Οι ελληνικές μετοχές επηρεάζονται από την επενδυτική ψυχολογία και όχι από τα θεμελιώδη

Η ιστορία δείχνει πως όταν μια κατηγορία επενδύσεων (π.χ. αναδυόμενες αγορές, εμπορεύματα, μετοχές τεχνολογίας, δάνεια χαμηλής αξιολόγησης) οδηγείται στην υπερβολή δημιουργείται ένας αδύναμος κρίκος που τελικά μπορεί να επηρεάσει όλη την αλυσίδα και να επιφέρει ένα αποφασιστικό χτύπημα στο συνολικό οικονομικό σύστημα. Ο τελευταίος αδύναμος κρίκος πάντως δείχνει να έχει οδηγήσει σε μια κρίση που όλοι δείχνουν να συμφωνούν πως είναι τουλάχιστον η χειρότερη της τελευταίας 50ετίας.

Οι αγορές βιώνουν την Οδύσσειά τους, είπαν χθες στην Αθήνα οι κκ. Κen Dowd, και William Μann, της Citigroup. Η σημερινή κρίση, ανέφεραν, είναι ίσως η χειρότερη που έχουμε δει, καθώς η μόχλευση που έχει συγκεντρωθεί στο χρηματοοικονομικό σύστημα είναι τεράστια επηρεάζοντας το σύνολο των οικονομιών και των αγορών, ενώ το τέλος της δεν αναμένεται πριν από το σωτήριον έτος… 2010.

Αν και είναι δύσκολο να πει κανείς ποιο είναι το σημείο καμπής που θα σηματοδοτήσει το «γύρισμα» των μετοχών, ωστόσο η πορεία του πληθωρισμού, της αγοράς κατοικίας, των επιτοκίων, αλλά και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη συνέχεια. Καθώς η κρίση μεταφέρεται πάντως από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, στους επόμενους 6-12 μήνες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις. Τα στελέχη της Citigroup εκτίμησαν πάντως πως ενδεχομένως να είμαστε σε μια περίοδο όπου οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα μπορούσαν να δουν με καλύτερο μάτι τις μετοχές, καθώς οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές και οι προσδοκίες των αγορών συγκρατημένες. Οι έντονες διακυμάνσεις των ελληνικών μετοχών, οι οποίες είναι σαφώς πιο βίαιες από εκείνες που εμφανίζουν άλλες ανεπτυγμένες αγορές, δείχνουν να αποθαρρύνουν τους διεθνείς επενδυτές, είπαν τα εν λόγω στελέχη, ενώ οι κινήσεις των μετοχών επηρεάζονται από την επενδυτική ψυχολογία και όχι από τα θεμελιώδη μεγέθη, κάτι που οδήγησε σε υποαπόδοση το ΧΑ. Εννέα χρόνια μετά το ιστορικό ρεκόρ του ΧΑ (6355,04 μονάδες στις 17/9/1999) οι ελληνικές μετοχές χάνουν πάντως σχεδόν 80 δισ. ευρώ εφέτος παρουσιάζοντας τη δεύτερη χειρότερη απόδοση μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών. Αν και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την επενδυτική ψυχολογία και τη ρευστότητα παραμένουν, η μερισματική απόδοση των μετοχών εμφανίζεται πλέον υψηλότερη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και αυτό θεωρείται από τους ειδικούς ένα καλό σημείο εισόδου στα χρηματιστήρια. « Βραχυπρόθεσμος πόνος για μακροπρόθεσμο κέρδος» ανέφερε η JΡ Μorgan, αλλά άλλο οι ρήσεις των ειδικών και άλλο οι βουλές των αγορών, που συνεχίζουν να βλέπουν τα πράγματα «μαύρα»…