Αναστάτωση επικρατεί στο υπουργείο Υγείας, καθώς υπάρχει φόβος το αίμα που μόλυνε με τον ιό του ΑΙDS 70χρονη γυναίκα να έχει μεταγγισθεί και σε άλλους ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύθηκαν την ίδια χρονική περίοδο στο ίδιο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «ύποπτη» μετάγγιση της 70χρονης, η οποία πάσχει από καρκίνο, έγινε σε νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας.

Η γυναίκα είχε υποβληθεί το τελευταίο διάστημα σε σειρά επεμβάσεων καθώς και σε πολλαπλές μεταγγίσεις από τον Νοέμβριο του 2007 ως τον περασμένο μήνα. Οι αρμόδιοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναμένεται να έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για την «πορεία» του αίματος στις αρχές της εβδομάδας. Επίσης, τους απασχολεί η πιθανότητα το αίμα που ευθύνεται για τη μόλυνση της γυναίκας με τον ιό ΗΙV να είχε ελεγχθεί με μοριακή μέθοδο. Αν τελικώς αυτό αληθεύει, ισχυροποιείται η άποψη των ειδικών επιστημόνων ότι μέχρι στιγμής καμία μέθοδος ελέγχου του αίματος δεν αποτελεί πανάκεια, παρά μόνον η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Αλλωστε, όπως παραδέχθηκε χθες και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Ι. Πιερουτσάκος, πάντα υπάρχει ένα «ανοιχτό παράθυρο» (η χρονική περίοδος κατά την οποία ο ιός δεν μπορεί να ανιχνευθεί με ορισμένη εξέταση). Με τον μοριακό έλεγχο του αίματος το «παράθυρο» δεν κλείνει ερμητικά, αλλά είναι μικρότερο. Με τη μέθοδο ΕLΙSΑ, όπως ανέφερε ο κ. Πιερουτσάκος, το «παράθυρο» ήταν 40 ημέρες, ενώ με τη μοριακή μέθοδο μειώνεται στις δέκα. Πάντως, πρόσθεσε, κατά τον πρόσφατο έλεγχο με μοριακή τεχνική σε 450.000 μονάδες μόνο μία ήταν «ύποπτη». Σήμερα με μοριακή μέθοδο ελέγχεται το 75% των μονάδων αίματος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ δεσμεύθηκε ότι ως το τέλος του έτους θα εξετάζεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο το σύνολο του συλλεγόμενου αίματος.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Αρ.Καλογερόπουλου, του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ και της υπεύθυνης του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης του κέντρου κυρίας Ντίνας Πολίτη.

Οπως ανέφεραν, από το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε εντοπίστηκε το κρούσμα, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχουν ανευρεθεί όλα τα αποθηκευμένα δείγματα των μονάδων αίματος.