ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ηβαθιά οικονομική κρίση που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζει τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, καθώς ο Δημοκρατικός υποψήφιος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει προβάδισμα δύο ως πέντε ποσοστιαίων μονάδων. Ολο και περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν άλλωστε ότι η οικονομία αναμένεται να διαδραματίσει τόσο σημαντικό ρόλο στις φετινές προεδρικές εκλογές όσο είχε διαδραματίσει και σε εκείνες που ακολούθησαν το οικονομικό κραχ του 1929.

Η κρίση επηρεάζει και την προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Τζον Μακ Κέιν, ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατήσει αποστάσεις από την οικονομική πολιτική του απερχόμενου προέδρου Τζορτζ Μπους.

Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Μακ Κέιν επί 26 χρόνια στο Καπιτώλιο ήταν δεδηλωμένος υπέρμαχος του άκρατου φιλελευθερισμού στην οικονομία. Τώρα επιχειρεί στροφή. « Οι ενέργειες αυτές προέκυψαν από την έλλειψη κανόνων και ελέγχων, κακή διαχείριση και μια κουλτούρα “καζίνο” που επικρατεί στη Wall Street. Αυτό κατέστρεψε μία από τις σημαντικότερες εταιρείες της Αμερικής » είπε ο κ. Μακ Κέιν αναφερόμενος στην ΑΙG, την οποία αναγκάστηκε να κρατικοποιήσει η κυβέρνηση Μπους για να μην καταρρεύσει.

Απαντώντας ο γερουσιαστής Ομπάμα περιέγραψε τον αντίπαλό του ως «νέο προσήλυτο στην επιβολή ρυθμίσεων στην αγορά», ενώ επισήμανε τα κατ΄ αυτόν λάθη του αντιπάλου του, στα σχόλιά του για την οικονομία, η οποία δεν αποτελεί το «ισχυρό χαρτί» του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

« Η πρώτη του αντίδραση στην κρίση τη Δευτέρα ήταν να σηκωθεί και να επαναλάβει τη γραμμή που έχει προβάλει ξανά και ξανά στη διάρκεια της εκστρατείας του, ότι “τα θεμέλια της οικονομίας μας είναι ισχυρά ”. Αν πράγματι το πι στεύει,τότε κάνει ένα θεμελιώδες λάθος στην κατανόηση της οικονομίας» σχολίασε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του κ. Ομπάμα Τόμι Βίτορ.

Ο γερουσιαστής Μακ Κέιν προκάλεσε όμως πρόβλημα και στη σημερινή κυβέρνηση Μπους, λέγοντας ότι αν ο ίδιος ήταν πρόεδρος θα απέλυε τον πρόεδρο της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κρίστοφερ Κοξ επειδή, όπως είπε, « πρόδωσε την εμπιστοσύνη του λαού ». Ο κ. Κοξ διορίστηκε στη θέση από τον πρόεδρο Μπους το 2005.

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν εκλογικό προβάδισμα στον γερουσιαστή Ομπάμα. Αυτή των Reuters/Ζogby δείχνει τον Δημοκρατικό υποψήφιο να προηγείται με 47% (έναντι 45% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του), ενώ αυτή των CΒS Νews/Νew Υork Τimes δίνει 48% στον κ. Ομπάμα και 43% στον κ. Μακ Κέιν.

Σε δίλεπτη τηλεοπτική του διαφήμιση ο αφροαμερικανός πολιτικός ζητεί να δοθεί τέλος στη νοοτροπία τού « όλα επιτρέπονται » της Γουόλ Στριτ με θέσπιση αληθινών ελέγχων « που θα προστατεύουν τις επενδύσεις και τις συντάξεις σας ».

Εν τω μεταξύ η Σάρα Πέιλιν, η υποψήφια αντιπρόεδρος του κ. Μακ Κέιν, αναμένεται να πραγματοποιήσει τη Δευτέρα το ντεμπούτο της στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Η κυβερνήτης της Αλάσκας, που έχει παραδεχθεί ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ κανέναν ξένο ηγέτη, θα παραστεί μαζί με τον κ. Μακ Κέιν στο κοκτέιλ πάρτι που διοργανώνει στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος Μπους, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, η κυρία Πέιλιν θα λάβει μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της παρουσίας στη Νέα Υόρκη του προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Στην ίδια εκδήλωση επρόκειτο να λάβει μέρος και η Χίλαρι Κλίντον , αλλά ακύρωσε τη συμμετοχή της.

«Εξαφάνισαν» την Κάρλι Φιορίνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Βαρύ πλήγμα για την προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Τζον Μακ Κέιν αποτελεί η «εξαφάνιση» από τη δημόσια θέα της Κάρλι Φιορίνα (φωτογραφία), της συμβούλου του και βασικού εκπροσώπου του για θέματα οικονομίας, μετά την γκάφα την οποία διέπραξε. Απαντώντας στην ερώτηση αν ο Τζον Μακ Κέιν ή η Σάρα Πέιλιν «θα μπορούσαν να διοικήσουν μια μεγάλη επιχείρηση » απάντησε… « όχι ». Η ίδια η κυρία Φιορίνα έχει διατελέσει διευθύνουσα σύμβουλος της μεγάλης εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Ηewlett-Ρackard. Αμέσως μετά την απάντησή της αυτή ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες τηλεοπτικές της εμφανίσεις.

Ολα ξεκίνησαν στη διάρκεια ραδιοφωνικής της συνέντευξης: όταν ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο της εκπομπής στην οποία ήταν καλεσμένη για το αν η Σάρα Πέιλιν θα μπορούσε να διοικήσει μια μεγάλη εταιρεία σαν τη ΗewlettΡackard απάντησε: « Οχι,δεν το νομίζω. Δεν είναι αυτό το οποίο διεκδικεί ». Αργότερα στην τηλεόραση συμπλήρωσε την γκάφα της, λέγοντας: « Λοιπόν,δεν νομίζω ότι ο Τζον Μακ Κέιν μπορεί να διοικήσει μια μεγάλη εταιρεία.Δεν είναι αυτός ο ρόλος του». Αλλά ήταν αργά…