Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί τελικά αύριο με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι το βασικό «πιάτο του μενού» θα είναι το Σκοπιανό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και ερωτηματικά προκαλεί όμως το γεγονός ότι, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνάντηση των δύο υπουργών θα γίνει κατόπιν σχετικού αιτήματος της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο διπλωματικές πηγές καθώς και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τη σκοπιμότητα της συνάντησης αυτής. Πόσο μάλλον που την ίδια στιγμή, το γραφείο του προέδρου των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβενκόφσκι εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημειώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνάντησή του με την κυρία Μπακογιάννη στο περιθώριο της Γενικής Συνελεύσεως. Στην ίδια ανακοίνωση συστήνεται στον σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι «να λογικευθεί» και να ασχοληθεί σοβαρά με την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Θα προηγηθούν πάντως σήμερα συναντήσεις και των δύο πολιτικών με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Σε σκοπιανά μέσα ενημέρωσης καλλιεργείται ήδη το κλίμα ότι η συνάντηση Ράις- Μπακογιάννη αποτελεί ένδειξη ότι η πίεση στρέφεται προς την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Α1, η επόμενη κίνηση εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς αναμένεται να πείσει την ηγεσία της πΓΔΜ ώστε να αποδεχθεί σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα την αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας». Ο σκοπιανός σταθμός επικαλείται ανεπίσημες πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής είχε υποσχεθεί στον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Βουκουρέστι, ότι θα βρεθεί λύση σε διάστημα έξι μηνών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και δημοσίευμα της εφημερίδας «Νοva Μakedonija», στο οποίο αναφέρεται ότι αν το πρόβλημα της ονομασίας δεν επιλυθεί εντός των προσεχών εβδομάδων, εξαιτίας εκλογών σε ΗΠΑ, πΓΔΜ και Ελλάδα (!), η διαδικασία θα παγώσει για έναν χρόνο. Η ίδια εφημερίδα επικαλείται πηγές που υποστηρίζουν ότι το τελευταίο πακέτο ιδεών Νίμιτς ήταν ευνοϊκό για τα Σκόπια, καθώς το όποιο όνομα συμφωνηθεί θα χρησιμοποιείται μόνο στις πολυμερείς σχέσεις της χώρας, ενώ για τις διμερείς της σχέσεις θα διατηρήσει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οσον αφορά τη «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα», οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι θα αναγνωριστεί το δικαίωμα στα Σκόπια να χρησιμοποιούν τον όρο «μακεδονικός», ενώ θα καταγραφούν ρητά οι ελληνικές αντιρρήσεις και η εκκρεμότητα θα λυθεί σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.