Η Ευρωτράπεζα διοχέτευσε 70 δισ. ευρώ στη διατραπεζική αγορά της ευρωζώνης
Συνεχίστηκαν και χθες οι αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές, οι οποίες ξεπέρασαν σε ένταση ακόμη και την αναταραχή που είχε προκαλέσει το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, στον απόηχο της είδησης για το «λουκέτο» της Lehman Βrothers, προκαλώντας την παρέμβαση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Στις ΗΠΑ το κόστος δανεισμού μιας ημέρας (overnight) εκτοξεύτηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001, καθώς οι τραπεζίτες επέλεξαν να διατηρήσουν στην τρέχουσα φάση ρευστότητα, με άμεσο αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της προσφοράς χρήματος.
Το επιτόκιο overnight του αμερικανικού δολαρίου ενισχύθηκε κατά 3,33 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,44%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο όλων των εποχών. Το συγκεκριμένο επιτόκιο βρισκόταν στο 2,19% πριν από έναν μήνα και στο 2,15% την περασμένη εβδομάδα. Αύξηση του κόστους δανεισμού υπήρξε και στην Ευρώπη, όπου το διατραπεζικό επιτόκιο euribor μιας εβδομάδας σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδό του από τις αρχές Ιουλίου, σκαρφαλώνοντας στο 4,49% το οποίο αποτελεί υψηλό δέκα μηνών.
Η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ήταν άμεση. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διοχέτευσε 70 δισ. ευρώ στη διατραπεζική αγορά της ευρωζώνης, ποσόν υπερδιπλάσιο της προχθεσινής της παρέμβασης, ύψους 30 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η ανταπόκριση, όπως αναμενόταν, ήταν μεγάλη, καθώς 56 τράπεζες ζήτησαν πίστωση. Η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά, φθάνοντας στα 102 δισ. ευρώ. Εξάλλου, αργά χθες το βράδυ αναμενόταν συνεδρίαση των μελών της Fed η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επρόκειτο να αποφασίσει νέα μείωση των επιτοκίων με στόχο να στηρίξει το πιστωτικό σύστημα. Χθες επιχείρησε νέα προσπάθεια ομαλοποίησης της αγοράς, διοχετεύοντας στο τραπεζικό σύστημα 50 δισ. δολάρια. Το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού overnight άνοιξε στο 3,75%, πάνω από τον στόχο της Fed, καθώς οι υποβαθμίσεις για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Αmerican Ιnternational Group ενέτεινε τη διστακτικότητα των τραπεζών στη χορήγηση πιστώσεων. Μετά τη νέα «ένεση ρευστότητας» το επιτόκιο υποχώρησε στον στόχο του 2%. Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα παρέμβαση από τη Fed ύψους 70 δισ. δολ., η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2001 όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση στους Διδύμους Πύργους της Ν. Υόρκης.
Επίσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης διοχέτευσε στην αγορά 50 δισ. δολ., ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα ένεση ρευστότητας. Από την πλευρά της η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι θα διοχετεύσει στην αγορά κεφάλαια 20 δισ. στερλινών (35,9 δισ. δολ.) μέσω διήμερων repos. Από την Ασία, η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε προσφορά χρήματος ύψους 1,5 τρισ. γεν (14,4 δισ. δολ.). Ολες αυτές οι στηρίξεις υποδηλώνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και ότι η έξοδος από την κρίση δεν έχει ακόμη φανεί. Πλέον οι απομειώσεις λόγω της πιστωτικής κρίσης έχουν φθάσει στα 514 δισ. δολάρια. Αμεσες ήταν οι επιδράσεις και στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Η προσδοκία για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οδήγησε τις τιμές των ομολόγων στο μεγαλύτερο ράλι από τον Σεπτέμβριο του 2001 και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Διδύμους Πύργους. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε αυτό το ασφαλές καταφύγιο την ίδια στιγμή που οι χρηματιστηριακοί δείκτες γκρεμίζονταν.