Το κλίμα ηττοπάθειας ενισχύεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά και τη νέα δημοσκόπηση, τη δεύτερη εντός μιας εβδομάδας, που εμφανίζει το ΠαΣοΚ να προηγείται της ΝΔ. Σε Μέγαρο Μαξίμου και Ρηγίλλης προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι, αλλά ο προβληματισμός και η ανησυχία κυριαρχούν, ενώ στο εσωτερικό της ΚΟ επικρατεί πανικός. Μάλιστα ορισμένοι έσπευσαν παρασκηνιακά- εν είδει προειδοποίησης για να συσπειρωθεί το κόμμα- να θυμίσουν το σενάριο περί «δεξιάς παρένθεσης», χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου.

Το άσχημο κλίμα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το εύρημα περί της υπεροχής, έστω και ελαφράς, για πρώτη φορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ.Παπανδρέου έναντι του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Το γεγονός ότι αρχίζει σιγά σιγά και καταγράφεται μικρή άνοδος του ΠαΣοΚ επιδρά καταλυτικά σε ένα «στράτευμα» με αρνητική ψυχολογία, ενώ εκφράζεται και φόβος για άλλες δημοσκοπήσεις που αναμένονται. Κοινή παραδοχή σε Μέγαρο Μαξίμου και Ρηγίλλης είναι ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τη ΝΔ. Οχι τόσο για την αυτοδυναμία, που φαντάζει «μακρινό όνειρο», αλλά για την τελική έκβαση των εκλογών, που μπορεί να κριθεί στο νήμα, όπως έγινε το 2000, όταν το ΠαΣοΚ σε μια αναμέτρηση-«θρίλερ» κέρδισε με διαφορά μόλις μιας μονάδας.

Στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένουν ότι δεν υπάρχει ανατροπή του πολιτικού τοπίου και θεωρούν πως με τις κατάλληλες κινήσεις που θα γίνουν θα ανακτήσουν την πολιτική υπεροχή. Πώς θα γίνει αυτό; Με την ενεργοποίηση, το αμέσως επόμενο διάστημα, μηχανισμών που μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκό κλίμα για την κυβέρνηση και να ξαναφέρουν τη ΝΔ μπροστά από το ΠαΣοΚ. Μιλάνε για πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς από τις δημοσκοπήσεις, αν και παραδέχονται ότι υπάρχουν πολιτικά μηνύματα που λαμβάνουν και θα τους οδηγήσουν σε αλλαγή στάσης και ενδεχομένως και πολιτικής, όπως πιέζουν ήδη πολλοί υπουργοί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος δεν απάντησε χθες, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις, και παρέπεμψε στην παλαιότερη δήλωσή του, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τα μηνύματα.

Υπουργοί που έχουν εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό να γίνει ανασχηματισμός και αναγνωρίζουν τα σημάδια φθοράς της κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή επιμένουν ότι η κυβερνητική εικόνα επλήγη από αρκετούς παράγοντες. Αυτοί είναι οι εξής: Τα νέα φορολογικά μέτρα, οι παλινδρομήσεις στο θέμα των τεκμηρίων, οι υποθέσεις του πρώην υπουργού κ. Γ.Βουλγαράκη και της Μονής Βατοπαιδίου, οι δημόσιες και παρασκηνιακές συγκρούσεις νυν και πρώην υφυπουργών και το απίστευτο καθημερινό «γαϊτανάκι» με εμπρηστικές δηλώσεις βουλευτών που εντείνουν την εσωστρέφεια. Ειδικά όμως οι υποθέσεις του κ. Βουλγαράκη και της Μονής Βατοπαιδίου επέδρασαν καταλυτικά στη φθορά της κυβέρνησης και κυρίως της αποδυνάμωσης ακόμη και του ίδιου του Πρωθυπουργού, που αποτελεί και το «κλειδί» για το αν θα ανακάμψει ή όχι η ΝΔ και κυρίως αν θα αποτρέψει την οριστική ανατροπή των πολιτικών δεδομένων.

Στο τούνελ της απαισιοδοξίας, τα κυβερνητικά στελέχη ελπίζουν στο μεγάλο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που είναι μια πολύ μεγάλη «δεξαμενή» ψηφοφόρων. Παράλληλα εναποθέτουν τις ελπίδες τους είτε σε μια εσωκομματική κρίση στο ΠαΣοΚ είτε σε ένα «στραβοπάτημα» του κ. Παπανδρέου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει και νέο χτύπημα κατά της κυβέρνησης λόγω διαφόρων υποθέσεων (π.χ. αποκάλυψη εμπλοκής κυβερνητικού στελέχους στην υπόθεση Siemens).