▅ Το δίκτυο καλύπτει περίπου 2.000 φορείς του Δημοσίου και εκτός από τηλεφωνικές συνδέσεις παρέχει προηγμένες υπηρεσίες φωνής, δεδομένων και εικόνας
▅ Εχει καταρρεύσει ακόμη και το τηλεφωνικό κέντρο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η οποία είναι αρμόδια για τη λειτουργία του δικτύου «Σύζευξις»
▅ Το σύστημα λειτουργεί πλέον οριακά και απειλούνται με κατάρρευση οι επικοινωνίες νευραλγικών υπηρεσιών όπως το Τaxis και η Πυροσβεστική
Με μπλακάουτ απειλούνται περίπου 2.000 φορείς του Δημοσίου μετά την κατάρρευση της εταιρείας Αltec Τelecoms, η οποία, μέσω του περιβόητου δικτύου «Σύζευξις», είχε αναλάβει την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξή τους. Ηδη το σύστημα λειτουργεί πλέον οριακά (περίπου κατά 25%) και, όπως παραδέχονται οι αρμόδιοι, έχουν «πέσει» κυρίως οι τηλεφωνικές επικοινωνίες κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων. Η κυβέρνηση, μετά τη διαπίστωση ότι απειλούνται με τηλεπικοινωνιακή κατάρρευση νευραλγικοί φορείς του Δημοσίου, όπως είναι το Τaxis, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ή ακόμη και το σύστημα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, εξετάζει εναλλακτικά σενάρια ώστε να κρατήσει το δίκτυο ζωντανό.

Αναζητείται, ως εκ τούτου, άλλος πάροχος, με το αιτιολογικό ότι η σύμβαση με την Αltec Τelecoms, που αποτελεί τον μοναδικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο σε ορισμένες τουλάχιστον κεντρικές υπηρεσίες του Δημοσίου, λήγει στο τέλος του έτους. Η στήριξη, παρά ταύτα, του συστήματος από άλλη εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προϋποθέτει τη διενέργεια νέου διαγωνισμού, μια διαδικασία η οποία για να ολοκληρωθεί χρειάζεται χρόνος. Το ερώτημα όμως που ανακύπτει κυρίως είναι: Ποιος θα κληθεί να καταβάλει το κόστος της συντήρησης- έστωτου συστήματος;

Ο πρόεδρος της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Κ. Δούκας, που είναι υπεύθυνος για το δίκτυο «Σύζευξις», με τον οποίο επικοινώνησε «Το Βήμα», επιχείρησε να υποβαθμίσει το όλο ζήτημα, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα τα οποία αφορούν κυρίως τις τηλεφωνικές επικοινωνίες («voice») κεντρικών υπηρεσιών. «Οι υπηρεσίες Ιnternet λειτουργούν κανονικά» είπε. Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι έχει καταρρεύσει ακόμη και το τηλεφωνικό κέντρο της Κοινωνίας της Πληροφορίας της οποίας ο ίδιος προΐσταται και η οποία είναι αρμόδια για το δίκτυο του «Σύζευξις».

Το δίκτυο «Σύζευξις» άρχισε να καταρρέει από τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν η Αltec Τelecoms, η οποία έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξή του, αδυνατούσε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της που απέρρεαν από τη σύμβαση. Ο λόγος είναι ότι ο ΟΤΕ προχώρησε σε διακοπή των υπηρεσιών διασύνδεσης προς την Αltec Τelecoms μετά την πλήρη αδυναμία της να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις του Οργανισμού. Το ληξιπρόθεσμο και απαιτητό χρέος της Αltec Τelecoms προς τον ΟΤΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, ξεπερνάει τα 19 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό οι παρασχεθείσες υπηρεσίες κατά τους μήνες Ιανουάριο- Αύγουστο 2008.

Η εξέλιξη αυτή, όπως όλα δείχνουν, βρήκε ανέτοιμη την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενδεχόμενης κατάρρευσης του «Σύζευξις» που στηρίζεται τεχνικά από την Αltec Τelecoms και παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στους φορείς του Δημοσίου. Το έργο «Σύζευξις» αποτελεί τυπικό έργο παροχής τηλεπικοινωνιακών και τηλεματικών υπηρεσιών μεγάλης έκτασης και κλίμακας. Καλύπτει περίπου 2.000 φορείς του Δημοσίου, οι ανάγκες των οποίων δεν περιορίζονται σε απλές τηλεφωνικές συνδέσεις αλλά επεκτείνονται και περιλαμβάνουν προηγμένες υπηρεσίες φωνής, δεδομένων και εικόνας. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Δίκτυο της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο θα προσέφερε στους φορείς που εντάσσονται σε αυτό υπηρεσίες όπως: διασύνδεση σε ένα ενιαίο δίκτυο δεδομένων και φωνής, ευρυζωνικές υπηρεσίες πρόσβασης στο Ιnternet και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακή πύλη με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (π.χ. υπηρεσίες καταλόγου, εφαρμογές τηλεσυνεργασίας κτλ.), υποδομή ασφαλείας για την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών, ηλεκτρονικό σύστημα τηλεκπαίδευσης, υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης κτλ.

