Φ ως στις συνθήκες υπό τις οποίες η Μονή Βατοπαιδίου προχώρησε στην αγοραπωλησία του ακινήτου του Ολυμπιακού Χωριού, το οποίο αρχικά προοριζόταν να στεγάζει το υπουργείο Εργασίας, ρίχνει αγωγή μεσίτριας η οποία καταγγέλλει ότι οι αγοραστές δεν πλήρωσαν ποτέ το ποσό που αντιστοιχούσε στη μεσιτεία.

Η κυρία Αικατερίνη Λαΐου, εκπρόσωπος της ομώνυμης κτηματομεσιτικής εταιρείας, που, όπως η ίδια υποστηρίζει, οργάνωσε και παραστάθηκε σε όλα τα κρίσιμα ραντεβού των εκπροσώπων της μονής και των υποψήφιων αγοραστών, διεκδικεί 820.000 ευρώ, δηλαδή το 2% του τελικού τιμήματος των 41.000.000 ευρώ που καταβλήθηκαν για την αγορά του ακινήτου, η αντικειμενική αξία του οποίου είχε οριστεί στα 17.898.148 ευρώ.

Το ακίνητο-«φιλέτο» του Ολυμπιακού Χωριού περνά στην κυριότητα της Μονής Βατοπαιδίου τον Νοέμβριο του 2007 και, όπως προκύπτει από την αγωγή της κυρίας Λαΐου, οι μοναχοί άρχισαν αμέσως την αναζήτηση αγοραστών. Στην αγωγή αναφέρεται: «Η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου,σκοπεύοντας να προβεί στην πώληση του πιο πάνω ακινήτου περί την 20ή Φεβρουαρίου 2008, διά του μοναχού Πατρός Ευδοκίμου και του μηχανικού Χρήστου Ανδρόνη, παρέδωσε στην εταιρεία μας πλήρη φάκελο του εν λόγω ακινήτου».

Εξι ημέρες αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου 2008, ο φάκελος επιδεικνύεται στους ενδιαφερόμενους επενδυτές και συγκεκριμένα στον κ. Σπυρίδωνα Τζανή, γιατρό, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο Σύγχρονης Ιατρικής ΑΕ, ο οποίος αναζητεί ακίνητο για την ανέγερση μεγάλης ιδιωτικής κλινικής. Την επόμενη ημέρα, 27 Φεβρουαρίου 2008, ο κ. Τζανής ζήτησε να δει το ακίνητο, αίτημα το οποίο ικανοποιήθηκε άμεσα. Η συγκεκριμένη συνάντηση περιγράφεται με λεπτομέρειες στην αγωγή: «Την 29η Φεβρουαρίου 2008 η εταιρεία μας οργάνωσε την επίσκεψη του ακινήτου. Στις 16.30 μ.μ. η εκπρόσωπος της εταιρείας μας Αικατερίνη Λαΐου παρόντων του εκπροσώπου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Χρήστου Ανδρόνη και του βοηθού του, ως και του πληρεξουσίου μας δικηγόρου κ. Σ. Αφένδρα, επέδειξε το ακίνητο στον Σπυρίδωνα Τζανή. Ταυτοχρόνως του ανέφερε ότι ιδιοκτήτης του ακινήτου ήταν η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και ότι το ζητούμενο τίμημα ήταν περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ».

Μετά την επίδειξη του ακινήτου οι διαδικασίες προχώρησαν ταχύτατα. Μάλιστα κάποιες που αρχικά είχαν σχεδιαστεί στη συνέχεια παρακάμφθηκαν.

Αυτό τουλάχιστον περιγράφεται στην αγωγή από την κυρία Λαΐου, η οποία αναφέρει ότι ενώ οι εκπρόσωποι της εταιρείας της οργάνωναν, όπως τους είχε ζητηθεί, ραντεβού μεταξύ των εκπροσώπων της μονής και του αγοραστή στο γραφείο του δικηγόρου της για την 5η Μαρτίου 2008, οι ενδιαφερόμενοι, δίχως τη διαμεσολάβηση της μεσίτριας εταιρείας, πραγματοποίησαν συνάντηση μία ημέρα πριν. Την 4η Μαρτίου 2008 ο μοναχός Ευδόκιμος συναντήθηκε με τους κκ. Σπυρίδωνα Τζανή και Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο, χημικό μηχανικό και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πραξιτέλειου Θεραπευτηρίου Σύγχρονης Ιατρικής.

