Δ ύσκολη αναμένεται για την Αθήνα η επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη όπου θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Καθώς όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις τόσο από τον Μάθιου Νίμιτς όσο και από τους Αμερικανούς για να αποδεχθεί μια λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, δύο γεγονότα βαρύνουν το κλίμα.

Κατ΄ αρχάς χθες έγινε γνωστό ότι άλλη μία χώρα, η Χιλή, αναγνώρισε τα Σκόπια με τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Και επιπλέον, οι πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα στα Σκόπια περί πρόθεσης της κυβέρνησης Γκρούεφσκι να προχωρήσει σε αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου στις 22 Σεπτεμβρίου, παραμονές της Γενικής Συνέλευσης, αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά υπέρ της γειτονικής χώρας στα αφτιά της Κοντολίζα Ράις.

Οπως μάλιστα πληροφορείται «Το Βήμα», η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έχει «στο περίμενε» την ελληνίδα ομόλογό της, η οποία φέρεται να έχει ζητήσει διμερή συνάντηση μαζί της τις ημέρες της Γενικής Συνέλευσης. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Νίμιτς εξέφρασε χθες στη Νέα Υόρκη την επιθυμία να έχει νέα συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, μεταβαίνοντας ενδεχομένως πάλι- σύντομα- σε Αθήνα και Σκόπια. Πάντως οι δύο κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη ειδοποιηθεί σχετικά. Η αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική ονομασία τους από τη Χιλή επιβεβαίωσε τους φόβους που εξέφραζαν πολλοί διπλωμάτες τον τελευταίο καιρό ότι η κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) κινείται ενεργά στο παρασκήνιο. Σε σχετικό διάβημα προέβη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης κ. Αρ. Αγαθοκλής .

Με συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο σκοπιανός πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι τονίζει ότι αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός τότε οι συνομιλίες για την ονομασία ίσως παγώσουν για έναν χρόνο. Και προέβλεψε ότι εφόσον διενεργηθούν εκλογές και στις δύο χώρες το πρώτο εξάμηνο του 2009, η ατμόσφαιρα δεν θα επιτρέπει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή η σκοπιανή κυβέρνηση επετέθη στον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ Ερβαν Φουέρε , ο οποίος είπε ότι η πΓΔΜ δεν πρέπει να αναζητεί άλλοθι προς τα έξω για να καλύψει τις ελλείψεις της στην εκπλήρωση των κριτηρίων για χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ερωτήματα προκαλεί μια δήλωση του «πρωθυπουργού» του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος, όπως μετέδωσε ο σκοπιανός τηλεοπτικός σταθμός Κανάλι 5, φέρεται να είπε χθες ότι η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη «έχει εκφράσει την προθυμία της να ανοίξει η Πρίστινα γραφείο συνδέσμου στην Αθήνα» – κάτι που θα σήμαινε de facto αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Σχετική ερώτηση κατέθεσε προς την κυρία Μπακογιάννη ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για την εξωτερική πολιτική κ. Α. Λοβέρδος.