ΡΩΜΗ. Ο μεγιστάνας του Google Σεργκέι Μπριν ανακοίνωσε στο μπλογκ του ότι έχει ένα γονίδιο το οποίο μπορεί να τον οδηγήσει στο μέλλον να εκδηλώσει την ασθένεια Πάρκινσον. Το διεπίστωσε ο ίδιος, έπειτα από χαρτογράφηση του γονιδιώματός του σε ιδιωτική εταιρεία γονιδιακών ερευνών την οποία ίδρυσε η σύζυγός του και χρηματοδοτεί η Google. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι ο 35χρονος ρωσοαμερικανός επιχειρηματίας φέρει τη μετάλλαξη G2019S του γονιδίου LRRΚ2 το οποίο προκαλεί την ασθένεια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα νοσήσει οπωσδήποτε. Εχει όμως πιθανότητες να παρουσιάσει Πάρκινσον σε ποσοστό 20%80% μεγαλύτερο σε σύγκριση με έναν άνθρωπο που δεν έχει το εν λόγω γονίδιο.

Ο επιχειρηματίας των 15,9 δισ. δολαρίων, περιουσία που του εξασφαλίζει τη 13η θέση στον κατάλογο των πιο πλούσιων του κόσμου, δεν θέλησε να κρατήσει μυστική την περίπτωσή του. Στο μπλογκ του γράφει τα πάντα, εξηγώντας πως, παρ΄ ότι η νόσος Πάρκινσον δεν θεωρείται κληρονομική, εκείνος πιστεύει ότι το μεταλλαγμένο γονίδιο το κληρονόμησε, από τη μητέρα του, μαθηματικό, όπως και ο πατέρας του.

«Επί είκοσι και πλέον χρόνιαη μητέρα μου εργαζόταν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΝΑSΑ.Γι΄ αυτόόταν παρουσίασε πόνους στα χέριαοι γιατροί θεώρησαν εύκολη τη διάγνωση.Είπαν ότι είχε τραυματικό σύνδρομο από χρόνια υπερένταση». Εξηγεί όμως στο μπλογκ ότι η διάγνωση αυτή ήταν λανθασμένη και ότι χρειάστηκε να περάσουν μερικά χρόνια ακόμη για να διαπιστωθεί ότι η μητέρα του έπασχε από Πάρκινσον, το οποίο και εκείνη είχε κληρονομήσει από τη θεία της. Την εξέταση ο κ. Μπριν την έκανε κατόπιν επιμονής της συζύγου του, Ανε Βοϊτσίκι , στην εταιρεία που η ίδια ίδρυσε, με χρηματοδότηση από την Google ύψους 35 εκατ. δολαρίων. Η χαρτογράφηση του γονιδιώματος γίνεται με απλή δειγματοληψία σιέλου και ο «ασθενής» δήλωσε ενθουσιασμένος από τα αποτελέσματα: «Νιώθω τυχερός που βρίσκομαι στη μοναδική αυτή θέση… Εμαθα εγκαίρως ότι παρουσιάζω μια προδιάθεση.Συνεπώς,μπορώ να προσαρμόσω αναλόγως τη ζωή μου ώστε να ελαχιστοποιήσω τις πιθανότητες».

Οι γιατροί πάντως ειναι καθησυχαστικοί. Η Σούζαν Μπρέσμαν του Ιατρικού Κέντρου Μπεθ Ισραελ της Νέας Υόρκης δήλωσε στους «Νew Υork Τimes»: «Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν αυτή τη μετάλλαξη δεν πρόκειται ποτέ να νοσήσουν. Αρα λοιπόν, είναι καλύτερα να κάνει κανείς φυσιολογική ζωή παρά ζωή αρρώστου».