Σ την πρώτη επίσημη αντίδραση επί των προτάσεων του Μάθιου Νίμιτς, ο πρόεδρος των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι χαρακτήρισε θετικό το τελευταίο πακέτο ιδεών του ειδικού διαμεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας. «Μπορώ να ανακοινώσω ότι σε γενικές γραμμές υπάρχειστην τελευταία πρόταση του κ.Νίμιτς κατανόηση για ορισμένες βασικές θέσεις της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”» τόνισε. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Τσερβένκοφσκι μεταφέρει πλέον ξεκάθαρα την πίεση στην Αθήνα η οποία, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν συμφωνεί με βασικά σημεία του «πακέτου» της Νέας Υόρκης, ιδιαίτερα με αυτό το οποίο αναφέρεται στη «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, σύμφωνα με ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο, και η επίσκεψη της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα Μειονοτήτων Γκέι Μακντούγκαλ στη χώρα μας (8-16 Σεπτεμβρίου). Η απόφαση της Αμερικανίδας κυρίας Μακντούγκαλ να επισκεφθεί όχι μόνο τη Θράκη, όπου ζει η μοναδική αναγνωρισμένη διεθνώς μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά και τη Φλώρινα όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της αυτοαποκαλούμενης «μακεδονικής μειονότητας» (όπως την οργάνωση «Ουράνιο Τόξο») εγείρει εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίσκεψής της. Αυτό επισημαίνει σε ερώτηση την οποία κατέθεσε στην υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για την Εξωτερική Πολιτική κ. Α.Λοβέρδος , ζητώντας ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για την επίσκεψη Μακντούγκαλ.

Στη συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσε χθες στην Αθήνα, η κυρία Μακντούγκαλ (η οποία θα υποβάλει τη σχετική έκθεσή της τον Μάρτιο του 2009 στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ) υπήρξε πολύ προσεκτική στις δηλώσεις της. Ωστόσο, δεν δίστασε να επισημάνει ότι «υπάρχει ένας ζωντανός διάλογος στην Ελλάδα για ύπαρξη μειονότητας» στην περιοχή της Φλώρινας.

Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται, το πόσο μεγάλη σημασία έδωσε στους αυτοαποκαλούμενους «Σλαβομακεδόνες» φαίνεται και από το γεγονός ότι στις συνομιλίες της με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το ζήτημα. Σε ερώτηση του «Βήματος» για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει τους συνομιλητές της στις χώρες τις οποίες επισκέπτεται, η κυρία Μακντούγκαλ αναφέρθηκε γενικώς και αορίστως σε διεθνείς οργανισμούς από τους οποίους αντλεί το υλικό της. Αναρωτιέται βέβαια κανείς αν μεταξύ των οργανισμών αυτών βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον του Ρατσισμού (ΕCRΙ), αντιπροσωπεία της οποίας θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση του ΕCRΙ για την Ελλάδα γίνεται σαφέστατη αναφορά σε «Μακεδόνες» και «Τούρκους» οι οποίοι κατοικούν στη χώρα μας.