Οι κκ. Τζανής και Θεοδωρακόπουλος, όπως προκύπτει από την αγωγή, είναι οι αφανείς μέτοχοι και διευθυντές της κυπριακής εταιρείας με την επωνυμία Νoliden Limited, η οποία και επελέγη, ως εξωχώρια, να είναι αγοράστρια εταιρεία του επίμαχου ολυμπιακού ακινήτου. Στην αγωγή αναφέρεται: «Στις τακτικές επαφές που είχε ο Σπ. Τζανής με τον πληρεξούσιό μας ενημέρωσε ότι η αγορά του ακινήτου θα γινόταν μέσω κυπριακής εταιρείας που είχε συστήσει με τον συνέταιρό του Θεοδωρακόπουλο,ως και ότι είχε δοθεί ως προκαταβολή το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ».

Το υπόλοιπο ποσό είχε συμφωνηθεί ότι θα καταβληθεί με την εξασφάλιση χρηματοδότησης και για τον λόγο αυτόν στο διάστημα από τις αρχές Απριλίου 2008 ως τα τέλη Μαΐου 2008 ο κ. Τζανής συναντήθηκε με διάφορα πρόσωπα. Πάντα με τη διαμεσολάβηση της μεσίτριας εταιρείας, αναφέρει η κυρία Λαΐου: «Οργανώθηκαν από τον πληρεξούσιό μας συναντήσεις του κ. Τζανή με διάφορα πρόσωπα,όπως με τον Γιώργο Τζανετάκο, ανώτερο στέλεχος της Ιnteramerican, προκειμένου να παράσχει τις γνώσεις του στη λήψη των αναγκαίων αδειών,τον Φώτη Γεωργίου, διευθυντή του υποκαταστήματος Χαλανδρίου της τράπεζας Εurobank, και τον Ευάγγελο Μαρτιγόπουλο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της C o smote,και ο οποίος εκπροσωπεί ξένα funds, προκειμένου να συζητηθούν σχέδια χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος» .

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο Σύγχρονης Ιατρικής, στο 9μελές διοικητικό συμβούλιο του οποίου μετέχουν οι κκ. Τζανής και Θεοδωρακόπουλος, ανήκουν οι «Γενική Κλινική Γαληνός», «Ιπποκράτης Γενική Διαγνωστική», «Βιοχημικό Εργαστήριο Labogen Ανοσολογική», «Νέα Αίγλη, Γενική Κλινική, Αθήνα».

* Συζητήθηκε χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής η αγωγή της Ιεράς Μονής Διονυσίου του Αγίου Ορους σε βάρος της Νομαρχίας Χαλκιδικής, με την οποία διεκδικεί παραθαλάσσια έκταση 26 στρεμμάτων στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής όπου λειτουργούν κατασκηνώσεις για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Οι κατασκηνώσεις, οι οποίες λειτουργούν από το 1962, ανήκουν στο υπουργείο Υγείας και κάθε καλοκαίρι μέσω της Νομαρχίας Χαλκιδικής φιλοξενούνται παιδιά με αναπηρία, αλλά και απόρων οικογενειών από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Τελικά το δικαστήριο ανέβαλε τη συζήτηση της υπόθεσης για τις 16 Σεπτεμβρίου του 2009. Οι εκπρόσωποι της μονής ισχυρίζονται ότι η παραθαλάσσια έκταση ανήκει στη Μονή Διονυσίου, με βάση τα «χρυσόβουλα» που εμφανίζουν. Επίσης χθες είχε προσδιοριστεί να εκδικαστεί μία ακόμη αγωγή της ίδιας μονής κατά του Δήμου Ορμύλιας, με την οποία διεκδικεί άλλα 1.325 στρέμματα και πάλι στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής. Η συγκεκριμένη έκταση είχε παραχωρηθεί το 1966 από τη Νομαρχία Χαλκιδικής στην τότε κοινότητα, αλλά οι εκπρόσωποι της μονής του Αγίου Ορους ισχυρίζονται ότι ανήκει στο μοναστήρι από την εποχή του Βυζαντίου.