Η υλοποίηση του έργου, ύψους 70 εκατ. ευρώ, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό ανατέθηκε το 2005 στις εταιρείες ΟΤΕ ΑΕ, Forthnet ΑΕ, Αltec Τelecoms και ΑΝΤΑΚΟΜ ΑΕ/ ΟΤΕnet ΑΕ. Η Αltec Τelecoms έχει αναλάβει την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων, ενώ ο ΟΤΕ, κυρίως, τις υπηρεσίες υγείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με άλλα λόγια, η Αltec Τelecoms αναδείχθηκε κομβική υπηρεσία παροχής τηλεπικοινωνιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την υπογραφή της αρχικής σύμβασης ακόμη 300 φορείς του Δημοσίου υπέγραψαν ανάλογες συμβάσεις απευθείας με την Αltec Τelecoms για τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη. Ενδεικτικά αναφέρονται:

▅ Το υπουργείο Εσωτερικών, που διατηρεί και την εποπτεία του έργου. Το «Σύζευξις» καλύπτει την επικοινωνία 60 φορέων της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης, 958 φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 185 Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Στο υπουργείο Υγείας το «Σύζευξις» «καλύπτει» 474 νοσοκομεία και κέντρα υγείας, στο υπουργείο Οικονομίας 29 διαχειριστικές αρχές του 3ου ΚΠΣ και στο υπουργείο Αμυνας 60 στρατολογικά γραφεία.

▅ Το δίκτυο Τaxis, το οποίο συνδέθηκε εφέτος με το «Σύζευξις», αξιοποιώντας σημαντικές ηλεκτρονικές εφαρμογές που απαιτούν ασφαλή και γρήγορη ψηφιακή επικοινωνία, η οποία, εκτός των άλλων, αποτελεί και προϋπόθεση για τη λειτουργία όλων των ΔΟΥ, αλλά και γενικά για τη λειτουργία του συστήματος φορολογίας της χώρας.

▅ Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – ΓΛΚ (Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής). Ολες οι υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου της χώρας καθώς και τα κεντρικά κτίρια του ΓΛΚ μετέχουν πλέον στο Εθνικό Δίκτυο αποτελώντας ένα «πανελλαδικό» ασφαλές Ιntranet για το ΓΛΚ. ▅ Το Πυροσβεστικό Σώμα. Τόσο τα 19 κεντρικά του κτίρια (διοικήσειςαρχηγείο κτλ.) όσο και άλλα 126 (πυροσβεστικοί σταθμοί κτλ.)- σύνολο 145 κτίρια- μετέχουν πλέον στο δίκτυο «Σύζευξις» για υπηρεσίες δεδομένων, φωνής και εικόνας.

▅ Στο πλαίσιο επέκτασης του Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης «Σύζευξις», το δίκτυο επεκτάθηκε πρόσφατα σε 762 νέους φορείς (120 κοινότητες, 601 ΚΕΠ και 41 διευθύνσεις Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων) μέσω της δράσης «Μίνι Σύζευξις». Το σύστημα αναμενόταν να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ως το τέλος του έτους.

▅ Είναι πλέον έτοιμο και λειτουργεί ένα νέο peering για το «Σύζευξις», που το ενώνει με το διατραπεζικό σύστημα «Δίας». Πρώτη εφαρμογή που άμεσα εξυπηρετείται από τη νέα σύνδεση είναι η ηλεκτρονική μισθοδοσία «Dias-Ρay» των δημοσίων υπηρεσιών προς τις τράπεζες.

▅ Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών χρησιμοποιεί πλέον το «Σύζευξις» για online πρόσβαση στα σεισμολογικά του όργανα. Το έργο, που αποσκοπεί στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας, περιλαμβάνει και την τοποθέτηση και παρακολούθηση περίπου 40 σεισμογράφων και 40 επιταχυνσιογράφων για την αδιάκοπη μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας.