Ο τζίρος του ΧΑ γίνεται από ξένους θεσμικούς και οι αρμόδιοι δεν θέλησαν να χαλάσουν τις καρδιές τους
Oι αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σχετικά με τις ανοικτές πωλήσεις μετοχών στη Σοφοκλέους αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα του μικρού μεγέθους του ελληνικού χρηματιστηρίου, της εξάρτησής του από τους μεγάλους ξένους παίκτες και κυρίως τη διάθεση των εποπτικών αρχών να μην τα «χαλάσουν» με κανέναν.
Αποτέλεσμα αυτών των μέτρων είναι- ως συνήθως- να γκρινιάζουν όλοι. Ενώ στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια οι ανοικτές πωλήσεις απαγορεύθηκαν πλήρως, στη μικρή Σοφοκλέους απλώς «αυξήθηκε η διαφάνεια». Οι αντιδράσεις της αγοράς ποικίλλουν, ουδείς όμως είναι ικανοποιημένος και όλοι θεωρούν ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή.
Πολλοί από τους τραπεζίτες θεωρούν ότι θα έπρεπε οι ανοικτές πωλήσεις να έχουν διακοπεί πλήρως, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε η Επιτροπή να έχει ακριβύνει πολύ περισσότερο το κόστος των ανοικτών συναλλαγών για να αποτρέψει τους κερδοσκόπους.
Δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε με τους ειδικούς, τους χρηματιστές και κυρίως τους τραπεζίτες που γνωρίζουν το αντικείμενο όσο κανείς άλλος, ούτε έχουμε καμία διάθεση να υποστηρίξουμε τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αλ.Πιλάβιο ή τον πρόεδρο της ΕΧΑΕ κ. Σπ.Καπράλο.
Πρέπει όμως να επισημάνουμε τη διαφορετική οπτική γωνία που έχουν και οι δύο πρώην τραπεζίτες στο συγκεκριμένο ζήτημα. Προφανώς αυτό που σκέφτηκαν είναι ότι η Σοφοκλέους είναι μια μικρή αγορά, μικροί ιδιώτες επενδυτές δεν υπάρχουν ώστε να χάσουν τις περιουσίες τους, μεταξύ τους παίζουν οι ξένοι θεσμικοί. Με λίγα λόγια, από την υποτιμητική κερδοσκοπία δεν χάνει λεφτά ο κοσμάκης- που κατά κανόνα έχει μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις στο ΧΑ- αλλά οι ίδιοι οι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι εξ αντικειμένου έχουν τη δυνατότητα να προστατευθούν. Εφόσον λοιπόν ο τζίρος του Χρηματιστηρίου γίνεται από ξένους θεσμικούς, οι δύο αρμόδιοι δεν θέλησαν να χαλάσουν τις καρδιές των ξένων. Οι ξένοι δεν θέλουν πολλές αλλαγές στους κανόνες, δεν θέλουν και πολλές παρεμβάσεις. Η Ελλάδα δεν είναι Αμερική και η Σοφοκλέους δεν είναι Γουόλ Στριτ. Οι επιπτώσεις εκεί και εδώ δεν είναι ίδιες και κυρίως ό,τι και να κάνουν οι αμερικανικές ή οι βρετανικές αρχές, πάλι οι διεθνείς επενδυτές θα αγοράζουν τις μετοχές τους. Εδώ όμως, αν τους δυσαρεστήσουμε και φύγουν, δύσκολα θα έρθουν ξανά να επενδύσουν όταν τους χρειαζόμαστε. Το αν οι αποφάσεις των αρμοδίων ήταν σωστές ή λάθος θα το δείξει η… νεκροψία. Θα είναι δύσκολο οι κερδοσκόποι όλου του κόσμου να επικεντρώσουν τα πυρά τους στη Σοφοκλέους, όπως ορισμένοι προβλέπουν· αλλά, ακόμη και αυτό αν γίνει, ποτέ δεν είναι αργά να πάρει απόφαση για διακοπή των ανοικτών πωλήσεων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ιδωμεν…
gnikolo@dolnet.gr