«Απασφάλισε» χθες και πάλι ο πρώην υπουργός κ. Β. Πολύδωρας και εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά πάντων και κυρίως εναντίον των λεγόμενων «golden boys». Από τις βολές δεν ξέφυγε ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής , για τον οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, είπε ότι έχει προσχωρήσει στο σύστημα. Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού προκάλεσαν την οργή του Μεγάρου Μαξίμου, πλην όμως, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αντίδραση.

Σε φιλική συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στους διαδρόμους της Βουλής ο πρώην υπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή. Και έβαλε με σφοδρά πυρά εναντίον εκείνων που θεωρεί υπευθύνους για τη σημερινή εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση, αλλά και η συντηρητική παράταξη στο σύνολό της και η οποία, κατά τον κ. Πολύδωρα, έχει χάσει τα δύο βασικά στοιχεία που ήταν ο καταλύτης στη σχέση της με τον λαό και της έδιναν την εξουσία. Τα στοιχεία αυτά είναι, πρώτον, η συνέχεια που ως σήμερα επεδείκνυε στην πολιτική της η Νέα Δημοκρατία και, δεύτερον, το ηθικοπατριωτικό πλεονέκτημά της.

Οσον αφορά το ζήτημα της συνέχειας, ο κ. Πολύδωρας στοχοποίησε, χωρίς να τον ονομάσει όμως, τον υπουργό Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλο, λέγοντας ότι «επέλεξαν εμάς τους παλαιομοδίτες να μας βγάλουν εκτός (σ.σ.: κυβέρνησης) για να βάλουν κάποια golden boys».

Σε ερώτηση αν στα golden boys περιλαμβάνει και τον κ. Ρουσόπουλο, απάντησε με νόημα: «Αυτό το αφήνω στη φαντασία σας».

Οι σχέσεις των κκ. Πολύδωρα και Ρουσόπουλου είχαν διαταραχθεί από τότε που ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης απώλεσε τον υπουργικό του θώκο μετά τις καταστροφικές πυρκαϊές του περασμένου καλοκαιριού, θεωρώντας τον υπουργό Επικρατείας υπεύθυνο για το κόψιμό του από το κυβερνητικό σχήμα. Επιπλέον ο κ. Πολύδωρας είπε ότι το κόμμα δεν «χτύπησε» ποτέ κανέναν από τους αρχηγούς του, ούτε ακόμη και τον κ. Μ. Εβερτ.

Οσον αφορά το ηθικοπατριωτικό πλεονέκτημα, έβαλε ευθέως κατά της εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκεί η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για την οποία είπε ότι ερμηνεύει τις προθέσεις και τα συμφέροντα του τούρκου πρωθυπουργού ΤαγίπΕρντογάν και του σκοπιανού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και δεν ασχολήθηκε όπως θα έπρεπε με την υπόθεση Ηλιάκη (σ.σ.: πρόκειται για τον σμηναγό ο οποίος έχασε τη ζωή του αναχαιτίζοντας τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο). Και αναρωτήθηκε αν την ψήφισαν για να ερμηνεύει τα συμφέροντα του Ερντογάν και του Γκρούεφσκι. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν χθες ότι η κυρία Μπακογιάννη παρέστη στην κηδεία του Ηλιάκη και προέβη σε δηλώσεις. Ο κ. Πολύδωρας, όταν επληροφορήθη το σχόλιο αυτό, απάντησε ότι εκείνος δεν ασχολήθηκε με το αν η κυρία Μπακογιάννη πήγε ή όχι στην κηδεία.

Τρίτος στόχος ήταν το σύστημα διακυβέρνησης που ακολουθεί ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής. Κατά τον κ. Πολύδωρα υπάρχει αδιέξοδο στην πολιτική σκηνή και κάθε αδιέξοδο φέρνει, όπως είπε, και μια καταστροφή. Δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ορισμένοι «βλέπουν μόνο τη διαδικασία και ξεχνούν την προδικασία» και αναφέρθηκε στα σενάρια περί αυτοδυναμίας των κομμάτων. «Βλέπετε,είναι όλοι (σ.σ.: τα κόμματα) στα 25αράκια.Περίπου στο 52% και οι δύο ».

Κατά τον κ. Πολύδωρα οι επιχειρηματίες, τα golden boys φέρανε κάτι καινούριο στο πολιτικό σύστημα. Και για να εξηγήσει αναφέρθηκε αμέσως στον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Καραμανλής, είπε, προσχώρησε στο σύστημα. Οι προοπτικές είναι να ανακηρυχθεί πρωθυπουργός με ευρύτατη συναίνεση όλων των κομμάτων. Και αυτό φαίνεται από την προδικασία. Τόσα χρόνια χτυπούν την αυτοδυναμία και τον δικομματισμό. Οι δύο αυτές έννοιες της κλασικής παραδοσιακής πολιτικής είναι ανυπεράσπιστες. Κάποια στιγμή, όπως είπε, επιδιώκεται ο μεγάλος συνασπισμός όλων των κομμάτων. Και θα τον δοξάζουν (σ.σ.: τον κ. Καραμανλή) και με τη μεγάλη συναίνεση. Παρόμοιες πρακτικές δηλαδή με τον τρόπο που εκλέγονταν και οι αυτοκράτορες στις ρωμαϊκές λεγεώνες: με ομοφωνία και με διά βοής αποδοχή.

Πάντως, όπως διευκρίνισε αργότερα, δεν παρουσίασε τον Πρωθυπουργό ως ρωμαίο αυτοκράτορα. Εδειξε όμως τον προβληματισμό του για τα χτυπήματα που δέχεται ο δικομματισμός και για την αυτοδυναμία.