει 10% σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, την ίδια στιγμή η κυβερνητική επιχειρηματολογία αποδίδει την ανεξέλεγκτη ακρίβεια η οποία χτυπάει τα ελληνικά νοικοκυριά στη διεθνή κρίση και όχι στη δική της αδυναμία.

Ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ επανέλαβε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επιβολή πλαφόν στην τιμή της βενζίνης σε

Η αποκλιμάκωση των τιμών διεθνώς δεν φθάνει στην Ελλάδα

επίπεδα κατά 11 λεπτά χαμηλότερα από τη σημερινή τιμή πώλησης. Επιπλέον, πρότεινε μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 7,5% ώστε να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από τον Ιούλιο. Οπως διευκρίνισε, αυτό μπορεί να γίνει μέσω της επίσπευσης της απόφασης της κυβέρνησης για τη ρήτρα καυσίμων τώρα που η τιμή τους έχει σχετικά υποχωρήσει και όχι τον Ιανουάριο του 2009 όπως προβλέπεται. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, η ρήτρα καυσίμων πρέπει να λειτουργεί όχι μόνο υπέρ της ΔΕΗ, αλλά και υπέρ των καταναλωτών.