«Μαύρη» εβδομάδα θα είναι η επομένη για την κυβέρνηση, αφού έφτασε η ώρα της αλήθειας για το ύψος του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο πιθανότατα θα καταγραφεί άνω του 3% για το 2007, γεγονός που θα προκαλέσει τη διολίσθηση της ελληνικής οικονομίας στο καθεστώς της επιτήρησης. Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου φθάνει στην Αθήνα ολιγομελής αντιπροσωπεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ (Εurostat), η οποία θα συζητήσει με την ηγεσία της Εθνικής Στατιστικής (ΕΣΥΕ) μεθοδολογικά θέματα υπολογισμού του ελλείμματος, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή- 18 και 19 Σεπτεμβρίου- άλλη ομάδα εμπειρογνωμόνων θα περάσει από «κόσκινο» όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που συνυπολογίζονται στο έλλειμμα. Στην ήδη περιπεπλεγμένη κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τον υπολογισμό του δημοσίου ελλείμματος (αμυντικές δαπάνες, νοσοκομεία, ΟΤΑ, δούναι και λαβείν με ΕΕ) και στις διαφωνίες μεταξύ της Εurostat και της ΕΣΥΕ, προστέθηκαν την περασμένη εβδομάδα δύο ακόμη προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα προέκυψε λόγω της απεργίας των εφοριακών και το δεύτερο λόγω μιας τροπολογίας που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ επί του σχεδίου νόμου για το φορολογικό.

Ειδικότερα:

* Η ΕΣΥΕ είχε ζητήσει στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) σχετικά με τις εισπράξεις και τις πληρωμές από (και προς) την ΕΕ και τις αντίστοιχες ημερομηνίες. Η απεργία όμως των εφοριακών εμπόδισε το ΓΛΚ να ανταποκριθεί στην υποχρέωση προς την ΕΣΥΕ και είναι αμφίβολο το αν τα στοιχεία που ζητήθηκαν θα συγκεντρωθούν, ώστε να συμπεριληφθούν στους «λογαριασμούς» που θα δοθούν στη Εurostat.

* Η τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα προκαλέσει προβλήματα, αναφέρει ότι μπορούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση κατάρτισης προϋπολογισμού-απολογισμού, οι ΟΤΑ α Δ βαθμού που έχουν είτε πληθυσμό ως και 5.000 κατοίκους είτε έσοδα ως και 1,5 εκατ. ευρώ. Με την τροπολογία θα εξαιρεθούν αρκετοί δήμοι, με αποτέλεσμα ο συνολικός υπολογισμός για τις δαπάνες τους να μην είναι ακριβής, όπως επιθυμεί η Εurostat. Επειτα από αυτό, αναμένεται νέος κύκλος διαφωνιών μεταξύ της Εurostat και της ΕΣΥΕ. Αμυντικές δαπάνες

«Κλειδί» οι αμυντικές δαπάνες και τα χρέη των νοσοκομείων

Η μεγαλύτερη όμως διαφωνία μεταξύ Εurostat και ΕΣΥΕ αφορά τον χρόνο καταγραφής των εξοπλιστικών δαπανών που αλλοιώνει τα στοιχεία για το έλλειμμα. Η Εurostat ζητεί να καταγράφονται οι εξοπλιστικές δαπάνες κατά τον χρόνο παραλαβής (εθνικολογιστική βάση), ενώ η ΕΣΥΕ τις καταγράφει κατά τον χρόνο πληρωμής (ταμειακή βάση). Ενα άλλο θέμα διαφωνιών αφορά τα χρέη, τα οποία ανήλθαν στο τέλος του 2007 στο ιλλιγιώδες ποσό των 3,47 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Στα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθεί και το 1,1 δισ. ευρώ που αφορά τις επιστροφές προς την ΕΕ λόγω της αναθεώρησης του ΑΕΠ. Σύμφωνα με μη πειστικές εκτιμήσεις, το έλλειμμα, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, διαμορφώθηκε το 2007 πλησίον του 3,5% και όχι κάτω του 3%, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Ερωτηθείς ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ, κ. Μανώλης Κοντοπυράκης, για τις πληροφορίες ότι το έλλειμμα ήταν «πλησίον του 3,5%», δήλωσε ότι πρόκειται για εικασίες. Οι διαφορές μας με τη Εurostat αφορούν έναδυο δέκατα, αλλά και αυτό δεν διαμορφώνει το έλλειμμα άνω του 3%, προσθέτει. Εξάλλου, στο υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζουν ότι, ακόμη και αν προκύψει το έλλειμμα άνω του 3%, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να περιέλθει για δεύτερη φορά στο καθεστώς επιτήρησης. Το θέμα, προσθέτουν, θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας
Με αφορμή την επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της Εurostat, ο πρώην γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) κ. Νίκος Καραβίτης υποστηρίζει ότι η υπέρβαση του ελλείμματος είναι μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει συνολικά η ελληνική οικονομία, η οποία χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας. Ο κ. Καραβίτης δηλώνει στο «Βήμα» ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη δύσκολη θέση να προσπαθήσει με οποιονδήποτε τρόπο να μην τεθεί και πάλι η ελληνική οικονομία σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης. Υπό την πίεση των εξελίξεων καταφεύγει αμήχανα και πάλι σε μπαράζ μέτρων τα οποία διακρίνονται για την προχειρότητά τους και έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, ενώ η ταμειακή αποτελεσματικότητά τους είναι λίαν αμφίβολη. Το μέλλον διαγράφεται πολύ πιο σκοτεινό από το παρόν μας. Με τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης, προσθέτει ο καθηγητής Καραβίτης, η οικονομία έχει βυθιστεί σε έναν φαύλο κύκλο δυσπραγίας. Η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται συνεχώς, οι αγορές υποφέρουν και παραμένουν έρμαια της ασυδοσίας και της ακρίβειας που υπαγορεύουν διάφορες ομάδες συμφερόντων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο ρυθμός κατανάλωσης του αγοραστικού κοινού μειώνεται συνεχώς. Οι εισοδηματικές ανισότητες επιδεινώνονται συστηματικά.