Σε τολμηρές τοποθετήσεις προβαίνει ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών κ. Μ.Σχοινάς με αφορμή την πορεία της οικονομίας στην ΕΕ. Προτείνει συνεχή μάχη κατά των καρτέλ του πετρελαίου, ενώ χαρακτηρίζει «πολιτικά ανεπαρκή» την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

– Πού οφείλεται ο υψηλός πληθωρισμός στην ΕΕ;

«Ο υψηλός πληθωρισμός είναι εισαγόμενος στην ΕΕ και οφείλεται κατά βάση σε εξωγενείς παράγοντες: στις υψηλές τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, των τροφίμων, αλλά και στις ολοένα αυξανόμενες καταναλωτικές ανάγκες αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία. Το φαινόμενο δυστυχώς επιδεινώνεται από τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που εγκαταλείπουν το χρηματιστήριο και στρέφονται στις πρώτες ύλες, από την αδιαφάνεια στην αγορά πετρελαιοειδών και φυσικά από τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε η κρίση των αμερικανικών subprimes στην παγκόσμια αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

– Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

«Χρειαζόμαστε άμεση δράση στη ρίζα του κακού, στις αιτίες που παράγουν τον πληθωρισμό: Πρώτον, συνεχή μάχη κατά των καρτέλ του πετρελαίου τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου ο ΟΡΕC λειτουργεί ανεξέλεγκτα με την ΕΕ να παρακολουθεί αντί να πιέζει, αλλά και στην εσωτερική αγορά, όπου οι αρχές ανταγωνισμού πρέπει επιτέλους να αναλάβουν δράση υπέρ των πολιτών. Δεύτερον, περισσότερα τρόφιμα στις αγορές με στήριξη όχι απλώς του γεωργικού εισοδήματος αλλά και της αγροτικής παραγωγής εντός και εκτός της ΕΕ».

– Πώς σχολιάζετε τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;

«Η “παραδοσιακή” αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού με την αύξηση των επιτοκίων είναι τεχνικά εξηγήσιμη αλλά πολιτικά ανεπαρκής. Θυμίζει θεραπεία συμπτωμάτων με παυσίπονα, ενώ χρειαζόμαστε φαρμακευτική αγωγή εναντίον των ιών που προκαλούν την ασθένεια. Δράση στις αιτίες που τον παράγουν, όχι στα συνακόλουθα που προκύπτουν στην αγορά χρήματος».

– Πώς αξιολογείτε τη μάχη κατά του πληθωρισμού στη χώρα μας;

«Η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Πέρα από τις συλλογικές της άμυνες μαζί με τους εταίρους στην ευρωζώνη, πιστεύω ότι η χώρα μας οφείλει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία: το άνοιγμα των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων, τους συνεχείς ελέγχους στην αγορά και την προώθηση δυναμικών πολιτικών εναντίον των καρτέλ. Χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές για τους πολίτες-καταναλωτές, ιδιαίτερα από τις πιο ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας».

– Είστε μέλος στις επιτροπές Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δύσκολες εποχές. Υποχρέωση ή ευθύνη;

«Μεγάλη ευθύνη για έναν “παλιό” στις ευρωπαϊκές υποθέσεις αλλά “νέο” στην πολιτική. Οι τομείς που μου έχουν ανατεθεί αφορούν τον πυρήνα της κοινοτικής δράσης αλλά ταυτόχρονα αγγίζουν την καθημερινότητα του έλληνα πολίτη. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ υπερβαίνει τα 130 δισ. ευρώ και η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη θέτει μεγάλα θέματα για το μέλλον μας. Η συνδιαμόρφωση και συναπόφαση των σχετικών πολιτικών στο Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή και ευθύνη».