Σ φίγγει ο κλοιός για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα, καθώς χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της να προσφύγει εναντίον της Ελλάδας και ακόμη επτά χωρών στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, διότι δεν έχει μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Σε αυτήν έχουν ενοποιηθεί όλες οι κοινοτικές απαιτήσεις για το άνοιγμα του συνόλου σχεδόν των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, νοσοκόμων, οδοντιάτρων, κτηνιάτρων, μαιών, φαρμακοποιών και αρχιτεκτόνων.

Η Επιτροπή ξεκίνησε τη νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας και της Δανίας διότι οι χώρες αυτές δεν της έχουν κοινοποιήσει ακόμη τα μέτρα μεταφοράς τής εν λόγω οδηγίας στην εθνική τους νομοθεσία, κάτι που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Οκτώβριο. Η οδηγία αλλάζει το σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, απλουστεύοντας τις διοικητικές διαδικασίες και αυτοματοποιώντας την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων από χώρα σε χώρα, με στόχο την απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών και τη μεγαλύτερη κινητικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο, όπου διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην εναρμόνιση με κοινοτική οδηγία που προβλέπει την κατάργηση των εμποδίων στην άσκηση πολλών επαγγελμάτων, αφού ακόμη δεν είχαν καν καταγραφεί τα σχετικά εμπόδια. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αναλάβει να προσδιορίσει τους περιορισμούς στον ανταγωνισμό σε επτά επαγγέλματα και να κρίνει αν αυτοί δικαιολογούνται από το δημόσιο συμφέρον. Το σχετικό πόρισμα θα συνυπολογίζει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα και τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, για τη μη εφαρμογή των οποίων η χώρα διώκεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκονται ήδη οι δικηγόροι, καθώς το κράτος καθορίζει τις κατώτατες τιμές των δικαστικών παραστάσεων, οι συμβολαιογράφοι και οι μηχανικοί, οι αμοιβές των οποίων επίσης είναι προκαθορισμένες, οι λογιστές, διότι προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα πρέπει να είναι μέλη τοπικών επιμελητηρίων, οι φαρμακοποιοί λόγω των γεωγραφικών και πληθυσμιακών περιορισμών στο άνοιγμα νέων φαρμακείων, οι οδοντίατροι με τους τιμοκαταλόγους των κατώτατων ορίων αμοιβών για τις υπηρεσίες τους, αλλά και τα ταξί και τα φορτηγά, όπου ο αριθμός των εκδιδομένων αδειών και τα κόμιστρα ελέγχονται από το κράτος.