ΣΕΟΥΛ. Στην Κιμ Οκ, την «αόρατη» ερωμένη του Κιμ Γιονγκ Ιλ και de facto «πρώτη κυρία» της Βόρειας Κορέας στρέφεται το ενδιαφέρον των ξένων μυστικών υπηρεσιών, καθώς θεωρείται ότι παίζει ρόλο-«κλειδί», υποκαθιστώντας τον ασθενή, σύμφωνα με φήμες, βορειοκορεάτη ηγέτη.

Δημοσιεύματα νοτιοκορεατικών εφημερίδων αναφέρουν ότι η κυρία Οκ δεν εκτελεί μόνο χρέη «νοσοκόμας», αλλά υπογράφει επίσημα έγγραφα εκ μέρους του κ. Κιμ, ο οποίος λέγεται ότι έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο τον περασμένο μήνα.

Ο ισχυρός άνδρας της Βόρειας Κορέας έχει τρεις γιους, τον Γιονγκ Ναμ, τον Γιονκ Σουλ και τον Γιονγκ Ουν, αλλά δεν έχει ορίσει κανέναν διάδοχό του.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο 66χρονος Κιμ ασκεί την εξουσία από το κρεβάτι του, με τη βοήθεια των αξιωματούχων του Στρατού και του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Δεν παραβλέπουν, ωστόσο, τον ρόλο της γυναίκας η οποία θεωρείται από πολλούς η de facto «πρώτη κυρία» της Βόρεια Κορέας.

Ελάχιστα είναι γνωστά για τη γυναίκα αυτή. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ λέγεται ότι είχε τρεις γυναίκες προτού η Κιμ γίνει σύντροφός του αρκετά χρόνια πριν. Επίσης, λέγεται ότι τον συνόδευε στη μυστική του επίσκεψή του στην Κίνα το 2006.

Οπως φημολογείται, η Κιμ είναι πιανίστρια, γύρω στα 40 και έχει αναλάβει χρέη γραμματέα του βορειοκορεάτη ηγέτη ήδη από τη δεκαετία του ΄80. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα της Νότιας Κορέας «JoongΑng», η Κιμ επελέγη από την εκλιπούσα σύζυγο του ηγέτη Κο Γιονγκ Χι η οποία είναι και μητέρα των δύο μικρότερων γιων του. Η Κο επέλεξε, κατά την εφημερίδα, προσωπικώς την Κιμ Οκ για να την αντικαταστήσει όταν ήταν άρρωστη στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου. Οπως εξηγεί ο Καν Σουνγκ Γουν, ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας στο Πανεπιστήμιο Νονγκούγκ της Σεούλ « αν τα προβλήματα υγείας του Κιμ συνεχιστούν τότε σίγουρα θα σημειωθούν εσωτερικές έριδες για την εξουσία.Και η Κιμ Οκ είναι σε θέση να γεμίσει το κενό εξουσίας ».

Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο δεν θα είναι η πρώτη φορά που η σύντροφος ενός ασιάτη ηγέτη επιβάλλεται στην εξουσία. Η τελευταία σύζυγος του Μάο Τσετούνγκ, η Ζιανγκ Τσινγκ, η επονομαζόμενη και «Μαντάμ Μάο», ασκούσε σημαντική επιρροή στην Κίνα ως την πτώση της μετά τον θάνατο του Μάο το 1976. Και η σύζυγος του Τσιανγκ Κάι Σεκ, Σουνγκ Μέι Λινγκ, αναδείχθηκε στην Ταϊβάν κατά τα τελευταία χρόνια ζωής του συζύγου της.