Συνέχεια από την πρώτη σελίδα Την αισιοδοξία τους ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ξεπεράσουν την πιστωτική κρίση χωρίς μεγάλες απώλειες και ότι αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο στη δίνη της χρηματοοικονομικής αναταραχής εξέφρασαν οι ομιλητές του συνεδρίου «Βanking on Greece» το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν επιπτώσεις από την κρίση, σημείωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει ασφαλές. Οπως τόνισε ο υπουργός «παρά τις παρεμβάσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες σε διεθνές επίπεδοοι αρνητικές επιπτώσεις έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες και αφορούν την αύξηση των επιτοκίων, την άνοδο των περιθωρίων καιτο κλείσιμο των αγορών». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στην οικονομία της ΕΕ « η κρίση ήλθε νωρίτερα απ΄ ό,τι περιμέναμε και με μεγαλύτερη ένταση, με επιπτώσεις τόσο στα δημοσιονομικά λόγω χρέουςόσο και στους πολίτες λόγω επιτοκίων και πληθωρισμού». Ωστόσο, για τη χώρα μας υποστήριξε ότι αντέχει, καθώς «ο ρυθμός ανάπτυξής μας στο εξάμηνο ήταν 3,5%». Κατέληξε, όμως, λέγοντας ότι δεν δικαιολογείται εφησυχασμός και πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος σημείωσε ότι η πραγματικότητα επαληθεύει τα λιγότερο αισιόδοξα σενάρια, εκτιμώντας ότι τα επεισόδια του τελευταίου διμήνου δεν συνέβαλαν στην άρση της αβεβαιότητας. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις συντονισμένες δράσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών, λέγοντας ότι συνέβαλαν στο να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Η επάνοδος στην ομαλότητα θα εξαρτηθεί από τις προσαρμογές στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι τράπεζες και οι εταιρείες και ειδικά στις μεθόδους διαχείρισης, παρακολούθησης, ελέγχου και τιμολόγησης των κινδύνων» είπε ο κ. Προβόπουλος. Πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτήρισε το γεγονός ότι τα διατραπεζικά επιτόκια παραμένουν σε υψηλότερα του επιτοκίου αναφοράς επίπεδα για αρκετούς μήνες. Σχετικά με το θέμα των τιτλοποιήσεων, τόνισε ότι η εφαρμογή τους έχει στην πράξη κενά και αδυναμίες. Οπως εξήγησε, οι τράπεζες με τη λογική ότι θα τιτλοποιήσουν τα δάνεια χαλαρώνουν τον έλεγχο στην πολιτική πιστοδοτήσεων. «Οι διαμεσολαβητές έχουν στόχο να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους από τις προμήθειες.Οι οίκοι αξιολόγησης δεν βαθμολογούν σωστά τον κίνδυνο των προϊόντων,αλλά και οι επενδυτές επαφίενται στις βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης χωρίς να σταθμίζουν σωστά τον κίνδυνο τον οποίο αναλαμβάνουν». «Σε αυτά τα συγκρουόμενα κίνητρα οφείλεται η κατάρρευση της αγοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η Τράπεζα της Ελλάδος προχωρεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου και τη σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος. « Ο δρόμος μπροστά είναι δύσκολος και θα μπορούσε να γίνει και μακρός.Θα εξαναγκάσουμε, όμως, τις τράπεζες να κάνουν αυτό που πρέπει σε θέματα κεφαλαιακής επάρκειας και διαχείρισης κινδύνων,όπως προβλέπει ο Πυλώνας 2 της Βασιλείας ΙΙ » είπε ο διοικητής.

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το συνέδριο «Βanking on Greece»

Για την έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε προϊόντα της Lehman Βrothers μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ. Πιλάβιος , τονίζοντας ότι είναι απειροελάχιστη. Αναφερόμενος στο μέτρο που έλαβε για τις ανοικτές πωλήσεις, είπε ότι κινείται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της διαφάνειας. «Κάθε μέρα όλες οι ανοικτές πωλήσεις ανά μετοχή θα πρέπει να δημοσιοποιούνταικαι αν κάποιος ξεπεράσει το 0,1% θα πρέπει να δηλώσει το ακριβές ποσοστό που κατέχει στην εταιρεία και το ποιος είναι. Θεωρούμε ότι το μέτρο ενίσχυσης της διαφάνειας είναι το πιο αποτελεσματικό» επεσήμανε ο κ. Πιλάβιος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σπ. Καπράλος υποστήριξε ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα απληστίας, συνέστησε στους επενδυτές ψυχραιμία και υπέδειξε τα θεμελιώδη των εταιρειών ως παράγοντα επανόδου των επενδυτών στο ΧΑ.

Ο οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Εurobank ΕFG και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ.

Πρόβλημα το γεγονός ότι τα διατραπεζικά επιτόκια παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα του επιτοκίου αναφοράς

Γκίκας Χαρδούβελης προέβλεψε ότι οι ελληνικές τράπεζες συγκριτικά με τις ξένες βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, όμως λόγω της κρίσης θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικές. Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι με δεδομένο ότι οι κεφαλαιακές απώλειες βρίσκονται στη μέση της διαδρομής, η κρίση βρίσκεται, τουλάχιστον ποσοτικά, περίπου στη μέση της. «Βεβαίωςη περαιτέρω χρονική διάρκεια της κρίσης είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.Θα εξαρτηθεί πολύ από την αμφίδρομη σχέση μεταξύ της χρηματοοικονομικής πλευράς της οικονομίας και της πραγματικής οικονομίας» υπογράμμισε ο ίδιος.