ΚΙΕΒΟ. Στη δίνη μιας νέας κρίσης εισέρχεται η Ουκρανία μετά τη χθεσινή διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον πρόεδρο Βίκτορ Γιουστσένκο και την πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο , άλλοτε συμμάχους στην- ξεθυμασμένη πλέον- «πορτοκαλί επανάσταση» του 2004 και νυν ορκισμένους εχθρούς. Τώρα η Βουλή έχει 30 ημέρες διορία για να ψηφίσει νέα κυβέρνηση. Αν αποτύχει, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Η σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο και την πρωθυπουργό, πιθανών αντιπάλων στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις αρχές του 2010, κλιμακώθηκαν κατά τη διάρκεια του ρωσογεωργιανού πολέμου τον Αύγουστο.

Ο (σταθερά φιλοδυτικός) κ. Γιουστσένκο κατήγγειλε την κυρία Τιμοσένκο ότι « η σιωπή της στη διάρκεια των συγκρούσεων στον Καύκασο εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Κρεμλίνου». Εκείνη του απάντησε ότι « η δική του στάση παρασύρει την Ουκρανία στην περιπέτεια μιας επικίνδυνης σύρραξης».

Στο παρελθόν και οι δύο έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλο για διαφθορά, συνομωσία και επιχείρηση πολιτικού στραγγαλισμού. Πριν από τη χθεσινή εξέλιξη η κυρία Τιμοσένκο είχε συνεργαστεί στη Βουλή με το (φιλορωσικό) Κόμμα των Επαρχιών και πέρασε νόμους που περιορίζουν τις εξουσίες του προέδρου της δημοκρατίας ενώ ενισχύουν εκείνες του πρωθυπουργού. Ο κ. Γιουστσένκο χαρακτήρισε τους νόμους αυτούς «απόπειρα πραξικοπήματος» και απέσυρε το κόμμα του από τον συνασπισμό.

Κατ΄ εφαρμογήν της συμφωνίας συγκρότησης του κυβερνητικού συνασπισμού, η κυρία Τιμοσένκο οφείλει να ασκήσει χρέη πρωθυπουργού ως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου, αν γίνονταν σήμερα εκλογές στην Ουκρανία το κόμμα της «ωραίας Γιούλιας» θα λάμβανε ποσοστό 24%, το φιλορωσικό κόμμα 23% και το κόμμα του προέδρου Γιουστσένκο μόλις 4%. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι αν η χώρα αποφύγει τις νέες εκλογές, το πιθανότερο είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με το Κόμμα των Επαρχιών, οδηγώντας προφανώς την Ουκρανία (ξανά) πιο κοντά στη Ρωσία.