ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το σκάνδαλο της Deutsche Τelekom γίνεται όλο και πιο αποκρουστικό. Πρόσφατες έρευνες της Εισαγγελίας της Βόννης δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που παρακολουθούνταν κατά παραγγελία της διεύθυνσης του ομίλου από ένα γραφείο ντετέκτιβ του Βερολίνου είναι πολύ μεγαλύτερος απ΄ όσο είχε αρχικώς υπολογιστεί. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και γνωστοί συνδικαλιστές οι οποίοι συμμετέχουν στο εποπτικό συμβούλιο της Τelekom. Ανάμεσά τους, όπως αποκαλύφθηκε χθες, είναι και ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας της Γερμανίας (DGΒ) Μίχαελ Σόμερ. «Μου το είπε στο τηλέφωνο ο ίδιος ο Ομπερμαν (σ.σ.: ο σημερινός διευθύνων πρόεδρος της Τelekom Ρενέ Ομπερμαν )… Θα έλεγαότι ακουγόταν στεναχωρημένος, όχι όμως σαν να ήθελε να ζητήσει συγνώμη. Είναι σκάνδαλο το να μη σέβονται καν τον πρόεδρο του συνδικαλιστικού κινήματος ». Οι «χαφιεδισμοί», πρόσθεσε, επιβαρύνουν τη σχέση των κοινωνικών εταίρων. Και το λιγότερο που περιμένει τώρα είναι μια δημόσια δήλωση συγνώμης.

Ηδη προ δύο μηνών η Τelekom είχε παραδεχθεί τις παράνομες παρακολουθήσεις κατά την περίοδο 2005-2006. Ο στόχος, σύμφωνα με την ίδια, ήταν ο εντοπισμός ατόμων τα οποία άφηναν να διαρρεύσουν τα «μυστικά» του ομίλου σε μέσα ενημέρωσης. Τα μέσα ήταν οι «κοριοί», οι παγιδεύσεις τηλεφωνικών γραμμών και το πλασάρισμα «χαφιέδων» δίπλα σε «ευνοούμενους» από τα ύποπτα στελέχη δημοσιογράφους. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ντετέκτιβ, οι οποίοι είχαν θητεύσει παλαιότερα στην πρώην μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας Στάζι, είχαν πάθει κυριολεκτικά αμόκ. « Μπέρδευαν την πραγματικότητα με το μυστήριο » έλεγε πρώην συνεργάτης τους.

Η Εισαγγελία της Βόννης διερευνά την ενοχή οκτώ ατόμων, μεταξύ των οποίων ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κάι-Ούβε Ρίκε και ο διευθυντής του γραφείου ντετέκτιβ. Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας διευκρίνισε χθες ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο κ. Σόμερ δεν ήταν από τους κύριους στόχους της παρακολούθησης. « Ποιος ξέρει όμως; » πρόσθεσε. « Ισως να έχουμε καινούργιες εκπλήξεις ».