Ηπροσαρμογή της ελληνικής οικονομίας αλλά και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις οποίες δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης προβάλλει ως η μεγαλύτερη απειλή για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και προβληματίζει την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ηπια επιβράδυνση του ΑΕΠ δεν αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο σύστημα. Αν όμως επιβεβαιωθούν τα απαισιόδοξα σενάρια που φέρνουν την ανάπτυξη το 2009 ακόμη και κάτω από το 2%, τότε τα προβλήματα θα είναι μεγάλα.

Αυτά θα προέλθουν κυρίως από την αύξηση των καθυστερήσεων και των επισφαλειών. Οι ελληνικές τράπεζες αισθάνονται κάποια άνεση, καθώς διαθέτουν συντελεστές κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το όριο του 8%, περί το 11% για τις περισσότερες. Το «μαξιλαράκι» αυτό όμως θα εξανεμιστεί αν ενδεχόμενη αύξηση των καθυστερήσεων στα στεγαστικά δάνεια συνοδευθεί και από πτώση των τιμών των ακινήτων.

Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν και τα δάνεια η αξία των οποίων είναι μεγαλύτερη από την αξία των ακινήτων. Για τον λόγο αυτόν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλος σε προσωπικές συναντήσεις με τα επιτελεία των τραπεζών θα επισημάνει την ανάγκη αύξησης των προβλέψεων εκεί όπου κατά περίπτωση χρειάζονται ώστε να θωρακιστούν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Σήμερα, στο δυσμενές περιβάλλον, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τραπεζίτες δεν αφορούν την έκθεσή τους σε αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες αλλά στη διατήρηση του κόστους χρήματος στη διατραπεζική αγορά σε υψηλά επίπεδα και στην επιφυλακτικότητα των τραπεζών να δανείσει η μία την άλλη.

Η κατάσταση αυτή είναι ασφυκτική για τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα, για τα οποία η «υπόθεση εξαγορά» φαντάζει μονόδρομος για τη σωτηρία τους. Δεν αναμένεται όμως να είναι εύκολη υπόθεση. Κανείς από τους μεγάλους δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να ξοδέψει πολύτιμα κεφάλαια για να ικανοποιήσει απαιτήσεις οι οποίες ενδεχομένως υπό άλλες συνθήκες να ακούγονταν λογικές, πλην όμως στις σημερινές κρίνονται ως εξαιρετικά υπερβολικές. Και η έγκαιρη μεσολάβηση και ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας και του διοικητή κ. Προβόπουλου μπορεί να εξασφαλίσουν την ομαλή προσαρμογή του συστήματος στα νέα δεδομένα.

Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη Lehman Βrothers συνολικά θεωρείται αμελητέα. Η μεγαλύτερη αφορά την Αγροτική Τράπεζα, η οποία κατέχει ομόλογα της αμερικανικής τράπεζας που κατέρρευσε, αξίας περί τα 50 εκατ. ευρώ. Συνολικά εκτιμάται ότι η έκθεση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 0,01% των συνολικών κεφαλαίων.