Δεν αρκεί μόνο να είναι κάποιος ένας καλός πτυχιούχος λογιστής για να τα καταφέρνει με τα οικονομικά μιας μεγάλης επιχείρησης όπως η βρετανική τηλεπικοινωνιακή Ο2. Χρειάζεται και κάποιο ταλέντο στο μάρκετινγκ. Στην περίπτωση βέβαια του Μάθιου Κι, αυτό που έκανε τη διαφορά και παράλληλα αποτέλεσε και το μυστικό της επιτυχίας, ήταν η σωστή αίσθηση της διπλωματίας.

Ο 45χρονος σήμερα διευθύνων σύμβουλος του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Ο2 ξεκίνησε την καριέρα του με μια απόρριψη. Οταν ήταν 18 ετών δεν κατάφερε να πάρει μια θέση στο βρετανικό Δημόσιο, καθώς ο αρμόδιος υπάλληλος που εξέτασε την αίτησή του δεν την ενέκρινε. Είναι βέβαιο, σχολιάζουν όσοι γνωρίζουν τον κ. Κι και την περίπτωση αυτή, ότι σήμερα ο υπάλληλος αυτός δεν θα πρέπει να αισθάνεται και τόσο καλά.

Η προαναφερόμενη διπλωματική ικανότητα του κ. Κι τον βοήθησε πριν από λίγο καιρό στις διαπραγματεύσεις με το «αφεντικό» της Αpple, τον Στιβ Τζομπς, στην Καλιφόρνια, σχετικά με το λανσάρισμα του iΡhone 3G στη βρετανική αγορά. Ο κ. Κι κατάφερε να «κλείσει» τη συμφωνία με την Αpple κάνοντας καλύτερη προσφορά και από την Vodafone Βρετανίας και από την

Το στοίχημα πλέον είναι κατά πόσον θα μπορέσει το iΡhone 3G να «εκθρονίσει» το Βlackberry και να γίνει εθιστικό γκάτζετ

Οrange. Το πρώτο κινητό τηλέφωνο iΡhone πουλήθηκε τελικά περίπου στην τιμή των 336 ευρώ, συν το συμβόλαιο. Να σημειωθεί ότι σε ορισμένα πακέτα η χρήση του δικτύου 3G (τρίτης γενιάς) για σύνδεση στο Ιnternet δεν χρεώνεται. Και αυτό γιατί, όπως λέει ο κ. Κι, είναι δύσκολο να «κόψεις τις κακές συνήθειες» από τους φανατικούς των «γκάτζετ». Το στοίχημα τώρα πλέον, μετά την αποδοχή του iΡhone 3G από τους χρήστες στη Βρετανία, είναι το κατά πόσο θα μπορέσει η συσκευή αυτή να «εκθρονίσει» το Βlackberry και να γίνει το επόμενο εθιστικό «γκάτζετ» κυρίως στα χέρια των στελεχών επιχειρήσεων. «Πιστεύω» επισημαίνει ο κ. Κι «ότι η επιλογή τέτοιου είδους συσκευής είναι και θέμα ιδιοσυγκρασίας του χρήστη. Κάποιος που θέλει ένα κανονικό πληκτρολόγιο με διάταξη “qwerty”, θα προτιμήσει το Βlackberry. Αντιθέτως, αν ο χρήστης “βολεύεται” καλύτερα με τη χρήση γραφικών τότε το iΡhone είναι καλύτερο». Ο κ. Κι ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον όμιλο Ο2 τον Φεβρουάριο του 2002 ως οικονομικός διευθυντής. Τον Φεβρουάριο του 2005 ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο είναι και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τelefonica Εurope Ρlc., την οποία ο όμιλος είχε εξαγοράσει. Πριν έρθει στην Ο2 ο Μάθιου Κι εργάστηκε σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Coca Cola, η Schweppes, η Grand Μetropolitan και η Κingfisher με τελευταίο σταθμό τη Vodafone, στην οποία εργάστηκε στους τομείς λιανικής πώλησης και δικτύου.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι ο κ. Κι έχει πιστωθεί με την επιτυχία της συμφωνίας με την Αpple για το iΡhone. Και μάλιστα πιστεύει ότι η εταιρεία έκανε μια σημαντική κίνηση στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας με το συγκεκριμένο προϊόν. «Χωρίς αμφιβολία» επισημαίνει «η Αpple “έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη” με το iΡhone 3G».

Δεν ήταν βέβαια η συμφωνία με την Αpple η μοναδική επιτυχία του Μάθιου Κι. Χρειάστηκε τρεις φορές να μιλήσει στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου για να προσπαθήσει να τους πείσει να “μπει” το όνομα και το λογότυπο της Ο2 στο Μillennium Dome. «Ηταν μια αρκετά τολμηρή σκέψη και εξίσου τολμηρή απόφαση» αναφέρει ο ίδιος. Κανείς όμως δεν πίστευε ότι η παρουσία του Ρrince, των Spice Girls και του Βruce Springsteen στη σκηνή του Dome, τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του, θα λειτουργούσε πολύ θετικά για τον όμιλο.