Η ραγδαία ανάπτυξη της παραγωγής ξεπέρασε τη ζήτηση και οι άπειροι αγρότες αναγκάστηκαν, για να επιζήσουν, να μην ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας στην παραγωγή
Η υπερβολική και βιαστική επένδυση που έγινε στην κινεζική γαλακτοβιομηχανία σε συνδυασμό με την πανταχού παρούσα διαφθορά και την έλλειψη ποιοτικών ελέγχων των προϊόντων που παράγουν χιλιάδες άπειροι αγρότες οδήγησε σε προχειρότητες και παράκαμψη των κανόνων ασφαλείας, με αποτέλεσμα τη διάθεση στην αγορά προϊόντων επικίνδυνων για την υγεία χιλιάδων παιδιών.
Η γαλακτοβιομηχανία της Κίνας ξεκίνησε να αναπτύσσεται προ είκοσι ετών. Η ανώτατη πολιτική ηγεσία του Πεκίνου ενεθάρρυνε την ανάπτυξή της- παρ΄ ότι το γάλα δεν ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή των Ασιατών – για να καταπολεμήσει τον υποσιτισμό, ειδικά την έλλειψη ασβεστίου στα παιδιά.
Το 2006 η χώρα παρήγαγε 32,2 εκατομμύρια τόνους γάλακτος έναντι 8,6 εκατομμυρίων τόνων το 2000. Η ραγδαία ανάπτυξη της παραγωγής ξεπέρασε τη ζήτηση και τη δυνατότητα μεταφοράς των προϊόντων με φορτηγά ψυγεία. Ετσι, οι άπειροι αγρότες αναγκάστηκαν, για να επιζήσουν, να μην ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας στην παραγωγή.
« Η τυφλή επέκταση της γαλακτοβιομηχανίας είχε αποτέλεσμα την αδιαφορία για την ποιότητα και τη χρήση της μελαμίνης » λέει ο Φανγκ Γιαν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος αγροτικής οικονομίας της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης.
« Οι αγρότες φροντίζουν για την αύξηση του πληθυσμού των αγελάδων που παράγουν γάλαμε τον ίδιο τρόπο που φροντίζουν και τα βοοειδή που εκτρέφονται για το κρέας τους.Το αποτέλεσμα είναι το γάλα να έχει λίγες πρωτεΐνες. Οταν πάνε να το πουλήσουν στα εργοστάσια επεξεργασίας,το προϊόν τους δεν γίνεται δεκτό και έτσι ορισμένοι από τους παραγωγούς ρίχνουν μελαμίνη » εξηγεί ο ίδιος.
Πολλοί κινέζοι διανομείς γάλακτος αγοράζουν από μεσάζοντες, οι οποίοι συγκεντρώνουν τις ποσότητες από τους αγρότες. Αυτή η διαδικασία περιπλέκει τον έλεγχο της ποιότητας περισσότερο από ό,τι όταν η διανομή του γάλακτος γίνεται από τους ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων, εκτιμά ο Μάθιου Κράμπε, ο οποίος έχει μελετήσει τη γαλακτοβιομηχανία της Κίνας.
Οι ύποπτοι που έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής είναι όλοι έμποροι γάλακτος.
Καθώς η βιομηχανία του γάλακτος επεκτεινόταν, συχνά και με τη βοήθεια κυκλωμάτων που μοίραζαν επιδοτήσεις, οι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες στον Βορρά ξεπερνούσαν τη ζήτηση στις πόλεις του Νότου.
Η βεβιασμένη συλλογή και διανομή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην κινεζική γαλακτοβιομηχανία, καθώς απαιτείται το προϊόν να βρίσκεται έγκαιρα στα σημεία πώλησης και να παραμένει υποχρεωτικά σε ψυγεία για να διατηρείται φρέσκο.
* Η Lucy Ηornby είναι ανταποκρίτρια του πρακτορείου Reuters στο Πεκίνο.