▅ Αντίθετη είναι η άποψη των Αμερικανών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τους επόμενους μήνες στη Νοτιοανατολική Ελλάδα ο υδράργυρος θα «δείξει κόκκινο»
▅ Η υψηλή τιμή της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας αυξάνεται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση τροπικών καταιγίδων ακόμη και στην Ελλάδα
▅ Απαισιόδοξες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι προβλέψεις της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Χ ειμώνας από το… μέλλον της κλιματικής αλλαγής θα είναι ο εφετινός. Χαμηλότερες από τις συνήθεις θερμοκρασίες και λιγότερες αλλά ραγδαίες βροχές που δεν θα ποτίζουν τη γη αλλά θα προκαλούν πλημμύρες προβλέπουν οι κλιματολόγοι για το τετράμηνο ΣεπτεμβρίουΔεκεμβρίου. Ακόμη και η έντονη υγρασία που μας πνίγει τις τελευταίες ημέρες συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, λένε οι ειδικοί. Αν και ακούγεται εξωτικό για τη Μεσόγειο, δεν αποκλείεται να μας επισκεφθούν ακόμη και οι τροπικές καταιγίδες (σε πιο… light εκδοχή), τις οποίες ως τώρα βλέπαμε σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως στην Ινδονησία. Τους επόμενους μήνες ο καιρός αναμένεται για την Ελλάδα δριμύς, με ψυχρές για την εποχή ημέρες και ελάχιστες βροχοπτώσεις, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες του Κέντρου Κλιματικών Ερευνών Ηadley της Μεγάλης Βρετανίας. Για χαμηλές θερμοκρασίες και λιγότερες βροχές από τις συνηθισμένες μιλούν και οι μετεωρολόγοι της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Μet Οffice. Εντούτοις, οι ερευνητές του Μet Οffice προβλέπουν ότι οι πιθανότητες να είναι το επόμενο τετράμηνο πιο ψυχρό από το φυσιολογικό και με ελάχιστες βροχές είναι μεγαλύτερες στη Δυτική Ελλάδα – δηλαδή στην Ηπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Πελοπόννησο και στα Επτάνησα – παρά στην υπόλοιπη χώρα. Πιθανό είναι επίσης το ενδεχόμενο ο υδράργυρος να αγγίξει χαμηλές τιμές στη Νοτιοανατολική Ιταλία, σε ένα τμήμα της Νοτιοανατολικής Ισπανίας, στη Βορειοανατολική Αλγερία, στην Κεντρική Τυνησία και σε τμήματα της Βόρειας Λιβύης. Αυτές τις περιοχές καθώς και όλη την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Μαρόκο προβλέπεται ότι θα αγγίξει και η ανομβρία.
Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις των βρετανών ειδικών για την περιοχή μας- τουλάχιστον εκείνες που αφορούν τις βροχοπτώσεις- συγκλίνουν με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις των κλιματολόγων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (Ιntergovernmental Ρanel on Climate Change- ΙΡCC) καθώς και του ερευνητικού κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Center). Οι ευρωπαίοι ειδικοί σε έκθεσή τους στα μέσα Ιουλίου με τίτλο «Ακραίες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις στην Ευρώπη: Λεπτομερής ανάλυση ενός σεναρίου για την κλιματική αλλαγή» προέβλεπαν ότι στον ευρωπαϊκό Νότο της περιόδου 2071- 2100 οι βροχερές ημέρες θα μειωθούν, με συνέπεια να αυξηθούν οι περίοδοι ξηρασίας. Αλλά και όταν βρέχει, το νερό θα πέφτει με το… τουλούμι, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να απορροφηθεί από το έδαφος και να δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα.
Ωστόσο όλες αυτές οι αναταραχές του κλίματος δεν θα εμφανιστούν ξαφνικά στο τέλος του αιώνα. Ηδη ο πλανήτης πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Μ.Πετράκη μια δυσμενή εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής βιώσαμε τις προηγούμενες ημέρες, όταν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας αύξησαν τον δείκτη δυσφορίας και δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα αποπνικτική. «Η θερμοκρασία της θάλασσας έχει αυξηθεί με συνέπεια η εξάτμιση να είναι μεγάλη και ανάλογα με τον καιρό να μεταφέρεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, να δημιουργεί ομίχλες και να κάνει τον βίο αβίωτο στους πολίτες» σημειώνει ο κ. Πετράκης. Η υψηλή τιμή της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας, όπως επισημαίνει ο ίδιος, αυξάνει και τη συχνότητα εμφάνισης τροπικών καταιγίδων, οι οποίες δεν αποκλείεται να «χτυπήσουν» τη χώρα μας.
«Φλεγόμενη» Ευρώπη βλέπουν οι Αμερικανοί
Μια εντελώς διαφορετική πτυχή του… μετεωρολογικού γρίφου για τον φετινό χειμώνα παρουσιάζουν καιειδικοί του Γραφείου Μετεωρολογικών Προβλέψεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Σύμφωνα με τους αμερικανούς μετεωρολόγους, το επόμενο διάστημα (ως και τον Φεβρουάριο του 2009) ολόκληρη η Ευρώπη θα… φλέγεται. Οι θερμοκρασίες, όπως δείχνουν τα επιστημονικά τους μοντέλα, θα είναι υψηλότερες από τις φυσιολογικές για την εποχή. Ειδικότερα η Νοτιοανατολική Ελλάδα- νότια της Αττικής ως και την Κρήτη- ο υδράργυρος προβλέπεται ότι θα δείξει «κόκκινο». Τελικά ποιο ερευνητικό κέντρο θα δικαιωθεί για τις προγνώσεις του θα φανεί στο τέλος του χειμώνα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα στην Αθήνα το επιστημονικό συμπόσιο για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μεσόγειο που διοργανώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ελληνες και ξένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν αποτελέσματα μελετών για το κλίμα του πλανήτη καθώς και τα τελευταία σενάρια που προκύπτουν από τα κλιματικά μοντέλα.
Βαρύς και με βροχές ο εφετινός χειμώνας
▅ Αντίθετη είναι η άποψη των Αμερικανών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τους επόμενους μήνες στη Νοτιοανατολική Ελλάδα ο υδράργυρος θα «δείξει κόκκινο» ▅ Η υψηλή τιμή της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας αυξάνεται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση τροπικών καταιγίδων ακόμη και στην Ελλάδα ▅ Απαισιόδοξες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι προβλέψεις της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
▅ Αντίθετη είναι η άποψη των Αμερικανών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τους επόμενους μήνες στη Νοτιοανατολική Ελλάδα ο υδράργυρος θα «δείξει κόκκινο» ▅ Η υψηλή τιμή της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας αυξάνεται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση τροπικών καταιγίδων ακόμη και στην Ελλάδα ▅ Απαισιόδοξες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι προβλέψεις της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.